Mjölby kommun, länk till startsidan

Ordlista

Ibland kan det vara svårt att förstå vissa ord och benämningar som används när du till exempel söker bygglov eller gör en anmälan. Här hittar du förklaringar till de vanligaste orden som används i sammanhanget.

I vissa fall behövs inget bygglov, men en anmälan kan ändå krävas innan du får påbörja en byggåtgärd.

 

En anmälan är en formell underrättelse till kommunen om att du planerar att utföra en viss åtgärd.

Exempel på åtgärder som kräver en anmälan:

  • Attefallsåtgärder, till exempel attefallshus eller tillbyggnader enligt Attefallsreglerna
  • Installation av eldstad, till exempel kamin eller öppen spis
  • Ändringar i ventilationen, till exempel ny ventilationskanal
  • Ändring av planlösning, till exempel att flytta en vägg inomhus

Syftet med anmälan är att kommunen ska kunna bedöma att åtgärden uppfyller gällande regler och krav på säkerhet och funktion.

Ett arbetsplatsbesök är en kontroll som görs av kommunen under byggprocessen. Det krävs när ett tekniskt samråd har hållits, men kan ibland utelämnas vid mindre komplicerade åtgärder.

Vid arbetsplatsbesöket kontrolleras att:

  • Kontrollplanen och bygglovet följs
  • Den kontrollansvarige är närvarande i rätt omfattning
  • Inga regler bryts enligt byggreglerna

Byggnadsnämndens handläggare och den kontrollansvarige ska alltid delta vid besöket. Det rekommenderas även att byggherren är med.

 

Mer information om arbetsplatsbesök finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Attefallsåtgärder är byggåtgärder som får utföras utan bygglov, men som ändå kräver en anmälan till kommunen. Innan byggstart måste du få ett startbesked.

Exempel på Attefallsåtgärder:

  • Komplementbyggnad eller komplementbostadshus på max 30 kvadratmeter och högst 4 meter till taknock
  • Tillbyggnad på max 15 kvadratmeter
  • Inreda en ny bostad i en befintlig byggnad
  • Två takkupor på ett befintligt bostadshus

Attefallsåtgärder är endast tillåtna på befintliga en- och tvåbostadshus med gilltigt slutbesked. Även radhus kan omfattas av reglerna.

 

Det går inte att kombinera en Attefallsåtgärd med bygglov för en nybyggnation.

Det är alltid viktigt att kontrollera vad som gäller för just din fastighet innan du påbörjar arbetet.

En avvecklingsplan krävs vid ansökan om tidsbegränsat bygglov.

Planen ska innehålla:

  • Beskrivning av det tidsbegränsade behovet – varför bygglovet behövs och under vilken period.
  • Återställning av platsen – hur området ska återställas när det tillfälliga bygglovet upphör.

Avvecklingsplanen säkerställer att platsen återgår till sitt ursprungliga skick efter att bygglovet inte längre gäller.

Boverkets byggregler, BBR, innehåller föreskrifter och allmänna råd till vissa krav i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. I Boverkets byggregler får du mer tydliga exempel och råd på hur du uppfyller de tekniska egenskapskraven. Där kan du till exempel få mer information om

  • allmänna regler
  • tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftutrymmen
  • upphävt avsnitt
  • brandskydd
  • hygien hälsa och miljö
  • bullerskydd
  • säkerhet vid användning (av vad?)
  • energihushållning

Mer om Boverkets byggregler på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En brandskyddsbeskrivning är en handling som redogör hur

  • brandskyddet är tänkt att utföras
  • hur du avser att uppfylla brandkraven för en byggnad eller ett byggnadsverk

 

En brandskyddsbeskrivning lämnas ofta in i samband med bygglovsansökan eller anmälan. I vissa fall kan brandskyddsbeskrivningen även lämnas in inför ett tekniskt samråd.

 

Lämna alltid in brandskyddsbeskrivningen så tidigt som möjligt. På så vis kan vi upptäcka eventuella brister i brandskyddet i ett tidigt skede.

 

Mer om Brandskyddsdokumentation finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En brandskyddsdokumentation är en relationshandling som visar brandskyddets faktiska utförande efter att byggnationen har slutförts.

