Förpackningsinsamling
Från och med 2027 är det krav på att alla hushåll ska ha sortering av förpackningsavfall fastighetsnära, också kallat närsorting. Detta innebär att flerbostadshus och bostadsrättsföreningar som ännu inte erbjuder möjlighet till sortering av papper, plast, metall glas och tidningar behöver införa detta.
Obligatoriskt att sorterat ut förpackningsavfall
Idag kan boende i flerbostadshus hänvisas till en återvinningsstation för att sortera ut sitt förpackningsavfall, detta kommer dock ändras från och med 2027. Då blir det obligatoriskt med en ordnad sortering av förpackningar i eller nära bostaden, vilket kallas för fastighetsnära insamling (FNI). Det är fastighetsägarens ansvar att se till att det finns en fungerande insamling av förpackningsavfallet och att det kan hämtas på ett effektivt sätt. De fraktioner som ska kunna sorteras ut är:
- Papper
- Plast
- Metall
- Färgat glas
- Ofärgat glas
- Tidningar
- Matavfall
- Restavfall
Kommunen tog över insamlingen av förpackningar 1 januari 2024
Det är endast entreprenörer som är godkända av Mjölby kommun får sköta hämtningen av förpackningar från fastigheterna. Detta beror på en lagändring som flyttar ansvaret för insamlingen från producenterna till kommunerna. Vilka entreprenörer som får hämta förpackningsavfall i Mjölby kommun kan du läsa mer om i stycket nedan om "Auktorisation för förpackningsinsamling".
Ersättning
Flerbostadshus med fastighetsnära insamling kan få en ersättning av Mjölby kommun för de fastigheter som har full utsortering av förpackningsavfall, tidningar och mat- och restavfall. Ersättningen erhålls från Kammarkollegiet och kräver att kommunen först lämnar uppgifter gällande de fastigheter som har fastighetsnära insamling till Naturvårdsverket.
För att erhålla ersättning måste du som fastighetsägare, ansvarig för en bostadsrättsförening eller samfällighetsförening anmäla att ni uppfyller kraven för detta. Hur du gör detta och mer finns i länken nedan.
Auktorisation för förpackningsinsamling
Mjölby kommun har upprättat ett auktorisationssystem för insamling av förpackningsavfall och tidningar från flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter. Även verksamheter som delar kärl för insamling av förpackningar med hushåll, så kallade samlokaliserade verksamheter, kan få sitt förpackningsavfall hämtat av kommunens auktoriserade entreprenörer. För att få en samordnar avfallshantering behöver man anmäla detta till kommunen.
Fastighetsägare eller samlokaliserade verksamheter som önskar få hämtning av förpacknings- och returpappersavfall kan anlita valfri leverantör som är auktoriserad av Mjölby kommun.
För fastighetsägare och samlokaliserade verksamheter som idag har fastighetsnära insamling av förpacknings- och returpappersavfall kan insamlingen fortsätta som idag, om entreprenören som utför insamlingen är auktoriserad av kommunen. Nedan listar vi de entreprenörer som idag är godkända för att hämta förpackningsavfall och returpapper i Mjölby kommun:
PreZero Recycling AB
Tel: 0431 44 40 00. E-post: ostergotland.se@prezero.com
Östergötland - PreZero Länk till annan webbplats.
Renall AB
Tel: 0141 22 11 00. E-post: linkoping@renall.se
Hållbar miljöservice, dygnet runt, året om | Välkommen till Renall Länk till annan webbplats.
Stena Recycling AB
Tel: 010-445 59 30. E-post: skanninge@stenarecycling.se
Stena Recycling – It starts here! Länk till annan webbplats.
Ansök om auktorisation
Du som entreprenör inom avfallstjänster kan ansöka om att bli auktoriserad att samla in förpacknings- och returpappersavfall för kommunens räkning. Entreprenörer som vill teckna ett avtal och starta insamling fyller i blanketten i bilaga 1 nedan och skickar den via e-post till adressen: Samhallsbyggnad@mjolby.se. Märk ämnesraden med SBN/2023:342.
Ansökan kan skickas in löpande under auktorisationssystemets giltighetstid.
I auktorisationssystemet ingår följande dokument:
Administrativa föreskrifter Pdf, 282.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 1 ansökningsformulär Pdf, 177.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 2 auktorisationsavtal Pdf, 249.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Bilaga 2.1 maxtaxa Pdf, 100.7 kB.
Lokala avfallsföreskrifter
De lokala avfallsföreskrifterna reglerar avfallshanteringen i kommunen och gäller auktorisationssystemet.
Vad gäller för företag och verksamheter?
Det är endast hushållens förpackningar som omfattas av kommunernas insamlingsansvar, därför får alltså inte verksamheter och företag lämna sina förpackningar och tidningar på kommunens återvinningsstationer. Bedriver du en verksamhet kan du istället lämna ditt utsorterade förpackningsavfall till en mottagningsplats utan kostnad.
Naturvårdsverket har meddelat att Näringslivets Producentansvar har den största marknadsandelen och därmed ska ansvara för att ordna och driva mottagningsplatser för verksamhetsavfall.
Närmsta mottagningsplats
Stena Recycling, Bangårdsgatan 3, 587 32 Linköping
Öppettider: vardagar 7.00-16.00.
Tar emot förpackningar av papper/kartong, plast, metall, färgat och ofärgat glas, trä och övriga förpackningsmaterial.
Stena Recycling, Malmgatan 15, 602 23 Norrköping.
Öppettider: vardagar 7.00-16.00.
Tar emot förpackningar av papper/kartong, plast, metall, trä och övriga förpackningsmaterial.
Tar EJ emot glasförpackningar, hänvisning till mottagningsplats i Linköping för lämning av glas.
Vad gäller för villahushållen?
Som privatperson har man en skyldighet att sortera ut sitt förpackningsavfall. I Mjölby kommun gör villaboende det idag vid återvinningsstationer eller på Hulje återvinningscentral. Från och med 2027 kommer närsorting med fyrfackskärl införas för samtliga villahushåll. Detta innebär att man kommer kunna sortera ut mat- och restavfall, returpapper samt förpackningar av plast, papper, metall, färgat och ofärgat glas fastighetsnära.