Hulje återvinningscentral
Hulje återvinningscentral är till för kommunens alla hushåll. Här finns det alltid personal som kan hjälpa dig om du är osäker på var du ska lägga ditt avfall.
Öppettider
Måndag 7-19
Tisdag-fredag 7-16
Lördag 8-13
Stängt alla röda dagar, påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton.
Hitta hit
Återvinningscentralen ligger på Omlastarevägen 5 i Mjölby.
Hur ska avfallet slängas på Hulje?
På Hulje återvinningscentral lämnar du grovavfall, elavfall, farligt avfall och trädgårdsavfall. På återvinningsstationer lämnar du förpackningar och tidningar. Lampor, batterier och småelektronik kan du lämna på Hulje återvinningscentral eller i samlaren som finns i en del livsmedelsbutiker. Alla kommuninvånare får lämna grovsopor från hushållet. Vid större mängder avfall, till exempel efter en ombyggnation, kan du få betala för att lämna det. Större mängd avfall är mer än det som får plats på en normalstor släpvagn.
Företag kan lämna vissa sorters avfall mot en avgift, läs mer om det på
Hulje återvinningscentral för företag.
Både privatpersoner och företag behöver sortera sitt avfall på Hulje. Bilden nedan visar placeringen för de olika facken där du ska sortera ditt avfall. Du kan alltid fråga personalen och få hjälp på plats om du är osäker.
1) Gröna påsen
Här kan du som privatperson hämta gröna påsar att slänga ditt matavfall i.
2) Elavfall
Elektroniskt avfall är allt med sladd eller batteri. Ex. Tv-skärmar, mikrovågsugnar, bildskärmar, elektriska apparater. Elavfall innehåller material som kan bli till nya produkter. Exempelvis kan metallerna återvinnas hur många gånger som helst utan att de tappar kvalitet. Kom ihåg: Produkter med inbyggda batterier, så som eltandborstar och datorer, lämnas tillsammans med elektronik.
3) Farligt avfall
Här slängs exempelvis lim, nagellack, kemikalier, färg, sprayflaskor, spillolja, oljefilter, lösningsmedel, gasolflaskor och brandsläckare. Farligt avfall får aldrig slängas i soporna, blandas med annat avfall eller hällas ut i avloppet. Se till att det står tydligt vad det innehåller när du lämnar farligt avfall. Överblivna läkemedel och kanyler lämnar du på apoteket.
4) Batterier och ljuskällor
Batterier: Här slängs alla typer av batterier. Lösa småbatterier finns bland annat i ficklampor, klockor och fjärrkontroller och lämnas i behållaren avsedd för batterier. Bilbatterier har en egen behållare på centralen. Litiumbatterier från exempelvis datorer och borrmaskiner placeras också i en egen behållare. Tänk på att de saker som rör sig, blinkar eller låter ofta drivs med batteri som inte alltid syns.
Ljuskällor: Här slängs alla typer av smålampor, glödlampor som lysrör. I många ljuskällor finns lyspulver innehållande kvicksilver. Därför måste de lämnas till återvinningscentralen och inte hamna i hushållssoporna. Var försiktig så lamporna inte går sönder, då kan kvicksilvret spridas.
5) Pantburkar- och flaskor
Du kan lämna dina pantflaskor och burkar (både svenska och importerade) i våra blå pantkärl på Hulje återvinningscentral. Det går även bra att lämna in flaskor och burkar som är tillknycklade eller saknar etikett. Pengarna för panten går oavkortat till Barncancerfonden. Du kan också panta i din livsmedelsbutik.
6)Återbruk - Insamling till Fritidsbanken
Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Fritidsbanken samlar in saker som inte längre används och och kommer senare låna ut dem gratis för att fler ska kunna få en aktiv fritid.
