Drogförebyggande arbete
Mjölby kommun samordnar ett långsiktigt drogförebyggande arbete inom området alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS).
Förebyggande arbete handlar om att förhindra att ohälsa uppstår och att främja hälsa. Ett aktivt drogförebyggande arbete innebär främst att få unga att inte börja använda tobak/nikotin, alkohol, dopning och narkotika. Det handlar också om att minska skadligt bruk av spel om pengar.
För att göra skillnad behöver vi hjälpas åt. Samverkan sker mellan kommunens förvaltningar, med polis, föreningsliv och bostadsbolag för att få en gemensam bild av behoven och utmaningarna i kommunen. Samverkan gör att vi kan använda våra resurser där de gör mest nytta.
Det övergripande syftet med det drogförebyggande arbetet i Mjölby kommun är att bidra till en hållbar utveckling genom en god folkhälsa, minskad brottslighet samt minskade sociala och ekonomiska kostnader för samhället.
Handlingsplan
Kommunen har tagit fram en handlingsplan mot ANDT för att ange riktningen i kommunens arbete och utgöra utgångspunkt för nämndernas och förvaltningarnas konkreta åtgärdsplaner. Handlingsplanen följer de nationella målen. Handlingsplanen finns även som kortversion.
Handlingsplan för förebyggande arbete inom alkohol, narkotika, dopning och tobakoch spel
Regional ANDTS-strategi
Regionala ANDTS-rådet i Östergötland har i samverkan tagit fram en ny regional ANDTS-strategi. Den bygger bland annat på Regeringens skrivelse "En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025".
För dig som vill veta mer
CAN - Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Länk till annan webbplats.
Om alkohol, andra droger och spel om pengar (Drugsmart/CAN) Länk till annan webbplats.
Spelprevention (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.
Med sikte på ett tobaksfritt samhälle (Tobaksfakta) Länk till annan webbplats.
Hjälp och stöd
Är du orolig för att du eller någon närstående dricker för mycket, spelar eller använder droger? Välkommen att vända dig till vår öppna beroendemottagning MiniMaria (för dig upp till 26 år) eller individ- och familjeomsorgen.