Framtidens socialtjänst
Den 1 juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Lagen ska ge socialtjänsten verktyg att jobba tidigt förebyggande och ge insatser på ett enklare sätt än idag. Här beskriver vi vad vi i Mjölby kommun arbetar med i omställningen till Framtidens socialtjänst.
.webp)
Förebyggande, tillgänglig, kunskapsbaserad socialtjänst
Syftet med den nya lagen är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig än idag:
- att sänka trösklarna
- nå invånare tidigt
- innan problemen växt sig stora.
Socialtjänsten ska också jobba kunskapsbaserat – alltså tydligare vila på forskning och beprövad erfarenhet.
Socialtjänsten kan inte göra detta ensam
Vården, skolan, fritidsverksamheter, samhällsplanering och civilsamhället har alla viktiga roller i det förebyggande arbetet. Även myndigheter, fackförbund, universitet och högskolor har mycket att bidra med.
Det här är något vi måste göra tillsammans. Det handlar inte bara om att socialtjänsten ska följa en ny lag – utan om att vi genom samarbete, kan förändra och förbättra hela välfärden.
Den nuvarande socialtjänstlagen har sin grund i den lagstiftning som infördes 1982. Sedan dess har samhället förändrats och nya utmaningar har vuxit fram – som ökad segregation, otrygghet, unga som rekryteras till gängkriminalitet, spridning av desinformation och en sjunkande tillit till socialtjänsten. För att kunna möta dagens behov krävs en modern lagstiftning som ger socialtjänsten bättre förutsättningar att arbeta på nya och mer effektiva sätt.
Under hösten 2024 och våren 2025 pågår ett arbete med att kartlägga de arbetssätt och metoder som vi har idag. I detta arbete ingår läges- och behovsanalyser som även görs på länsnivå tillsammans med Forskning och Utveckling (FoU) och alla länets kommuner.
Omställningen till ny socialtjänstlag kommer att ta flera år. Men det finns några saker som måste vara på plats när lagen träder i kraft. Det här förbereder vi just nu:
- Uppdaterar olika styrande dokument och beslutsmallar
- Uppdaterar verksamhetssystem
- Inventerar insatser som inte kräver behovsprövning
- Säkerställ rutiner och instruktioner
- Säkerställer hur vi dokumentera i personakt när det gäller orosanmälningar kring barn och ungdomar
- Och mycket mer.
Den nya socialtjänstlagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025. Men tre saker behöver ske innan dess.
1. Lagrådsremiss (klart)
Den 4 juli 2024 fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss om den nya socialtjänstlagen. En lagrådsremiss är ett utkast till lag. Lagrådsremissen skickades till Lagrådet som sett över att den nya lagen inte strider mot några andra lagar. Den 30 september yttrade sig Lagrådet över remissen.
2. Proposition (klart)
Regeringen har bearbetat lagrådets synpunkter, och har tagit fram en proposition om ny socialtjänstlag. En proposition är ett färdigt förslag till lag, som skickas till riksdagen för beslut. Regeringen lämnade propositionen till riksdagen den 28 januari 2025.
3. Beslut i riksdagen (på gång)
Under våren 2025 ska riksdagens socialutskott bereda förslagen i propositionen, och presentera ett förslag till beslut för till riksdagen. Den 20 maj ska riksdagen fatta beslut. På riksdagens webbplats finns information om arbetsgången: En förebyggande socialtjänstlag, riksdagen Länk till annan webbplats.