 

Brandskyddsdokumentationen lämnas in som ett underlag inför ett slutbesked.

 

Mer om Brandskyddsdokumentation finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Bruttoarea (BTA) är den totala ytan av ett hus eller en byggnad som mäts vid golvet. Det är allt som finns inom ytterväggarna, både de utrymmen som går att använda som till exempel rum och hallar, och utrymmen som kanske inte används så mycket, som väggar och förråd.

Du mäter alla våningar och inkluderar:

  • golvytan i alla rum och utrymmen
  • ytor under väggar
  • garage, förråd, och trappor som är inomhus

Det är den "största" siffran för en byggnads area. Den är större än boarean som bara räknar de ytor där du faktiskt bor och vistas.

Tänk på bruttoarea som den totala ytan från yttervägg till yttervägg.

 

För att räkna ut bruttoarean används
Svensk standard · SS 21054:2020 - Area och volym för byggnader - Terminologi och mätning.

Miljöbalken, plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen innehåller krav på hälsa och säkerhet. Höga bullernivåer kan ge negativa konsekvenser för människors hälsa. Därför ställs det krav på både bullerutredning vid planläggning av detaljplaner och även ibland en bullermätning vid byggnation.

 

En bullermätning, även kallad akustik- eller ljudmätning, mäter ljudnivåer.

Beroende på byggnadstyp och byggnadens placering, till exempel om det är nära en väg, kan det ställas krav på att en bullermätning utförs. Då mäts både det inre bullret och det yttre bullret.

 

Inre bullermätning mäter ljudet inom en en viss byggnad. Det kan till exempel vara

  • ljudnivåer mellan olika lägenheter i ett flerbostadshus
  • mellan olika rum i en skola.

Yttre bullermätning mäter ljudet utifrån, det kan till exempel vara

  • ljudet från en järnväg eller en bilväg

En bullerutredning görs inför, eller vid en planläggning. Den kan även krävas en bullerutredning innan ett förhandsbesked eller ett bygglov lämnas.

 

Mer information om buller finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Byggherre är den som för egen räkning utför, eller som låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten.

 

Oftast är det fastighetsägaren som är byggherre, men byggherren kan också vara en juridisk person. Det kan till exempel vara ett företag, en bostadsrättsförening, en kommun, en region eller en statlig myndighet.

Mer information om byggherre finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av byggnader. Bygglov krävs även för andra anläggningar utöver byggnader.

Inom detaljplanelagt område krävs också bygglov för skyltar och ljusanordningar.

Kommunen gör en bygglovsprövning. Där granskas den planerade åtgärden gällande lokalisering, yttre utformning och tillgänglighet. Bygglovet utgör ett sorts tillstånd att utföra den åtgärd som ansökan avser.

Beslut i ärenden om lov eller förhandsbesked ska tas inom tio veckor. Tiden får förlängas en gång med högst tio veckor. Om tiden förlängs ska ett beslut om förlängd handläggningstid tas.

Information om när bygglov behövs finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Många av de åtgärder som är undantagna från krav på bygglov enligt plan- och bygglagen, PBL, får endast uppföras, eller utföras, på eller i direkt närhet till ett en- eller tvåbostadshus.

 

En åtgärd får endast göras på enbostadshus. Det är därför viktigt att veta när en bostadsbyggnad är ett en- eller tvåbostadshus eller ett flerbostadshus.

 

Det är även viktigt att veta vad en tomt är, eftersom det kan vara avgörande för om det är ett en- eller tvåbostadshus eller ett flerbostadshus. Vidare får vissa av de bygglovsbefriade åtgärderna till ett en- och tvåbostadshus endast göras inom bostadshusets tomt.

 

Exempel på åtgärder som är bygglovsbefriade under vissa villkor är friggebod, skärmtak över skyddad uteplats, altan, solfångare och solcellspaneler samt Attefallsåtgärder.

 

Information om bygglovsbefriade åtgärder för en- och tvåbostadshus finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Byggnadsarea är den area som en byggnad upptar på marken, inklusive utkragande byggnadsdelar som i hög grad påverkar användbarheten av underliggande mark.

