Mjölby kommun, länk till startsidan

Matavfall från verksamheter

Genom att sortera ut ditt matavfall är du med och bidrar till en bättre miljö. Här kan du läsa om krav på matavfallssortering och miljönyttan med att återvinna matavfall samt få tips för att lyckas med din sortering.

Gröna påsen för matavfall som försluts med två dubbelknutar

Matavfallssortering obligatoriskt från 2024

Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt att separera matavfall. I Mjölby kommun löser vi det med hjälp av Gröna påsen som läggs i samma kärl som restavfallet.

Tips för en lyckad matavfallsinsamling

Att minska matsvinnet ger den största miljövinsten och sorterar man ut det matavfall som ändå blir så gör vi biogas och biogödsel av det. Därför är det viktigt att alla bidrar och gör en insats för miljön genom att minska matsvinnet och sortera sitt matavfall.

Informera mera

Det är viktigt att alla i er verksamhet vet hur och varför matavfallet ska sorteras. Det är bra om personalen även vet om vilka dagar matavfallet hämtas och var de ska vända sig om det uppstår frågor eller problem. Sätt upp sorteringsanvisningar där personalen sorterar matavfallet.

Matavfall från livsmedelsbutiker

I livsmedelsbutiker uppkommer ofta sådant som butiken av olika skäl inte längre vill eller kan använda eller sälja som livsmedel. Det kan till exempel bero på utgånget ”bäst före-datum” eller skada på förpackningen som påverkar innehållet. Generellt utgör kasserade livsmedel från livsmedelsbutiker kommunalt avfall och ska hämtas av kommunen.

Du som driver en livsmedelsbutik ska beställa hämtning av matavfall som uppkommer i personalkök från oss på kommunen. När det gäller kasserade livsmedel från själva butiken utreder kommunen hur insamlingen kommer att ske fortsättningsvis. Vi kommer att informera mer om detta framöver.

Tips och råd för minskat svinn

Grönsakskyl med dörrar
Frukt och grönt får längre hållbarhet om de förvaras i en lägre temperatur än butiken i övrigt.

Tillagning av mat
Butikerna kan använda varor som annars hade kastats som råvara till färdiglagade måltider, som sedan säljs till kunderna.

Ordning och reda
De butiker som har bra koll på sitt lager och sin butik håller nere svinnet, eftersom de lättare uppmärksammar varor som närmar sig sitt bäst-före-datum.

Exponering och prissänkning
Genom att exponera varor som riskerar att bli svinn kan butikerna sälja dem innan de blir dåliga. Att sätta ned priset är ett annat sätt att sälja sådant som ligger i farozonen för att kastas.

Förpackningar och mängdrabatt
Förpackningar ska vara ändamålsenliga och skydda varan. Det är även viktigt att inte vara för frikostig med mängdrabatter och stora förpackningar eftersom det riskerar att flytta matsvinnet till hushållen istället.

Kundkommunikation
Kunskapshöjande åtgärder behövs genomgående, inklusive kommunikation med kunderna, för att svinnet i butik (och i hushållen för den delen) ska kunna minskas.

Mer information om hantering av avfall från företag och verksamheter

Kontakt

Medborgarservice
Telefontider
Måndag–torsdag: 7.30–16.30Fredag: 7.30–16

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?