Kortversion ANDTS handlingsplan 2023-2026
Det här är en kortversion av Mjölby kommuns handlingsplan för alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS).
Bidra till hållbar utveckling
Handlingsplanen ska bidra till hållbar utveckling i vår kommun
genom att förbättra folkhälsan, minska brottsligheten och sänka de sociala och ekonomiska kostnaderna för samhället.
Prioriterade insatser
De insatser och aktiviteter som beskrivs i denna plan täcker inte
allt ANDTS-arbete i kommunen. Det är prioriterade insatser och åtgärder som ska stärka våra verksamheter.
Förebyggande och främjande
Fokus är på förebyggande och främjande aktiviteter för våra barn och unga. Skolor och fritidsgårdar i Mjölby kommun har, utöver denna handlingsplan, en rutin för både förebyggande arbete och vad de ska göra om det finns misstanke om droger.
Handlingsplanen utgår från den nationella och den regionala
ANDTS-strategin:
- Tillgången till alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och
nikotinprodukter samt skadeverkningarna av spel om pengar ska minska. - Barn och unga ska skyddas mot skadliga effekter orsakade
av alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar. - Antalet barn och unga som börjar använda narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter eller debuterar tidigt med alkohol och spel om pengar ska minska.
- Antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar ska minska.
- Personer med skadligt bruk eller beroende ska utifrån sina
förutsättningar och behov ha tillgång till vård och stöd av god kvalitet. - Antalet personer som skadas eller dör på grund av sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar ska minska.
Mål 1
Tillgången till alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks-och nikotinprodukter samt skadeverkningarna av spel om pengar ska minska.
Vad vet vi?
Vi vet att det är betydligt vanligare att ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker sig berusade. Narkotikabrott är en brottstyp som ökar. Ungdomsenkäten Om mig visar att sex procent av eleverna i årskurs 8 och 24 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet har blivit erbjudna att prova narkotika.
E-cigaretter är vanligt förekommande bland ungdomar. Alla är inte medvetna om e-cigaretternas skadeverkan och att de är beroendeframkallande. Antal personer som spelat om pengar sjönk under en tioårsperiod för att åter igen öka de senaste två åren.
Majoriteten av gymmen i kommunen är medlemmar i det dopningsförebyggande nätverket 100% ren hårdträning.
Vilka områden prioriterar vi?
- Motverka barns och ungas tillgång till alkohol, narkotika samt tobaks- och nikotinprodukter.
- Effektiv och likvärdig tillsyn.
Vad gör vi?
- Anordnar drogfria arrangemang vid riskhelger och lov.
- Kommunen arbetar regelbundet med informationsinsatser för att
öka vuxnas medvetenhet om barns och ungas tillgång till alkohol, droger, tobak och nikotin. - Genomför årlig tillsyn av butiker som säljer folköl-, tobak- och nikotinprodukter samt krögares alkoholservering.
- Genomför kontroller av rökfria miljöer.
- Tillsammans med polis, räddningstjänst, skola, fritidsgård, bostadsbolag och krogbranschen kartlägger vi platser för öppen narkotikaförsäljning för att kunna rikta insatser. Metoden heter Effektiv samordning för ökad trygghet (EST).
Mål 2
Barn och unga ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
Vad vet vi?
Mer än hälften av eleverna i år 2 på gymnasiet tycker det är okej att dricka alkohol så att man blir berusad. Behovet att få tillhöra en grupp och känna samhörighet är enligt ungdomar en förklaring till att de använder tobak och alkohol.
Ungdomar som dricker alkohol har ofta sämre psykisk och fysisk hälsa och de sover sämre. De känner sig också mindre trygga både i skolan och hemma.
Tillgången till narkotika har ökat och det finns en koppling till kriminalitet, våldsutövare och våldsutsatta.Ungdomsenkäten visar att 13 procent av eleverna i årskurs 8 och 15 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet har deltagit i spel om pengar (exempelvis nätkasino, betting eller spelautomater).