 

Med utkragande byggnadsdel menas taksprång som är större än 50 centimeter, balkonger, burspråk, skärmtak och liknande. Den maximala byggnadsarean finns ofta med som en bestämmelse i detaljplanerna.

 

För att räkna ut byggnadsarean används
Svensk standard · SS 21054:2020 - Area och volym för byggnader - Terminologi och mätning

Enkelt förklarat så är byggnadshöjden avståndet från marken och upp till där takplanet möter fasadplanet. Har marken varierande höjd behöver en medelmarknivå räknas fram. Byggnadshöjden räknas då från medelmarknivån och upp till där takplanet möter fasadplanet.

 

Information om höjder finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

I en detaljplan eller i en områdesbestämmelse framgår det hur mycket av fastigheten som får bebyggas, vad fastigheten får användas till och dess utformning.

 

Det är i detaljplanen, eller det som tidigare benämnds som byggnadsplan eller stadsplan, eller i områdesbestämmelsen som du kan utläsa fastighetens byggrätt och rätt att bygga.

 

I de nämnda planerna finns bestämmelser som reglerar byggnadens storlek, höjd, antal byggnader, avstånd till tomtgräns, kulörer och liknande på fastigheten.

För att kunna genomföra en bygg-, mark- eller rivningsåtgärd kan byggherren ta hjälp av funktionskontrollanter och sakkunniga. Om byggherrens organisation saknar kunskap inom specifika områden kan kommunen ställa krav på att en kontroll ska ske av en certifierad sakkunnig.

 

I plan- och bygglagen, PBL, finns en möjlighet att förstärka kunskapen i byggherrens organisation inom vissa områden med funktionskontrollanter och sakkunniga. Dessa personer ska vara certifierade av ett godkänt företag, ett så kallat ackrediterat certifieringsorgan.

 

Certifiering enligt PBL finns inom områdena:

  • brandskydd (SAK)
  • energi (CEX)
  • ventilation (OVK)
  • kulturvärden (KUL)
  • tillgänglighet (TIL)

Information om certifierade sakkunniga finns på Boverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dagvatten är regn och smältvatten.

 

Dagvattnet kan till exempel komma från hustak, vägar, parkeringsplatser eller en hårdgjord yta på fastigheten.

 

När du bygger är det viktigt att du projekterar så att dagvattnet inte skadar byggnader eller skapar annan olägenhet.

 

Dagvattnet ska oftast tas omhand på den egna fastigheten, det innebär att vattnet inte får rinna vidare till en grannfastighet.

Delgivning innebär att en handling eller ett beslut lämnas till berörd person i ärendet på ett dokumenterande sätt.

Syftet med en delgivning är att det ska finnas bevis på att en person har tagit del av ett beslut eller handling och vid vilken tidpunkt det gjordes.

När du skriver på att du tagit emot ett beslut betyder inte det att delar uppfattning med det beslut som meddelas. Det är bara ett kvitto på att du tagit del av beslutet.

Mer information om delgivning hittar du på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En detaljplan reglerar hur kommunens mark och vattnen ska användas. I en detaljplan framgår det hur bebyggelsen ska se ut och utformas. Den reglerar till exempel vilka typer av byggnader som får uppföras, hur de får användas och deras storlek.

 

Till en detaljplan kan det tillkomma ytterligare bestämmelser som man måste ta hänsyn till. Det kan till exempel vara riskzoner längs med vägar och järnvägar, kulturhistoriska värden, riksintressen, strandskydd och fastighetsplaner.

 

Alla gällande detaljplaner i kommunen hittar du på Mjölby kommuns hemsida.

Mer information om GIS-kartan och gällande detaljplaner Länk till annan webbplats.

En ekonomibyggnad är en byggnad som är inrättad och används för näring av jordbruk, skogsbruk eller liknande näring. Utanför detaljplanelagt område krävs det vanligtvis inget bygglov för att uppföra, riva eller flytta en ekonomibyggnad.

Mer information om ekonomibyggnader på Boverkets hemsida Länk till annan webbplats.

En energiberäkning är en handling där man beräknar den teoretiska energiförbrukningen och som redogör hur en byggnads energiförbrukning kommer att se ut vid ett normalår.

 

I energiberäkningen tar man hänsyn till, och räknar samtliga energitekniska egenskaper som byggnaden och installationerna har och som påverkar byggnadens energianvändning.

Man tar hänsyn till delar som till exempel byggnadens värmetröghet, klimatskärmens värmeisolering, interna energitillskott från exempelvis belysning och personvärme.

 

Till skillnad från en U-medelvärdesberäkning som enbart redovisar klimatskärmens värmeisolering så är en energiberäkning mer omfattande och tar hänsyn till fler faktorer.

Boverkets konstruktionsregler (EKS) innehåller föreskrifter och allmänna råd till kraven på byggnadsverks bärförmåga, stadga och beständighet i plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF)

EKS anger hur de europeiska konstruktionsstandarderna, så kallade eurokoder, ska tillämpas. EKS utgör tillsammans med eurokoderna det svenska regelverket för verifiering av byggnadsverks bärförmåga, stadga och beständighet.

Mer information om Boverkets konstruktionsregler på Boverket.se Länk till annan webbplats.

I en ansökan om lov eller en anmälan ska ritningar vara fackmannamässigt utförda. Det innebär att alla ritningar ska:

  • vara ritade med rena tunna svarta linjer på vit bakgrund
  • tydligt visa vad som ska byggas
  • ha inritad måttstock så att det går att kontrollera att skalan stämmer
  • ha tydlig måttsättning (höjd, längd, bredd eller avstånd) i meter med minst en decimal
  • ha tydliga siffror, bokstäver och symboler
  • innehålla uppgift om vilket höjdsystem som används om ritningen innehåller höjduppgifter, till exempel markhöjder eller höjdkurvor
  • ha en informationsruta, ett så kallat ritningshuvud, längst ner till höger. Rutan ska innehålla uppgifter om fastighetsbeteckning, ritningstyp (till exempel fasadritning mot väster), skala (i normalfallet 1:100), vilket format ritningen är upprättad i (till exempel A3 eller A1), datum då ritningen upprättades och namn på den som har gjort ritningen.

En fasadritning beskriver byggnadens fasad. En fasadritning ska redovisa byggnadens fasader från samtliga väderstreck. Fasader kan till exempel redovisas genom att skriva på följande sätt ''Fasad mot norr'' eller ''Fasad mot nordost''.

 

Det är viktigt att fasadritningen är detaljerad och har med alla delar som exempelvis fasadens utformning, färg, fönster, dörrar, skorsten och tak. Vid ändring av marknivåer behöver befintliga och nya marknivåer redovisas på fasadritningarna.

 

Fasadritning redovisas normalt i skala 1:100, men ibland kan även en skala i 1:50 godtas.

Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av en- och tvåbostadhus uppföra en eller flera fristående komplementbyggnader, så kallade friggebodar.

 

Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar som har uppförts på tomten får vara högst 15 kvadratmeter.

Mer information om friggebod på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Ett färdigställandeskydd är en försäkring eller en bankgaranti. Skyddet är tänkt att skydda och hjälpa byggherren i egenskap av konsument om entreprenören till exempel går i konkurs och inte kan fullgöra sina åtaganden.

 

Kravet på färdigställande skydd gäller alltså enbart när åtgärden utförs av en näringsidkare/företag åt en konsument (privatperson) räkning.

Exempel på undantag då ett färdigställandeskydd inte behövs kan vara

  • när en näringsidkare/företag själv är byggherre och uppför huset
  • när en byggherre själv uppförhuset (självbyggare)

Mer information om färdigställandeskydd på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Ett förhandsbesked är en typ av ansökan där du prövar om en viss åtgärd är lämplig och om den kan tillåtas eller inte på fastigheten. Du ansöker oftast om ett förhandsbesked för en åtgärd där fastigheter ligger utanför detaljplan och i områden utan områdesbestämmelser.

 

Beslut i ärenden om lov eller förhandsbesked ska tas inom tio veckor. Tiden får förlängas en gång med högst tio veckor. Om tiden förlängs ska ett beslut om förlängd handläggningstid tas.

 

Mer information om förhandsbesked på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En geoteknisk undersökning är en undersökning där man fastställer jord-, berg och grundvattenförhållanden. Syftet med en geoteknisk undersökning är att ta reda på markens förutsättningar.

 

Genom en geoteknisk undersökning som redovisar markens förutsättningar kan man på ett enklare sätt avgöra vilken typ av grund, teknisk lösning och dimensionering som är bäst lämpad.

Vid handläggningen av en ansökan om lov eller förhandsbesked ska byggnadsnämnden i vissa fall underrätta grannar och andra och ge dem tillfälle att yttra sig.

 

Grannar hörs i de fallen en åtgärd avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser. Grannar ska även höras om en åtgärd inte är reglerad i bestämmelserna.

 

Utanför detaljplan och områdesbestämmelser ska grannar höras för alla åtgärder utom komplementbyggnader och små tillbyggnader som gäller ett en- eller tvåbostadshus.

Mer information om grannehörande på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Vid anmälan om Attefallsåtgärder, till exempel fristående komplementbostadshus på högst 30,0 kvadratmeter och om byggnaden placeras närmare än 4,5 meter tomtgräns behövs ett medgivande från berörda grannar lämnas in i samband med anmälan.

Medgivandet ska vara skriftligt och kan med fördel anges på en separat situationsplan. Samtliga fastighetsägare ska skriva under och i vissa fall kan flera fastigheter beröras.

Huvudbyggnad är en term som oftast används för en- och tvåbostadshus. Huvudbyggnaden är den viktigaste byggnaden på en fastighet sett till dess funktion.

 

En ''vanlig villa'' med en bostad (enbostadshus) eller två bostäder (tvåbostadshus) är exempel på huvudbyggnader.

 

Övriga byggnader som garage, uthus, växthus eller Attefallshus är exempel på komplementbyggnader som kompletterar huvudbyggnaden.

För att få slutbesked krävs det att byggherren visar att byggnaden har klimatdeklarerats eller på annat vis klargör att det inte finns någon skyldighet att lämna in en klimatdeklaration.

Bestämmelserna gäller för byggnader där bygglov har sökts efter 1 januari 2022. Syftet med reglerna är att minska klimatpåverkan från byggskedet.

 

Mer information om klimatdeklaration på Boverket.se Länk till annan webbplats.

 

Huvudregeln är att det ska upprättas och lämnas in en klimatdeklaration till Boverket för nya byggnader som uppförs, men det finns ett antal undantag. Eftersom kravet att klimatdeklarera omfattar uppförande av nya byggnader innebär det att reglerna inte gäller när befintliga byggnader flyttas till en ny plats.

 

Mer information om vilka byggnader som undantagna från kravet på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Ett komplementbostadshus är en komplementbyggnad som är inredd som en självständig bostad. Byggnaden kan antingen användas som en permanentbostad eller som ett fritidshus.

 

Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en byggnad ska vara ett Attefallshus:

  • det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
  • ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus
  • får vara högst 30,0 kvadratmeter
  • taknockshöjden får vara högst 4,0 meter
  • ska vara fristående
  • ska placeras i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshus
  • ska placeras minst 4,5 meter från gräns
  • ska placeras minst 30,0 meter från järnväg
  • inte uppförs vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
  • att det inte är utökad bygglovsplikt för Attefallshus i den detaljplan som gäller för området
  • om det är ett komplementbostadshus, inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret

Det är dock möjligt att placera ett Attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter om de grannar som berörs medger det. Vilken gräns som avses kan vara olika beroende på var man bygger. Det kan till exempel vara tomtgräns eller fastighetsgräns.

 

Mer information om Attefallshus på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En komplementbyggnad är ett komplement till en huvudbyggnad. Exempel på komplementbyggnader är garage, uthus, växthus, gäststuga och bastu.

 

Se även rubrik ovan under Komplementbostadshus.

En konstruktionsritning visar hur en byggnad, byggnadsdel eller ett byggnadsverk är uppbyggt. Konstruktionsritningen redovisar samtliga material i konstruktionen och ofta även hur byggnadsdelar som till exempel grund, stomme och tak är förankrade mot varandra.

