Vilken gymnasieskola ska jag välja?
Kanske den största frågan inför ditt gymnasieval. Det är mycket som spelar in. Vad dina föräldrar och vänner tycker. Vad som sägs om olika program och skolor. Vad du drömmer om att göra i framtiden. Hur ska man egentligen veta vad man ska välja?
Informationskväll 28 januari
Den 28 januari klockan 17.30–19 välkomnar Dackeskolan och Kungshögaskolan dig och din vårdnadshavare till en informationskväll om gymnasievalet.
Under kvällen kan du:
- Ställa frågor om de olika gymnasieprogrammen.
- Få information om skolans utbildningsutbud.
Datum: Tisdag 28 januari
Tid: klockan 17.30-19
Plats: Dackeskolan och Kungshögaskolan
Samtidigt arrangeras en tjejkväll på Dackeskolan för dig som är intresserade av programmen inom industri, fordon, el och bygg.
Samling vid Dackeskolans A-entré klockan 17.15.
I Mjölby finns två gymnasieskolor: Dackeskolan och Kungshögaskolan. På Mjölby gymnasieskolor hittar du 13 olika program och anpassad gymnasieskola. Utbildningar med hög kvalitet och engagerade lärare.
Vanliga frågor och svar
Borde jag gå samma program som mina kompisar?
Det är viktigt att du väljer det program som du känner är rätt för just dig. Kompisarna finns kvar att hänga med på fritiden, dessutom är gymnasiet ett perfekt tillfälle att träffa nya vänner.
Om du behöver råd och stöd i ditt gymnasieval, kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.
Har jag för bra betyg för att söka ett yrkesprogram?
Det är viktigt att du väljer ett program som passar dig, dina intressen och framtidsplaner. En del yrkesprogram kräver höga meritvärden för att komma in och det behövs bra betyg för att få plats på utbildningen.
Om du väljer ett yrkesprogram har du alltid möjlighet att studera vidare på en eftergymnasial utbildning, men du har även möjlighet att börja jobba direkt efter gymnasiet utan att behöva fortsätta plugga. Yrkesprogrammen innehåller alltid minst 15 veckors praktik. Det ska öka dina chanser att få jobb direkt efter studenten. Många som går yrkesprogram på gymnasiet startar även egna företag.
Yrkesprogrammen ger grundläggande högskolebehörighet, oavsett vilken utbildning du väljer. Dessutom kan du välja att läsa till fler kurser för att öka din behörighet. Det finns även andra typer av eftergymnasiala studier som inte kräver högskolebehörighet.
Yrkesprogram på Dackeskolan och Kungshögaskolan:
Ska jag lyssna på mina föräldrar när jag väljer program?
Du har juridisk rätt att själv bestämma vilket program du ska gå på gymnasiet. Det är såklart bra om du och dina föräldrar kan diskutera saken tillsammans och du kan lyssna på deras råd men i slutändan är det ditt beslut.
Prata gärna med fler vuxna runt om dig, det kan till exempel vara familjemedlemmar, lärare eller studie- och yrkesvägledaren.
Hur funkar meritpoäng?
Olika program har olika höga antagningspoäng beroende på hur många som söker och hur högt betyg de som söker har.
För att vara behörig till yrkesprogrammen krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och fem andra valfria ämnen. Totalt godkänt i åtta ämnen.
För att vara behörig till gymnasiets högskoleförberedande program krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och nio ytterligare ämnen. Vilka nio ämnen du behöver ha godkänt i beror på vilken utbildning du vill söka. Totalt godkänt i tolv ämnen.
Så räknar du ut ditt meritvärde
Ditt meritvärde är summan av dina 16 bästa betyg från grundskolan. För att räkna ut ditt meritvärde summerar du värdet av de 16 bästa ämnesbetyg du har och lägger till moderna språk som språkval om du har läst det (det blir i så fall 17 betyg). Det är möjligt att få upp till 340 meritpoäng.
Betygsvärdena:
A = 20
B = 17,5
C = 15
D = 12,5
E = 10
F = 0
Gynasiekoll.se - räkna ut meritvärde Länk till annan webbplats.
Vilken gymnasieskola ska jag välja?
Vi förstår att valet av gymnasieskola känns viktigt. Det viktigaste för dig är att du funderar på vilket gymnasieprogram du vill gå.
Dackeskolan har inriktning mot yrkesförberedande program och Kungshögaskolan har både högskoleförberedande och yrkesförberedande program. Ditt val av gymnasieprogram avgör därför vilken skola du kommer gå på.
Ett bra sätt att få en känsla för hur en utbildning och skola känns är att besöka öppet hus. Då får du träffa oss som jobbar på skolan, besöka olika program och titta på skolans lokaler.
