Adoption
Adoption är en möjlighet för barn som inte kan växa upp med sina biologiska föräldrar att få nya föräldrar. Att adoptera är också ett sätt för par eller ensamstående att bilda eller utöka sin familj.
Enligt svensk lag får sambor, gifta par och ensamstående adoptera. Den vanligaste formen av adoption i Sverige är internationell adoption, det vill säga att man adopterar ett barn från ett annat land. När barn adopteras inom Sverige kallas det nationell adoption. Den vanligaste formen av nationell adoption är så kallad närståendeadoption, det vill säga att den som adopterar redan har en nära relation till barnet.
Internationell adoption
Om du är intresserad av att adoptera från utlandet ska du först kontakta en adoptionshandläggare på familjerätten för ett informationssamtal. Därefter får du gå en förberedande utbildning om adoption.
Utredning
Efter utbildningen gör familjerätten en utredning för att ta reda på om du är lämplig som adoptivförälder. Du får bland annat berätta om din bakgrund och hur ditt liv ser ut idag. Du får också lämna läkarintyg. Informationen som du lämnar blir underlag för socialnämndens beslut och kommer att användas när du presenteras för de utländska myndigheterna som ska välja familj till ett barn.
Medgivande
Om utredningen visar att du är lämplig som adoptivförälder kan socialnämnden ge dig ett så kallat medgivande att adoptera. Ett barn som är adopterat från utlandet får samma rättigheter som ett barn som är fött i Sverige.
Läs mer om adoption på Myndigheten för internationella adoptionsfrågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Omsorgs- och socialförvaltningen, familjerätten
Telefontider: Onsdagar och fredagar klockan 10-12
Telefon: 010-234 54 73
E-post: familjeratten@mjolby.se