Närsortering
Den 1 januari 2024 tog landets kommuner över ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll. Förpackningar samlas idag in via återvinningsstationer och miljörum, men senast 2027 ska fastighetsnära insamling, närsortering, vara infört i hela Sverige. I Mjölby kommun kommer förpackningar då kunna samlas in via fyrfackskärl från småhus.
Kommunalt insamlingsansvar 2024
Sommaren 2022 beslutade regeringen om nya lagkrav som innebär att kommunerna i januari 2024 tog över ansvaret för att samla in hushållens förpackningsavfall. Det beslutades även att alla kommuner landet senast 2027 ska ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar, även kallat närsortering. I Mjölby kommun kommer det för villor och småhus införas fyrfackskärl, enligt ett beslut som togs i september 2023. Just nu pågår en utredning för hur implementeringen av närsortering kommer ske.
En ytterligare förändring som det nya lagkravet har inneburit är att kommunerna nu ansvarar för tömning, städning och allmän drift av återvinningsstationerna.
Varför tar kommunerna över ansvaret?
Syftet med de nya lagkraven är att återvinningen av förpackningar ska öka eftersom närsortering ska göra det enklare för hushållen att sortera ut förpackningarna. Ökad utsortering leder till att fler förpackningar kan materialåtervinnas och att vi minskar vår användning av jordens resurser.
Förbered plats för dina kärl
För att det enkelt ska gå att dra ut och ställa tillbaka kärlen vid tömning krävs en uppställningsplats på en yta om minst 1 meter djup och 1,8 meter bredd. Men båda kärlen behöver inte stå bredvid varandra hela tiden eftersom de inte töms samtidigt. Viktigast är att de står framme den dag de ska tömmas.
Se mått på kärlen i fliken här under.
På tömningsdagen är det viktigt att du tänker på följande:
- Kärlen ska stå med handtagen utåt.
- Kärlen måste stå på ett plant och hårdgjort underlag utan höga kanter. Som hårdgjord yta räknas asfalt, betong, packat grus eller liknande. Löst grus och gräs räknas inte som hårdgjord yta.
- Tänk på framkomligheten, inga buskage eller träd ska vara i vägen.
Mått på kärlen
Foto: PWS Nordic AB
Mått på ett fyrfackskärl
- Bredd 77 cm
- Djup 87 cm (exklusive elboxen)
- Höjd 110 cm (184 cm med uppfällt lock)
- Två kärl kräver tillsammans en yta på 100 x 180 cm.
Tänk även på att det kan krävas bygglov om du vill bygga in kärlen i en kärlgård.
Dragväg
Med dragväg avses väg mellan avfallsutrymme/anvisad plats och hämtningsfordonets uppställningsplats, dvs. där sophämtaren drar eller skjuter kärl. I ditt abonnemang kommer det att ingå ett visst antal meter dragväg. Det är ännu inte bestämt hur lång dragväg som kommer att gälla när närsortering startar. Om dragvägen för dina kärl blir längre än vad som ingår, tillkommer en extra kostnad.
Så sorterar du i fyrfackskärl
Du kommer att få två kärl som är indelade i fyra fack vardera. Du får även en elektronikbox. Sopbilen tömmer ett kärl åt gången.
- Kärl 1 (töms en gång i månaden)
Här sorteras restavfall (165 liter), plastförpackningar (165 liter), metallförpackningar (20 liter) och tidningar (20 liter) - Kärl 2 (töms två gånger i månaden)
Här sorteras matavfall (130 liter), pappersförpackningar (200 liter), ofärgade glasförpackningar (20 liter) och färgade glasförpackningar (20 liter). - Elektronikboxen (töms vid behov)
I elektronikboxen sorterar du ljuskällor (glödlampor) och småbatterier. Boxen förvarar du inomhus. När den behöver tömmas hänger du den på kärlet.
Avfallet hålls isär vid tömningen
Fyrfackskärlen töms med en sopbil som har fyra fack som ser till att avfallet hålls separerat. Varje material hålls åtskilt under hela insamling och återvinningsprocessen.
Så här ser det ut när fyrfackskärlen töms. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Radhus, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar
Som boende i radhus med enskild avfallshämtning samt för samfälligheter och gemensamhetsanläggningar med färre än fem hushåll gäller samma princip som för villakunder. Att fastighetsnära insamling av förpackningar via fyrfackskärl införs under 2026.
