Mjölby kommun, länk till startsidan

Textilier

Från och med 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning.

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Se exempel nedan:

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
  • Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Textilspill och garnspill bedöms ej vara textilavfall då det ej omfattas av textila produkter som blivit avfall – kläder, väskor, accessoarer, hemtextil och inredningstextil.

Ny lagstiftning för textilavfall

Från och med 1 januari 2025 gäller krav på att textilavfall ska sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns.

Hur ska man tänka nu?

I Mjölby kommun innebär detta inte några större förändringar. Man sorterar ut de textilier man inte längre använder, oavsett hela eller trasiga, och lämnar de sedan i textilinsamlingsbehållarna på återvinningscentralen eller återvinningsstationerna. Det som samlas in via dessa behållare sorteras ut i efterhand så att eventuella plagg som går att återanvända tas tillvara på.

Den största skillnaden är att man inte längre ska slänga textilier i restavfallet.

Vad gäller för privatpersoner?

Hela och fräscha textilier som du inte längre vill ha eller behöver kan du skänka, sälja eller sy om. I Mjölby finns det flera aktörer som tar emot gåvor och det finns många bra appar och sidor online där du kan sälja dina textilier själv. Det går även bra att lämna dessa i avsedda textilbehållare på Hulje Återvinningscentral eller våra återvinningsstationer.

Är textilierna trasiga och slitna ska du lämna dem i textilbehållare på våra återvinningsstationer och på Hulje Återvinningscentral. Här kan du även lämna hela textilier. Det som samlas in via dessa behållare sorteras ut i efterhand så att eventuella plagg som går att återanvända tas tillvara på.

Återvinningsstationer som ej har utställda textilinsamlingsbehållare i dagsläget är:

  • Önnebo
  • Hogstad
  • Lagmansskolan (Ringvägen 11)

Kom ihåg att hårt nedsmutsade eller möglade textilier inte ska lämnas i behållarna. Det ska vara torrt och rent. Detta för att inte förstöra de andra textilierna som finns i behållaren. Textilier som förorenats med farligt avfall, som spilld olja eller liknande, ska lämnas på Hulje återvinningscentral som farligt avfall.

Vilket textilavfall ansvarar kommunen för?

Kommunen har ansvar för textilavfall som kommer från hushåll samt textilavfall som liknar textilavfall från hushåll. Förenklat uttryckt när det handlar om motsvarande mängder som normalt uppstår i ett hushåll.

Kommunen har ansvar för hantering av allt textilavfall från detaljhandel, men inte textilavfall från partihandel och grossistverksamhet, inte heller från sjukvårds- och veterinärverksamhet, tillverkning, jord- och skogsbruk eller yrkesfiske.

Vad gäller för verksamheter?

Var du ska lämna ditt textilavfall beror på om det räknas som kommunalt avfall eller inte.

Textilavfall som är kommunalt avfall

Textilavfall från hushåll eller som liknar hushållsavfall, till exempel enstaka arbetskläder, ett draperi eller diskhanddukar, räknas som kommunalt avfall. Sådana textilier ska lämnas på Hulje återvinningscentral.

Textilavfall som INTE är kommunalt avfall

Om textilavfallet kommer från tillverkning, grossister eller om det handlar om större mängder textilier, räknas det inte som kommunalt avfall. I dessa fall ska du kontakta en avfallsentreprenör för att hantera avfallet.

Förorenad eller hårt nedsmutsad textil

Säskilda regler gäller för förorenade, blöta och smutsiga textiler. Hårt nedsmutsade eller blöta textilier lämnar du till energiåtervinning på Hulje ÅVC. Textil som förorenats med kemikalier, olja eller annat räknas som farligt avfall.

Stor miljöpåverkan

Att producera textilier kräver mycket resurser och påverkar miljön negativt. Tillverkningen av kläder använder stora mängder vatten, energi och kemikalier. Ett enda par jeans kan till exempel kräva så mycket som 10 000 liter vatten. Produktionen släpper också ut stora mängder koldioxid, vilket bidrar till klimatförändringarna.

Genom att återvinna och återanvända textilier kan vi minska dessa problem. När vi återvinner textilier behövs mindre nyproduktion, vilket sparar på naturresurser och minskar utsläpp.

Varför planeras inte ett mer omfattande insamlingssystem för textilavfall?

Från och med 1 januari 2025 får kommunerna ansvar för insamling av textilavfall.

Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunen inväntar därför ett beslut i frågan innan ett mer omfattande system byggs upp.

Vad händer med det insamlade textilavfallet?

Efter att textilavfall samlats in är nästa steg sortering. Det är avgörande för att det insamlade textilavfallet efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.

Textil som ska förberedas för återanvändning sorteras idag manuellt då det kräver professionell kunskap om mode, trender och efterfrågan i secondhandbutiker. Detta är tidskrävande och genomförs endast i liten skala i Sverige. Hanteringen medför också stora kostnader.

Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns bara en anläggning i Sverige för denna typ av sortering, Siptex i Malmö.

Det finns få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.

Kontakt

Medborgarservice
Öppettider
Måndag–torsdag: 7.30–16.30Fredag: 7.30–16

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?