Vilka områden prioriterar vi?
- En hälsofrämjande skola.
- Förebyggande av psykisk ohälsa, riskbeteende och skadligt bruk
eller beroende. - Föräldraskapsstöd för att motverka barns och ungas spel om
pengar.
Vad gör vi?
- För att alla elever i kommunens skolor ska få samma undervisning inom ANDTS, tas en gemensam plan fram för olika årskurser.
- Meningsfulla fritidsaktiviteter kan både fördröja och förhindra bruk av ANDTS. Vi undersöker hur kommunen kan få fler barn och unga att delta i föreningsliv.
- För att förebygga att barn med normbrygande beteende hamnar i kriminalitet och/eller droganvändning, inför vi samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF).
- Inför loven sprider vi information med tips och stöd till föräldrar kring digitala spel och spel om pengar.
Mål 3
Antalet barn och unga som börjar använda narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter eller debuterar tidigt med alkohol
och spel om pengar ska minska.
Vad vet vi?
Cirka 25 procent av eleverna i grundskolans årskurs 8 respektive 66 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet har druckit alkohol. En procent av eleverna i årskurs 8 och åtta procent av eleverna i år 2 på gymnasiet har svarat att de använt narkotika. Dock är det flera som har erbjudits att prova eller köpa. Unga idag har också en mindre restriktiv syn på narkotika.
Rökningen har gått ner bland unga i kommunen, medan andelen som snusar ökat. Främst ses ökningen bland tjejer i år 2 på gymnasiet. En procent av invånarna i Mjölby kommun, enligt folkhälsoenkäten, har använt anabola androgena steroider eller tillväxthormon utan läkares ordination. Det är svårt att få exakta siffror om dopning och Polisen tror att det finns många fall som inte rapporteras.
Vilka områden prioriterar vi?
- Metodutveckling för stärkt narkotikaförebyggande arbete.
- Åtgärder för att förhindra användningen av dopning.
- Nå barn, unga och unga vuxna i förebyggande syfte.
- Civila samhällets roll för att främja hälsa och motverka skadligt
bruk eller beroende hos barn och unga. - Insatser för ökad trygghet och minskad brottslighet.
Vad gör vi?
- För att arbeta för en narkotikafri krogmiljö i Mjölby ser vi över möjligheten att införa metoden Krogar mot knark. Metoden innebär en nära samverkan mellan krog, tillstånd och polis.
- Årliga träffar med gymmen inom det dopingförebyggande
nätverket 100% ren hårdträning. - För att förebygga att ungdomar som befinner sig i
riskzon hamnar fel, anställer vi ungdomslotsar. De är vuxna som ger stöd och rör sig där barn och unga befinner sig under lektionsfri och skolfri tid. - Tar fram information till nyanlända om ANDTS och de stödfunktioner som finns.
- Stödjer barn- och ungdomsföreningar att bedriva sin verksamhet
i en miljö fri från ANDT. Ett förväntansdokument undertecknas mellan Mjölby kommun och föreningen. - I samband med trygghetsvandringar ser vi över platser som kan upplevas otrygga kopplat till alkohol och narkotika.
Mål 4
Antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar
ska minska.
Vad vet vi?
Män är i större utsträckning än kvinnor riskkonsumenter av alkohol. Det frekventa drickandet (två gånger i veckan eller oftare) är främst förekommande i åldrarna 50-79 år. Även riskabla spelvanor är vanligare bland män än kvinnor.
Den nationella Folkhälsoenkäten visar att narkotikaanvändningen sjunkit bland vuxna i kommunen de senaste fem åren. Mjölby följer även trenden med minskad användning av cigaretter och ligger på den lägsta siffran av andel dagligrökare sedan år 2006. När det gäller daglig snusning syns en minskning bland männen de senaste fem åren, men en ökning bland kvinnorna. Det är fortfarande fler män än kvinnor som snusar dagligen.