På en del ställen kan det däremot vara svårt att hitta plats för de nya kärlen, på grund av trafiksäkerhet och arbetsmiljö. Vid dessa fastigheter får vi hitta andra lösningar för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar.
Ett alternativ kan vara kvartersnära insamling. Det är när flera fastigheter får hämtning av förpackningar på en gemensam uppställningsplats.
Vanliga frågor och svar
Hur stora kommer de nya kärlen vara?
De nya fyrfackskärlen kommer vara 77 cm i bredd, 120 cm i höjd och 81 cm i djup per kärl. Observera att varje villa kommer ha två kärl.
Vilka är fördelarna med närsortering?
Fastighetsnära insamling ökar servicegraden och gör sorteringen mer tillgänglig för alla. Analyser visar att ca 30 procent av våra hushållssopor idag består av förpackningar som skulle kunna sorteras ut. Erfarenheter från de drygt 70 kommuner som redan har infört närsortering visar att vi blir bättre på att sortera ut förpackningsavfall när vi kan slänga det i anslutning till bostaden.
Hur mycket plats behöver jag avsätta?
För att garantera viss marginal rekommenderar vi att man avsätter 180 cm i bredd och 100 cm i djup. Vill man bygga ett tak rekommenderas 180 cm i höjd.
Införandet av närsortering är planerat att startas under 2026. Du får information i god tid innan det är dags för ditt område att få de nya kärlen.
Blandas inte alla förpackningar vid tömningen?
Nej, sopbilarna som tömmer fyrfackskärlen är speciellt utformade för att kunna tömma de olika fraktionerna så att avfallet hamnar rätt i de separata fack som finns i bilen.
Är det obligatoriskt att byta kärl?
Ja, närsortering är något som alla kommuner i hela Sverige ska ha infört innan 2027 enligt ett nationellt lagkrav.
Måste fritidsboende också införa fyrfackssystem?
Ja även fritidsboenden kommer att få det nya systemet och ska sortera ut sina förpackningar.
Hur ofta kommer kärlen att tömmas?
Den tunnan som du slänger gröna påsen med ditt matavfall i kommer att tömmas två gånger i månaden och den andra tunnan töms en gång i månaden.
Nej, som det ser ut i dagsläget kommer vår gröna påse finnas kvar, däremot kommer matavfallet slängas i ett separat kärl eller fack när det nya systemet införs.
Vad gör jag om facket för restavfall inte räcker till?
Vid behov kommer det finnas möjlighet att beställa extrakärl för restavfall om du har större avfallsvolymer, till exempel vid förbrukning av blöjor eller liknande.
Ja, för att kunna sortera förpackningar och matavfall vid fastigheten behövs båda kärlen. Ändringen bygger på ett nationellt lagkrav som ska vara infört hos alla hushåll i Sverige senast 2027.
Finns det mindre storlek på kärl?
Nej, det finns enbart en storlek på fyrfackskärlen vilket är 370 liter och du behöver ha två kärl för att täcka insamlingen av alla avfallstyper.
Hur gör jag om jag inte har plats med fyrfackskärlen?
Båda kärlen behöver inte stå framme bredvid varandra hela tiden, de behöver bara stå framme på tömningsdagen. Där emellan kan du ha kärlen någon annanstans. Fundera på om du kan ha ett kärl framme och det andra till exempel bakom garaget, i garaget, bakom en buske eller annat lämpligt ställe och bara ställa fram det på tömningsdagen.
I en del områden kan det bli aktuellt att istället ha en gemensamt hämtställe tillsammans med sina grannar, i exempelvis en byggnad eller annan form av uppställningsplats.
Kan jag dela fyrfackskärl med grannen?
Är ni grannar med närliggande fastigheter som genererar lite avfall kommer ni i ett senare skede kunna ansöka om att dela på ett fyrfackspar.
Jag komposterar mitt matavfall, behöver jag ändå två kärl?
Fyrfackskärlen kommer med ett fack för matavfall. Vill du ändå kompostera ditt matavfall på tomten kan du göra det. Då lämnar du facket för matavfall tomt. Kom ihåg att matavfallskompost ska anmälas till Miljökontoret.
Nej, inget avfall blandas. Sopbilen har fyra fack, precis som kärlen.
Både returpapper och förpackningar av papper, plast, glas och metall återvinns. Matavfall blir till biogas och biogödsel, medan restavfallet förbränns där energi utvinns.
Vad händer med återvinningsstationerna?
På återvinningsstationerna kommer du kunna fortsätta lämna skrymmande förpackningar som inte får plats i dina fyrfackskärl.