Missbruk och beroende
Är du orolig för att du eller någon i din närhet dricker för mycket, använder droger eller har ett spelberoende? I kommunen finns olika vägar till stöd och hjälp.
Beroendemottagningen
Beroendemottagningen är en öppenvårdsmottagning och en samordnad verksamhet mellan Mjölby kommun och Region Östergötland. Frivilliga samtalskontakter med behandlare från Mjölby kommun kan avslutas när du själv vill.
På beroendemottagningen kan du få hjälp med:
- Rådgivning, stöd och behandling
- Anhörigstöd
- Spelberoende
Allt stöd från Mjölby kommun är kostnadsfritt.
Är du orolig för din närståendes beroende?
Är du anhörig till eller står någon nära som har ett riskbruk eller är beroende av alkohol, narkotika eller tabletter då kan CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) vara till hjälp för dig. CRAFT ger dig nycklar som stöttar, vägleder och stärker välmående hos dig och din närstående. Utbildningen genomförs som gruppbehandling.
CRAFT är det program som socialstyrelsen rekommenderar som anhörigstöd och det är en metod som är evidensbaserad. Programmet pågår i 10 veckor med en träff/vecka som pågår i 2 timmar. Varje träff har vi ett tema som vi förhåller oss till och diskuterar utifrån egna erfarenheter, upplevelser och känslor. CRAFT är en icke konfrontativ metod. Den bygger på KBT (kognitiv beteendeterapi) och är manualbaserad.
Huvudmålen i CRAFT är:
- Förbättra den anhöriges välmående (känslomässigt, fysiskt och relationsmässigt).
- Förbättra relationen mellan familjemedlemmar.
- Minska/eliminera den närståendes beroende av alkohol och droger.
- Engagera närstående att påbörja behandling.
Vill du veta mera, titta gärna på filmen Introduktion i CRAFT för anhöriga Länk till annan webbplats.
Är du närstående till någon med en spelproblematik? Då kan vi erbjuda dig individuellt stöd.
För frågor kontakta Råd, stöd och behandling på telefonnummer: 010-234 62 00.
Kommande kursstart
Anmäl dig till vår e-tjänst nedan. Du kan även använda vår e-tjänst för anmälan till individuell hjälp.
Orosanmälan för vuxna
Om du känner oro över att en vuxen person över 21 år har ett skadligt bruk av alkohol, narkotika eller spel, kan du anmäla det till socialtjänsten. Du kan då vända dig till mottagningen på enhet vuxen och berätta om din oro.
Socialtjänsten har skyldighet att följa upp en anmälan som vi får kännedom om. Detta gör vi genom att kontakta personen som anmälan gäller. Vi arbetar enligt socialtjänstlagen som bygger på frivillighet, vilket innebär att personen själv måste gå med på att ta emot eventuellt stöd. Det betyder också att person det gäller kan välja att tacka nej till stöd från kommunen.
Eftersom sekretess råder kring ärenden i socialtjänsten får den som anmäler ingen återkoppling på hur det gått i ärendet, om inte samtycke ges från den anmälan handlar om. Du kan lämna din anmälan anonymt. Om du vill vara anonym ska du inte uppge ditt namn i samtalet med socialtjänsten, eller avstå från att skriva ditt namn på den skriftliga anmälan.
Du når enhet vuxens mottagning på telefonnummer: 010-234 56 56
Telefontider enhet vuxens mottagning:
Måndag: 8.30-10
Tisdag: 13-14.30
Onsdag: 13-14.30
Torsdag: 13-14.30
Fredag: 8.30-10
Receptionens öppettider:
Måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar klockan 10-12 och 13-14
Tisdagar klockan 13-14
Besöksadress: Norrgården, Industrigatan 9, Mjölby
Testa dina alkohol- och drogvanor
Med hjälp av eScreen kan du testa dina alkohol och drogvanor. Du kan också följa dina vanor över tid och fylla i en personlig elektronisk dagbok. Om du ligger i riskzonen för att utveckla alkohol- eller drogrelaterade problem, får du förslag på vad du kan göra för att minska risken.
Testa genom att skapa ett konto på eScreen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Testa dina spelvanor
The NORC Diagnostic Screen for Gambling Problems (NODS) är ett självskattningsformulär för spelberoende och mäter svårighetsgraden utifrån kategorierna riskabla spelvanor, spelproblem samt spelmissbruk eller spelberoende.
Behöver du kontakt med hälso- och sjukvården?
Då kan du vända dig till Regionen Östergötlands Beroendemottagning på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.