Mjölby kommun, länk till startsidan

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett studieförberedande program där du får lära dig att lösa problem med hjälp av teknik och naturvetenskap. På Teknikprogrammet kan du välja mellan två inriktningar: Informations- och medieteknik samt Teknikvetenskap.

Inriktningen Informations- och medieteknik passar dig som gillar att lösa problem med hjälp av datorer och vill arbeta med detta i framtiden. Du läser kurser som programmering, webbutveckling och datateknik.

På Kungshögaskolan har vi till stor del valt att göra detta i iOS-miljö. Därför får alla elever på Teknikprogrammet låna en Mac Book under sin studietid här. I undervisningen försöker vi med hjälp av datateknik möta verkliga behov och lösa verkliga problem genom att till exempel skapa egna appar. Hos oss är det möjligt att läsa in civilingenjörsbehörighet i kombination med denna inriktning.

I inriktningen Teknikvetenskap ingår behörigheten till civilingenjörsutbildningar på universitetsnivå. Det innebär fördjupande kurser i matematik, fysik och teknik, samt kurser i programmering och CAD, som är bra förberedelser inför högre studier.

Även i denna inriktning försöker vi utgå från verkliga problem som behöver en teknisk lösning. Framförallt i teknikkurserna jobbar du mycket i projekt, där design, konstruktion, arkitektur och samarbete med lokala företag och universitet är en naturlig och självklar del av utbildningen.

Teknikcollege

I Mjölby kommun jobbar gymnasieskolan och det lokala näringslivet tätt tillsammans. Det är Teknikcollege som är den sammanhållande länken för arbetet. Inom ramen för Teknikcollege finns Teknikprogrammet och Industritekniska programmet. Här erbjuder vi en modern maskinpark, modern teknik och lokaler som liknar arbetslivets när det gäller säkerhet och ordning. Utbildningen sker i nära samarbete med företagen hela vägen genom gymnasiet. Möjlighet till sommarjobb på samarbetsföretagen brukar också vara goda.

Logga teknikcollage östergötland

Informations- och medieteknik

Du lär dig om informations-, kommunikations- och medieteknik. Du lär dig om programmering, digitala media, webbutveckling och dator- och kommunikationsteknik.

Teknikvetenskap

Du lär dig om teknikvetenskapens arbetsmetoder samt matematiskt modellering, simulering, styrning och reglering.

För att vara behörig till Teknikprogrammet krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och dessutom godkänt betyg i biologi, fysik och kemi samt i minst sex andra av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen

Engelska nivå 1–2

Historia nivå 1a1

Idrott och hälsa nivå 1

Matematik nivå 1b–2b

Naturkunskap nivå 1b

Religionskunskap nivå 1

Samhällskunskap nivå 1b

Svenska nivå 1–3 (alternativt läses Svenska som andraspråk)

 

Program­gemensamma ämnen

Fysik nivå 1b

Kemi nivå 1

Matematik fortsättning nivå 1c

Teknik nivå 1–2


Inriktning Informations- och medieteknik

Informationsteknik nivå 1

Programmering nivå 1

Webbutveckling nivå 1

 

Inriktning Teknikvetenskap

Fysik nivå 2

Matematik fortsättning nivå 2

Teknik nivå 3

 

Programfördjupning och individuella val

I samband med 2025 års gymnasiereform ser vi över vilka programfördjupningar och individuella val som vi kommer att erbjuda för att programmet ska bli så bra som möjligt för dig som elev. Mer information kommer.

 

Gymnasiearbete

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram och du kan plugga vidare direkt efter studenten. Programmet passar dig som är intresserad av till exempel teknisk utveckling och datorer.

Kontakt

Lärare Teknikprogrammet
Amanda Davidsson
amanda.davidsson@mjolby.se

Rektor för teknikprogrammet
Jessica Bergstrand
Telefon: 010-234 53 43
jessica.bergstrand@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?