Suicidförebyggande arbete
Forskning visar att självmord, även kallat suicid, är ett folkhälsoproblem som kan förebyggas. Suicidförebyggande arbete handlar om att genom olika insatser minska risken för att en människa avslutar sitt liv.
Det handlar om livet
Det handlar om livet är en ny nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Den sträcker sig från 2025 till 2034 och ska ge en gemensam riktning för hela samhället i arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention.
De övergripande målen i strategin är en förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen, färre liv förlorade i suicid, minskade påverkbara skillnader i psykisk hälsa och minskade negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.
Så samarbetar kommunen för att förebygga suicid
Mjölby kommuns förvaltningar arbetar på flera olika sätt med att främja psykisk hälsa och förebygga suicidhandlingar. Det handlar både om att stärka det som bidrar till god hälsa för hela befolkningen — till exempel en miljö som stimulerar till fysisk aktivitet och goda relationer — och om selektiva insatser till grupper och individer i särskild risk för suicid.
Räddningstjänsten åker ut på larm; "hot om suicid". Detta innebär att de i ett tidigt skede kan rycka ut för att hjälpa en suicidal person som på något sätt har meddelat sina avsikter. Våra heltidsarbetande brandmän har utbildats i Akut omhändertagande av suicidnära person (AOSP-B) och deltidsbrandmännen kommer att utbildas under 2025.
Att arbeta med att förebygga suicid förutsätter samarbete och samverkan. I maj 2022 antog Mjölby kommun en kommungemensam handlingsplan för suicidprevention, som ska fungera som grund för kommunens suicidpreventiva arbete.
Handlingsplan för suicidprevention 2022-2025
Mjölby kommun ingår i en länsövergripande nätverksgrupp mellan region och kommuner i Östergötland. Gruppen träffas regelbundet och samverkar kring suicidpreventiva frågor. Som vägvisare för det suicidpreventiva arbetet i länet finns en regional strategi för suicidprevention.
Våga fråga – våga berätta
Det är inte farligt att prata om självmord. Att prata om självmord innebär inte att ”väcka den björn som sover”. Att sätta ord på tankarna tillsammans med någon som vill lyssna kan istället hjälpa en person att hitta andra utvägar eller göra personen medvetna om att den behöver söka hjälp.
På suicidezero.se finns tips på hur du kan gå till väga om du själv eller en person i din närhet mår dåligt och behöver stöd.
Hjälp och råd - suicide zero Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hjälp och stöd
På följande sidor finns hjälp och stöd för dig som mår dåligt eller är orolig över en vän eller anhörig. Där finns också information om var du kan få hjälp vid en akut situation.
Sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du har tankar eller planer på att ta ditt liv.
Vill du veta mer om psykisk ohälsa och suicidprevention?
På följande sidor hittar du information, filmer och tips.
- Mind
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell förening som arbetar med psykisk hälsa.
- Suicide zero
Länk till annan webbplats. är en ideell förening som arbetar för att minska självmord.
- Livsviktiga snack
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på suicidezero.se är en bok med tillhörande sajt som hjälper föräldrar att lära barn sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår, vilket forskning visar främjar den psykiska hälsan. Boken vänder sig framför allt till föräldrar med barn i åldern 9-12 år. Boken kan laddas ned på enkel svenska, arabiska, engelska och somaliska.
- SPES
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd) är en ideell organisation för alla som har mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.
- På 1177.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vilken hjälp som finns att få om du själv eller en närstående har tankar på självmord.