Folkhälsoarbete
Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för befolkningens hälsotillstånd, där både hälsa och ohälsa ingår. God folkhälsa innebär att hälsan är så god och så jämlikt fördelad som möjligt bland olika grupper i samhället.
Mål för folkhälsan
Mycket av kommunens arbete för att ge förutsättningar för en god fysisk, psykisk och social hälsa för Mjölbys invånare. Bland annat genom tillgång till bra utbildning och skolmiljö, trygga bostadsförhållanden och arbete. Även genom att erbjuda tillgängliga mötesplatser, närhet till grönyta, gång- och cykelvägar och fritidsverksamheter.
Det nationella målet för folkhälsopolitiken är: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
På uppdrag av Region Östergötland i samverkan med länets kommuner, Länsstyrelsen i Östergötland och civilsamhället har en folkhälsostrategi tagits fram, ”Folkhälsostrategi – för god och jämlik hälsa i Östergötland”. Strategin ska stimulera till ett långsiktigt systematiskt folkhälsoarbete för att uppfylla det nationella folkhälsopolitiska målet.
Folkhälsostrategi (Region Östergötland) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur mår Mjölby?
För att få en beskrivning av medborgarnas hälsa i Mjölby kommun togs en folkhälsorapport fram under 2024. Syftet är att rapporten ska fungera som ett kunskapsunderlag och identifiera områden där Mjölby utmärker sig samt underlätta beslutsfattande var insatser bör riktas. Detta är den andra folkhälsorapporten för Mjölby kommun och en uppföljning av rapport från 2019.
Trots en positiv utveckling med fler invånare i sysselsättning och hög andel som skattar sitt psykiska välbefinnande som gott, ökar ojämlikheten i hälsa. Skillnaderna i hälsa mellan olika grupper med olika livsvillkor syns såväl i Mjölby som i Östergötland och riket. Bland annat syns ett samband mellan låg ekonomisk standard, arbetslöshet, ohälsosamma levnadsvanor, högre ohälsotal och lägre självskattad hälsa.
Här kan du gå in och läsa hur folkhälsan ser ut i Mjölby:
ABC för god psykisk hälsa
ABC-modellen för god psykisk hälsa kommer från början från Australien. ABC står för Act – Belong – Commit.
Det finns konkreta saker du kan göra för att må bra psykiskt. Att vara aktiv, uppleva social gemenskap och ha syften och mål i livet kan påverka ditt psykiska mående positivt.
På webbplatsen 1177 kan du läsa mer om ABC och god psykisk hälsa. Där hittar du även tester du kan göra för att se din nuvarande aktivitetsnivå och andra verktyg för en god psykisk hälsa.
ABC för god psykisk hälsa på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ABC-modellen
Act - gör något aktivt
Det går att vara fysiskt aktiv på olika sätt och på olika nivåer. Du kan exempelvis ta en promenad, arbeta i trädgården, simma, dansa till din favoritlåt eller gå på gruppträning. Du kan vara socialt aktiv genom att till exempel spendera tid med familj, vänner och kollegor, prata med grannar eller sjunga i en kör.
Belong - gör något tillsammans
Sociala relationer är inte bara viktigt för vårt psykiska välbefinnande utan kan också minska risken för sjukdom. De kan ge dig både praktiskt och emotionellt stöd, och om du deltar i lokala aktiviteter och organisationer kan du få en ökad känsla av sammanhållning och tillit till andra. Att göra något tillsammans med andra kan innebära att du umgås med vänner, släkt eller familj. Du kan gå med i en bokcirkel, börja en kurs eller delta i någon fritidsaktivitet där du bor – eller engagera dig i en ny grupp eller gemenskap på internet.
Commit - gör något meningsfullt
Att göra något meningsfullt handlar om att göra sådant som ger dig en känsla av att du har ett syfte eller mål i livet. Det kan vara att lyckas med en uppgift eller att arbeta frivilligt och hjälpa andra. Det behöver inte handla om en stor prestation utan kan röra allt från att baka en tårta eller reparera något, lära sig något nytt eller göra någonting för en annan människa. När du klarar utmaningar och uppnår något som känns viktigt för dig ökar det ofta din självkänsla. Att arbeta ideellt kan göra både dig själv och andra lyckligare.