Mjölby kommun, länk till startsidan

EU-val

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Här hittar du samlad information om valet.

Det är val till Europaparlamentet vart femte år. Medborgarna i Sverige och de andra medborgarna i EU-länderna väljer vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet.

  • Europaparlamentet är den enda direkt folkvalda EU-institutionen.

  • Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet.

  • Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen.

  • 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Du som är röstberättigad kommer att få ett röstkort ett par veckor före valdagen. I röstkortet står det i vilken vallokal du ska rösta. Förtidsröstningen börjar den 22 maj 2024.

Röstmottagare

I varje vallokal arbetar åtta röstmottagare varav en ordförande och en vice ordförande. Minst tre röstmottagare måste alltid finnas på plats när röstmottagningen sker. Röstmottagarna ska ta emot väljarens röster och se till att röstningen går rätt till.

Röstmottagarna ska också informera samt svara på frågor från väljaren och ansvarar även för ordningen i och intill lokalen.

I Mjölby kommun är alla röstmottagare utbildade för att valet ska ske korrekt, tryggt och säkert.

Rösträtten

I Sverige är valen fria, hemliga och direkta. Att de är hemliga betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar. Ingen annan ska bestämma vad du röstar på.

  • För att ha rösträtt ska du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 9 juni

  • Är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller

  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

  • För EU-valet 2024 innebär det att du måste ha anmält dig senast den 10 maj till röstlängden. Mer information finns på Valmyndighetens webbplats: EU-medborgare som vill rösta i EU-valet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk medborgare och folkbokförd i annat EU-land

  • Om du är svensk medborgare och folkbokförd i ett annat EU-land kan du anmäla dig till röstlängden för EU-valet i det landet. Finns du upptagen i röstlängden i ett annat land inom EU stryks du från den svenska röstlängden.

  • Samma regler gäller för medborgare i andra EU-länder.

  • För dig som har dubbelt medborgarskap i två olika EU-länder kan du läsa mer på Valmyndighetens webbplats: EU-medborgare som vill rösta i EU-valet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Röstkortet

På ditt röstkort står din rösträtt. Inför EU-valet ska du ha fått ditt röstkort i brevlådan senast den 22 maj. Det är också det datum då förtidsröstningen startar i Sverige. Om du inte har ditt röstkort kan du kontakta kommunens valnämnd eller Valupplysningen.

Mer information

Valmyndigheten är den centrala myndighet med det sammanhållande ansvaret för att planera, organisera och genomföra val. De ansvarar bland annat för valförberedelser, upprättar röstlängder och utfärdar röstkort.

På Valmyndighetens webbplats hittar du information om valet.
Val till Europaparlamentet 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Europarlamentet på Riksdagens webbplats.
Europarlamentet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om hur EU fungerar på lättläst svenska
Så fungerar EU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU-flaggan

Kontakt

Medborgarservice
Öppettider
Måndag–torsdag: 7.30–16.30Fredag: 7.30–16

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Navigera vidare