En konstruktionsritning krävs alltid när man bygger nytt och bygger till.

 

En konstruktionsritning kan även krävas vid ombyggnad eller vid åtgärder där bärande konstruktion påverkas.

En kontrollansvarig medverkar och hjälper byggherren att uppfylla de krav som finns i bygglagstiftningen. Den kontrollansvarige hjälper byggherren att ta fram en kontrollplan och ser till att den följs.

 

En kontrollansvarig är med på tekniska samråd, arbetsplatsbesök och slutsamråd. När ett projekt är färdigställt skriver en kontrollansvarig ett utlåtande som då ligger till grund för slutbesked.

 

Mer information om kontrollansvariga på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En kontrollplan är ett dokument som innehåller de viktigaste kontrollerna som behövs för att säkerställa att byggnationen uppfyller samhällets krav enligt plan- och bygglagen.

 

En kontrollplan ska innehålla information om

  • vad ska kontrolleras
  • vem ska kontrollera
  • hur ska kontrollen göras
  • mot vad ska resultatet, till exempel allmänt råd i BBR, en standard eller en handling
  • på vilket sätt ska resultatet redovisas

Kontrollplanen ska också innehålla information om organisationen i projektet och dess kontaktuppgifter. Organisationen består av de som deltar i projektet, det kan vara entreprenörer, projektörer och konsulter.

 

Mer information om kontrollplan på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Kulturmiljön är en viktig del av kulturarvet som utgörs av traditioner, idéer och värden som vi har övertagit medvetet eller omedvetet. Därför finns kulturmiljöskyddet.

 

Kulturbyggnader är byggnader som är av särskilt värde och ska därför skyddas och renoveras varsamt så att de inte förvanskas.

Är du intresserad av att se om just din byggnad är skyddad i detaljplan? Alla gällande detaljplaner i kommunen hittar du på Mjölby kommuns hemsida. GIS-karta med gällande detaljplaner Länk till annan webbplats.

 

I ett bygglov eller anmälan kan det krävas att en antikvarisk förundersökning med konsekvensanalys lämnas in. En antikvarisk konsekvensbeskrivning ska redovisa och analysera de konsekvenser som den sökta åtgärden kan medföra och hur den förhåller sig till byggnadens eller bebyggelseområdets kulturvärden.

 

Det ska tydligt framgå om de sökta åtgärderna bedöms uppfylla kraven enligt relevant lagstiftning och om avvägningar har gjorts mot andra krav. Det antikvariska underlagets omfattning ska relateras till byggnadens eller bebyggelseområdets kulturvärden och åtgärdens omfattning.

 

Det antikvariska underlaget är ett dokument som tas fram av en certifierad sakkunnig inom kulturvärde (KUL).

 

Mer information om kulturvärden på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En lägeskontroll är en kontroll av att en byggnad eller byggnadsverk är placerad på rätt ställe.

 

Kontrollen visar om byggnadens eller byggnadsverket storlek, mått, form och höjd stämmer med bygglovsbeslutet eller startbeskedet.

Inom områden med detaljplan kan det krävas ett marklov vid schaktning eller fyllning. Marklov kan även krävas vid trädfällning, skogsplantering och markåtgärder som försämrar markens genomsläpplighet.

 

Marklov kan även innefatta åtgärder där berg påverkas, till exempel genom sprängning och där höjder ändras. Marklov krävs inte utanför detaljplan, med undantag om kommunen beslutat i områdesbestämmelse att det krävs marklov.

 

Beslut i ärenden om lov eller förhandsbesked ska tas inom tio veckor. Tiden får förlängas en gång med högst tio veckor och då ska ett beslut om förlängd handläggningstid tas.

 

Mer information om marklov på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En markplaneringritning ska redovisa in- och utfarter, parkering, dagvattenhantering, förslagen sockelhöjd på byggnader och eventuella stödmurar, trappor, ramper och slänter.

 

En markplaneringsritning redovisas normalt i samma skala som nybyggnadskartan exempelvis i 1:400 eller 1:500.