Läs mer om fritidsbanken på deras egen websida:
Fritidsbankens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
7) Glasförpackningar
Glasförpackningar kan lämnas både på återvinningsstationerna och återvinningscentralen. Sortera och lämna färgade och ofärgade glasförpackningar var för sig. Glasflaskor med pant kan lämnas i affärens pantstation. För att glasförpackningar ska kunna återvinnas ska de ej blandas med annat avfall. Dricksglas, porslin, keramik och övriga produkter av glas som inte är förpackningar ska därför inte lämnas i behållaren för glasförpackningar. Porslin och keramik lämnas inte här utan slängs i fyllnadsmassor. Dicksglas lämnas i facket Ej återvinningsbart.
8) Tidningar och papper
Dessa behållare finns både på återvinningsstationerna och återvinningscentralen. Här lägger du dags- och veckotidningar, tidskrifter, broschyrer, kataloger, kontorspapper, reklamblad, rit- och skrivpapper samt pocketböcker. Du behöver inte ta bort spiraler, häftklarmar och likande från block och tidningar då de i ett senare skede avskils med magneter som därefter går till metallåtervinning. Det som inte ska placeras i behållaren för tidningar är exempelvis inbundna böcker och kuvert som kan läggas i soppåsen eller till förbränning. Om du tar bort bokens fram- och baksida går det däremot bra att lägga sidorna i tidningsinsamlingen.
9) Pappersförpackningar
Behållare för pappersförpackningar finns både på återvinningsstationerna och återvinningscentralen. Här kan du slänga exempelvis juice- och mjölkförpackningar, pasta- och flingpaket, mjöl- och sockerpåsar, papperskassar, omslagspapper med mera. Tänk på att ta av plastkorkar och lägg dessa bland insamlingen för plastförpackningar.
10) Plastförpackningar
Plastförpackningar kan lämnas både på återvinningsstationerna och återvinningscentralen. Alla förpackningar, såväl hård som mjuk plast, ska lämnas till återvinning. Det kan exempelvis handla om flaskor, burkar, plastpåsar, köttstråg, plastfolie, små dunkar, yoghurt- och sylthinkar, chipspåsar och frigolit. Tänk på att ta av plastkorkar och tömma din påse med plastförpackningar fritt i behållaren så att de ligger lösa. Detta underlättar återvinningen. Tänk på att förpackningar med rester av exempel färg och lim eller liknande ska sorteras som farligt avfall.
11) Metallförpackningar
Behållare för metallförpackningar finns både på återvinningsstationerna och återvinningscentralen. Alla metallförpackningar ska sorteras ut, stora som små. Allt från kapsyler, lock och folien på crème fraiche-burken till konservburkar, tuber och tomma färgburkar. Tänk på att förpackningar med rester av exempel färg och lim eller liknande ska sorteras som farligt avfall. Elavfall i metall sorteras som elektronik.
12) Wellpapp
Här ska du slänga stora skrymmande kartonger så som bananlådor och flyttkartonger. Om du har mindre förpackningar i wellpapp sorteras de som pappersförpackningar. Glöm inte att vika kartongerna samt tömma dess innehåll och sortera i lämpligt fack!
13) Energiåtervinning
När det farliga avfallet och allt som kan materialåtervinnas har sorterats ut går resten till din soppåse. Det som dock är för skrymmande för att lägga i ditt sopkärl kan slängas på återvinningscentralen i facket energiåtervinning. Det kan exempelvis handla om bilbarnstolar i plast, resväskor, tält, hjälmar, fotbollar och bäddmadrasser. Det som inte kan återvinnas på något annat sätt går då till avfallsförbränning. Detta ger både el och värme.
14) Metall
Här kan du lämna metall som inte är förpackningar vilket då sorteras som metallskrot. Det kan exempelvis vara cyklar, stekpannor, bestick, kontorsstolar och grillar. Skrotet kan sedan materialåtervinnas och bli en ny produkt i metall. Tänk på att elektriska föremål i metall ändå ska sorteras som elektronik.
15) Kyl och frys
Här kan du lämna kyl och frys så att de miljöskadliga ämnena sedan kan tas om hand på rätt sätt. Skåpen plockas även isär så att metallerna kan återvinnas, smälts ner och därefter används till nya produkter.