Vilka områden prioriterar vi?
- Telefon- och webbaserat stöd.
- Stärkt kompetens inom äldreomsorgen.
Vad gör vi?
- Informerar unga om att man snabbt kan få råd och stöd
i vardagen via kommunens e-tjänst för unga. - För att ge snabbt och effektivt stöd inom beroendevård utvecklar vi
användningen av digitala behandlingsplattformen Previct. Det är en digital coach för användare och behandlare, som även kan vara ett verktyg för hela familjen. - För att lättare kunna upptäcka och följa upp beroende inom äldreomsorgen, tar vi fram en gemensam rutin.
- Vi ökar lärdom inom ANDTS hos personal i äldreomsorgen
genom kunskapshöjande insatser.
Mål 5
Personer med skadligt bruk eller beroende ska utifrån sina förutsättningar och behov ha tillgång till vård och stöd av god kvalitet.
Vad vet vi?
Beroendemottagningen i Mjölby tar emot vuxna klienter. De flesta med
renodlat alkoholmissbruk är män i åldern 35-60 år. Dessa personer har oftast jobb och ett socialt nätverk. Mottagningen märker att situationen inte har förändrats mycket de senaste åren. Det är också vanligt med blandmissbruk av alkohol och narkotika.
Vilka områden prioriterar vi?
- Samverkan mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst för en
sammanhållen vård. - Insatser för att nå personer i en socialt och hälsomässigt utsatt
situation.
Vad gör vi?
- Vi uppdaterar samverkansavtalet mellan Region Östergötland och kommunen för att ge klienter en mer effektiv behandling och vård av missbruk.
- Vi använder metoden Bostad först för att hjälpa människor
i långvarig hemlöshet och missbruk att få boende. Denna metod innebär att personen ska kunna bo kvar i sin lägenhet på samma villkor som alla andra hyresgäster. Stödet är anpassat till varje person och bygger på deras egna mål och planer, inklusive eventuell behandling för missbruk eller psykisk ohälsa.
Mål 6
Antalet personer som skadas eller dör på grund av sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobaks- och nikotinprodukter
och spel om pengar ska minska.
Vad vet vi?
I Mjölby kommun dör i snitt mellan 3-4 kvinnor varje år i alkoholrelaterad diagnos. Det är en kurva som har ökat sedan början av 2000-talet. För män är siffran mellan 5-6 personer i snitt och kurvan har under många år minskat, för att åter öka under de senaste fem åren. Antalet dödsfall på grund av läkemedels- och narkotikaförgiftning har minskat till 1-2 personer per år under de senaste fem åren. Minskningen gäller för både män och kvinnor.
Vilka områden prioriterar vi?
- Kontrollera alkohol- och narkotikapåverkade i trafiken
- Stärka det suicidpreventiva arbetet.
Vad gör vi?
- Vi vet att människor oftast tar emot hjälp när den är lätt att få och erbjuds tidigt. Därför erbjuder vi SMADIT, där personer som stoppas av polisen för rattfylla, drograttfylla eller sjöfylleri direkt får erbjudande om vård.
- Vi stärker det förebyggande arbetet mot suicid genom att höja kunskapen, samarbeta och minimera riskerna. Vi har en särskild handlingsplan för detta arbete som gäller hela kommunen.
Statistik
Den statistik som legat som underlag har varit:
- Mätning av narkotikaspår i avloppsvatten
- Elevenkäten Om mig
- Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor
- Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik kring antal anmälda brott
- Mätningar och undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)
- Swedish longitudinal gambling study (Swelogs)
Hjälp och stöd
Är du orolig för att du eller någon närstående dricker för mycket, spelar eller
använder droger?
Välkommen att vända dig till Råd, stöd och behandling.
Fullständig handlingsplan
Du hittar den fullständiga handlingsplanen nedan.
Handlingsplan för förebyggande arbete inom alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS)