Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Wilma om att sommarjobba inom vård och omsorg: ”Det ger mig mycket att ta med tillbaka till skolan”

Sommarjobbaren Wilma går uppför en trappa iklädda marinblå tröja och vita byxor.

Wilma Hallgren Andersson sommarjobbade för andra året i rad på Dacke korttidsboende och pluggar vård- och omsorgsprogrammet på Kungshögaskolan.

Wilma går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet och i somras sommarjobbade hon på Dacke korttidsboende. Hennes engagemang i vårdyrket växer för varje dag. Hon tycker det är självklart att fler ska sommarjobba inom vård och omsorg.

Under sommaren jobbade cirka 370 vikarier på 34 olika enheter inom omsorgs- och socialförvaltningen.

– Det görs både utvärderingar på vissa enheter och så skickar vi ut en enkät till alla våra vikarier. I den har 60 procent av de svarande sagt att de är nöjda eller mycket nöjda med sitt sommarjobb. Och hela 87 procent skulle rekommendera andra att sommarjobba inom vård och omsorg i Mjölby kommun. Det tycker vi är härlig läsning, säger Elisabeth Svensson, enhetschef för enheten bemanning och välfärdteknik.

I enkäten kommer det också fram att det vikarierna utvecklat mest är ansvar och tålamod. Under omsorgs- och socialnämndens möte den 29 oktober fick de dragning från förvaltningen om hur sommaren varit för verksamheten.

Många återvänder till sitt sommarjobb

Det finns så klart många som för första gången sommarjobbade inom vård och omsorg, men många är också återvändare – som Wilma Hallgren Andersson. På Dacke korttidsboende har Wilma sommarjobbat två somrar på rad och fått en varm och stöttande arbetsmiljö. Hon beskriver kollegorna som hjälpsamma och stämningen som familjär.

– Det är alltid någon kollega att prata med eller fråga om hjälp, och det känns väldigt tryggt. Jag har även fått gå olika utbildningar, som till exempel förflyttningsutbildning och läkemedelsdelegering, vilket gör att jag får göra fler arbetsuppgifter och ger mig mer kompetens, säger Wilma Hallgren Andersson.

Wilmas resa in i vården började redan under första året på gymnasiet, när hon som 17-åring fick dispens för att arbeta på Dacke korttidsboende under sommaren. Efter den sommaren har hon fortsatt att vara aktiv, både som praktikant och timvikarie, på olika boenden såsom Kungshöga trygghetsboende, Slomarps vårdboende och Sörby LSS-boende. Genom skolans initiativ har hon också fått praktikplatser inom psykiatrin i Vadstena och på Lasarettet i Motala. Detta ger henne en bred förståelse för hur man bäst bemöter varje människa man möter inom omsorgsyrket.

– Det är spännande att vara på olika platser och se olika typer av insatser inom vård och omsorg. Det ger mig mycket att ta med mig tillbaka till skolan, där vi lär oss om de olika områdena. Det är lärorikt och roligt, säger Wilma.

Wilma sitter på en fåtölj medoch tittar in i kameran. Hon är klädd i arbetskläder med marinblå tröja och vita byxor.

"Jag tycker att det är fantastiskt att vår utbildning ger oss så många valmöjligheter", säger Wilma Hallgren Andersson.

Variation i arbetsuppgifter

En av de saker som Wilma uppskattar mest är variationen i arbetsuppgifterna och möjligheten att möta människor med olika vårdbehov.

– Det är verkligen givande att se hur patienterna utvecklas. När man ser en patient som kommer hit till Dacke med svårigheter att röra sig och sedan genom rehab kan gå och flytta hem igen, känns det som att allt arbete är värt det, berättar hon.

Wilma ser positivt på framtiden och planerar att jobba några år efter studenten för att få mer arbetslivserfarenhet. Möjligheten att studera vidare finns också i hennes tankar, men hon är fortfarande osäker på om hon vill specialisera sig som specialistundersköterska eller läsa vidare till sjuksköterska.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vår utbildning ger oss så många valmöjligheter. Allt vi lär oss i skolan kan jag använda direkt i arbetet. Om något skulle hända i vardagen, känner jag mig trygg i att jag kan hjälpa till, säger Wilma.

En framtid inom vård och omsorg

För Wilma har vård- och omsorgsprogrammet varit det rätta valet. Inspirerad av sin mamma och farmor, som också arbetat inom vården, känner hon nu att hon hittat sitt kall. Att kunna ge tillbaka till de äldre ger henne glädje och stolthet, och hon ser fram emot att använda sina kunskaper för att göra skillnad.

– Jag skulle välja samma utbildning igen utan tvekan. Det är så givande att kunna ge tillbaka till de äldre, som har gett oss så mycket. Det är fantastiskt att vara ung och få chansen att jobba och lära sig mer," säger hon med övertygelse.

I december öppnar vi upp sommarjobbsansökan för 2025, men redan nu kan du läsa mer om vad det innebär att vara sommarvikarie inom vård och omsorg.

Uppdaterad: