Mjölby kommun, länk till startsidan

Erbjudande till livsmedelsutvecklande företag

Bakgrund

Mjölby kommun driver sedan flera år tillbaka ett idékoncept för ett större upplevelsecenter med inriktning på mat och matens förädlingskedja, med placering vid E4:ans avfart till Väderstad (avfart 107). För närvarande pågår detaljplanering av det avsatta området som omfattar ca 80 hektar, vilket ska möjliggöra för exploatörer och entreprenörer som är villiga att bidra till realiseringen.

Som ett första steg drivs nu projektet “Smaklabbet”. Det erbjuder en tillfällig arena, sommartid 2025, med exempel på en del av vad det permanenta upplevelsecentret kan tänkas erbjuda. Detta har blivit möjligt tack vare finansiering från Europeiska Regionala utvecklingsfonden, Region Östergötland och innovationsinitiativet Agtech Sweden. Huvudinriktningen som är kopplad till villkoren för finansieringen är att skapa nytta för företag som arbetar med innovation inom livsmedelsområdet.

Erbjudande för smaktest

Det är väl omvittnat att det råder brist på platser där livsmedelsutvecklande företag kan träffa konsumenter för test av nya produkter under utvecklingsprocessen. För att möta detta behov erbjuder vi under sommaren 2025 en arena i centrum av det redan välbesökta samhället Väderstad, där besökare får möta livsmedelsutvecklande företag för provsmakning med utvärdering i några olika valbara nivåer. Erbjudandet kan endast nyttjas av mindre och medelstora företag (SME) som har nya produkter under utveckling, dvs produkter som ännu inte har börjat säljas. Stödet, som består av tillgång till arenan och några olika valbara tjänster, hanteras och värderas som så kallat “försumbart stöd”*. De tjänster som erbjuds kan ses som utvärdering på olika nivåer, dvs mer eller mindre avancerad:

  1. Enkel enkätutvärdering
  2. Videofilmning under provsmakning och analys av forskare
  3. Enkät följd av utvärdering av livsmedelsutvärderande företag, basnivå
  4. Enkät följd av utvärdering av livsmedelsutvärderande företag, avancerad

Intresseanmälningar från företag följs av dialog och prioriteras enligt ett antal kriterier varefter de utvalda företagen erbjuds att medverka följt av planering av det praktiska.

Erbjudande till utställare

Parallellt med smaktesterna kommer även en temporär utställningshall att byggas upp. Där inbjuds företag och andra aktörer att visa upp sina företag och exempel på livsmedelsprodukter, primärt sådana som är förhållandevis nya till sin karaktär, eller annat som kan ha publik intresse, som t ex historisk mat, eller internationell mat som kan betecknas som förhållandevis ny i Sverige.

* “De minimis”-stöd Enligt EU-kommissionens förordning 2023/2831.

Kontakt

Kim Brax, projektledare Smaklabbet
Telefon: 010-234 58 57
kim.brax@mjolby.se

EU-flaggan

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?