Vad krävs för att komma in på gymnasiet?
Olika program har olika höga antagningspoäng beroende på hur många som söker och hur högt betyg de som söker har.
För att vara behörig till gymnasiets högskoleförberedande program krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och nio ytterligare ämnen. Vilka nio ämnen du behöver ha godkänt i beror på vilken utbildning du vill söka. Totalt godkänt i tolv ämnen, vilket innebär ett meritvärde på minst 120 poäng.
För att vara behörig till yrkesprogrammen krävs att du har godkänt betyg i svenska, engelska, matematik och fem andra valfria ämnen. Totalt godkänt i åtta ämnen, vilket innebär ett meritvärde på minst 80 poäng.
Hur vet jag vilket program jag ska välja?
När du väljer ett gymnasieprogram är det viktigt att du vet vilka olika utbildningar som finns att välja mellan. Fundera gärna på vilken utbildning som skulle kunna passa dig utifrån dina personliga egenskaper och intressen.
Alla program på Mjölby gymnaiseskolor:
- Barn och fritid
- Bygg och anläggning
- Ekonomi
- El- och energi: Dator- och kommunikationsteknik
- El- och energi: Elteknik
- Fordon
- Hantverksprogrammet - Guld
- Industritekniska
- Naturvetenskap
- Restaurang och livsmedel
- Samhällsvetenskap
- Teknik
- Vård och omsorg
Av studie- och yrkesvägledaren på din skola kan du få stöd i hur du kan tänka om ditt gymnasieval.
Vad kan jag jobba med efter gymnasiet?
Det beror helt på vilket program du väljer.
Väldigt förenklat kan man säga att ett yrkesprogram leder till ett yrke, det innebär att du kan jobba direkt efter gymnasiet inom det som du utbildat dig till. Om du väljer ett yrkesprogram får du också grundläggande högskolebehörighet. Dessutom kan du välja att läsa till fler kurser för att öka din behörighet.
På ett högskoleförberedande program får du däremot grundkunskaper för att kunna studera vidare. Efter ett högskoleförberedande program får du vanligtvis ingen yrkestitel utan det krävs att du läser vidare på högskola eller universitet.
Alla program på Mjölby gymnaiseskolor:
Jag har ingen aning om vad jag vill jobba med i framtiden, hur ska jag tänka?
Du måste inte veta vad du vill jobba med i framtiden redan nu.
När du väljer ett gymnasieprogram är det viktigt att du vet vilka olika utbildningar som finns att välja mellan. Fundera gärna på vilken utbildning som skulle kunna passa dig utifrån dina personliga egenskaper och intressen.
Ta gärna kontakt med studie- och yrkesvägledaren på din skola för att få guidning i hur du kan tänka kring valet av gymnasieprogram.
Jag är så skoltrött, hur ska jag göra med gymnasiet?
Att plugga på gymnasiet är inte som att gå på högstadiet. Här finns möjligheten att välja ett program med kurser som du tror skulle kunna vara roligt att läsa. Fundera på om det finns något ämne eller intresse som du tycker är extra spännande eller kul.
Som elev på Dackeskolan och Kungshögakolan har du möjlighet att följa en speciell profil, oavsett vilket program du väljer. Du kan alltså träna padel, ishockey, fotboll eller ridsport och få betyg i det du antagligen gillar mest av allt.
För att få hjälp i att hitta ett program som skulle passa för dig eller höra mer om valbara kurser som kan motivera dig extra, ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren på din skola.
Hur gör jag för att ansöka till gymnasiet? Och när får jag besked?
I januari får du inloggningsuppgifter till gymnasiestudera.se Länk till annan webbplats. hemskickade och det är även där du gör din ansökan.
Sista ansökningsdagen är 15 februari 2025.
15 april kommer det preliminära antagningsbeskedet, det visar hur du ligger till utifrån höstterminens betyg. Men det preliminära antagningsbeskedet är ingen garanti för att du kommit in utan endast en hint om hur du ligger till.
Efter det preliminära antagningsbeskedet kommer en omvalsperiod där du har möjlighet att ändra ditt val. Omvalsperioden pågår fram till 3 maj.
Den 1 juli får du ditt slutgiltiga besked.
Vad betyder det preliminära antagningsbeskedet?
I april kommer det preliminära antagningsbeskedet, det visar hur du ligger till utifrån höstterminens betyg. Men det preliminära antagningsbeskedet är ingen garanti för att du kommit in utan endast en hint om hur du ligger till.
Efter det preliminära antagningsbeskedet kommer en omvalsperiod där du har möjlighet att ändra ditt val.
Den 1 juli får du ditt slutgiltiga besked.