16) Vitvaror
I detta fack ska spisar, tvättmaskiner diskmaskiner, torktumlare, torkskåp och köksfläktar lämnas. Dessa skickas sedan iväg så att de farliga ämnena tas omhand och metaller återvinns. Här lämnas inte mikrovågsugnar som ska lämnas som elektronik.
17) Stoppade möbler
På denna plats ska du slänga möbler med metallfjädring så som soffor, sängar, fåtöljer och andra resårmöbler.
18) Ej återvinningsbart
Här ska det som inte går att återvinna eller förbränna slängas. Här slängs exempelvis dricksglas, isolering och betong med armering. Kakel tillsammans med gips och plastmattor med gips sorteras som ej återvinningsbart. Ökad sortering av ditt avfall och ökad förbränning av ickeåtervinningsbara produkter minskar mängden som behöver läggas på deponi. Endast en halv procent av hushållsavfallet deponeras.
19) Gips
I denna container slängs endast rent gips, det vill säga gips utan reglar kakel och tapeter.
20) Fyllnadsmassor
Fyllnadsmassor kan vara exempelvis tegel, porslin, toalettstolar, kakel, klinker, tvättställ, ren betong, grus, sten och putsbruk. Detta kan sedan återanvändas som fyllnadsmaterial vid byggnationsprojekt.
21) Impregnerat trä
Här slängs exempelvis virke från uteplatser och sleepers. Det är viktigt att tryckimpregnerat virke och träavfall hålls separat då tryckimpregnerat trä är behandlat med miljöskadliga ämnen. Virket flisas och förbränns därför i förbränningsanläggningar anpassat för farligt avfall. Då utvinns både el och värme.
22) Trä
Träavfallet ska vara rent och fritt från andra material. Spik, gångjärn och mindre beslag av metall behöver du inte ta bort. Här slänger du bland annat trämöbler och virke. Av detta avfall blir det el och värme efter förbränning.
23) Planglas
Planglas kan exempelvis vara fönsterglas, spegelglas och tavelglas. Här kan du även slänga bilrutor, dock endast fram- och bakrutor. Här ska inte porslin, dricksglas eller skålar slängas!
24) Fönster
Dörrar med glas och fönster med karm är exempel på vad som kan slängas här.
25) Däck
Här får du slänga som mest 8 stycken däck per år. Behöver du slänga fler får du vända dig till en återförsäljare eller annan däckåtervinning.
26) Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall är grenar som är max 2 centimeter i diametern, mossa, häckklipp och löv. Krukor och säckar måste också vara borttagna.
27) Ris och grenar
Här ska du lämna grenar som större än 2 centimeter i diametern. Stubbar, grova stockar och virke får inte läggas på ristipparna. Krukor och säckar måste också vara borttagna. Risavfall kan lämnas både på Hulje återvinningscentral och ristipparna i Mantorp, Skänninge och Väderstad.
I Mantorp hittar du ristippen vid Bleckhemsvägen.
I Skänninge finns ristippen vid Axstadvägen, mittemot Vinkelgatan.
I Väderstad hittar du ristippen på gamla idrottsplatsen.
Ristipparna är alltid öppna!
Känner du dig fortfarande osäker på hur avfallet ska sorteras kan du klicka dig vidare till Sorteringsguiden A-Ö.
Huljedagen
Huljedagen genomfördes för första gången år 2004 och den 22 september 2024 var det dags igen för Mjölby kommuns årliga öppet hus på Hulje Återvinningscentral. Som vanligt bjöds det på en dag fylld av aktiviteter och möjligheter att lära känna Mjölby kommuns verksamheter på ett närmare plan. Bland annat fanns det möjlighet att fynda på vår loppis, där alla intäkter gick till War Childs arbete för att hjälpa barn i krigsdrabbade områden. Totalt samlade vi in fantastiska 14 098 kr!
Som vanligt kunde man även gå en Tipp-promenad och vinna krislådor. Vinnarna är kontaktade.