Vid ansökan om rivningslov ska en materialinventering lämnas in. En inventering visar vilka olika material som finns i en byggnad och om det är miljöfarligt avfall i byggnaden.

I en bygglovsansökan behöver material och kulör för byggnaden och dess detaljer redovisas. Det görs oftast enligt NCS färgsystem eller RAL.

Vid uppförande av en byggnad på en sluttande tomt så behöver du räkna fram en medelmarknivå.

 

Marken intill byggnaden kan på en sida vara högre och lite lägre på de andra sidorna. Därför behöver du räkna fram en medelmarknivå, ett genomsnitt, av markhöjden intill byggnaden.

 

Det är den höjden, medelmarknivån, som byggnadens byggnadshöjd, nockhöjd eller totalhöjd räknas ifrån.

En nockhöjd är yttertakets högsta punkt, mätt från medelmarknivån.

Mer information om höjder finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En nybyggnadskarta är ett kartunderlag som krävs vid nybyggnad och tillbyggnad.

 

En nybyggnadskarta redovisar fastighetens förutsättningar där flera viktiga delar ligger till grund för prövningen av bygglov eller anmälan.

 

Nybyggnadskartan redovisar bland annat fastighetens exakta läge och mått, befintliga byggnader som finns på fastigheten, vägar, gator, höjder, anslutningspunkter för VA, och ibland även andra ledningar som exempelvis kommunala el och VA-ledningar.

 

Nybyggnadskartan är viktig för handläggningen av ett bygglov eller en anmälan. Det är på nybyggnadskartan som förslaget på den önskade åtgärden ritas in.

 

Det finns olika typer av nybyggnadskartor. Kontakta alltid kommunen först för att veta vilken nybyggnadskarta du behöver för just din åtgärd.

 

Mjölby kommuns e-tjänst för beställning av kartor och andra mätuppdrag Länk till annan webbplats.

En obligatorisk ventilationskontroll är en funktionskontroll av ventilationssystemet där du kontrollerar att ventilationssystemet inte innehåller föroreningar som kan spridas i byggnaden, att instruktioner och skötselanvisningar finns tillgängliga samt att ventilationssystemet fungerar som det ska.

 

För ett en- och tvåbostadshus krävs endast en första installationsbesiktning, en så kallad första obligatorisk ventilationskontroll (OVK). För andra byggnadstyper ska det göras en kontroll var tredje och var sjätte år, beroende på typ av byggnad och ventilationstyp.

 

Mer information om obligatorisk ventilationskontroll (OVK) på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Hur mark- och vattenområden och bebyggelse inom kommunen ska användas, utvecklas och bevaras kan regleras med detaljplaner eller områdesbestämmelser.

 

Områdesbestämmelser kan upprättas inom begränsade områden som inte har detaljplan, exempelvis om kommunen vill reglera grunddragen i mark- och vattenanvändningen för att säkerställa syftet i översiktsplanen.

 

Dessutom finns ett antal andra frågor som kan regleras genom områdesbestämmelser.

 

Mer information om områdesbestämmelser på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Vid prövning av bygglov inom detaljplan ska byggnadsnämnden pröva om utgångsläget och åtgärden överensstämmer med den detaljplan som gäller för området.

 

För att kunna bevilja en ansökan om bygglov inom detaljplanerat område ska åtgärden överensstämma med detaljplanen. Även den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser ska följa detaljplanen, ett så kallat planenligt utgångsläge. Det finns dock vissa undantag från kravet.

 

Det kan finnas flera orsaker till att en fastighet eller ett byggnadsverk inte stämmer överens med detaljplanen. En orsak kan vara att en ny detaljplan har antagits som gjorde att befintliga fastigheter eller byggnader blev planstridiga. Planstridigheten kan även ha uppkommit om en åtgärd har beviljats bygglov trots att den var planstridig eller att en fastighetsreglering medfört att en fastighet blivit planstridig.

 

Mer information om planenlighet på Boverket.se Länk till annan webbplats.

I plan- och byggförordningen hittar du bestämmelser för tillämpningen av plan- och bygglagen.

 

Plan- och byggförordningen (PBF) innehåller bland annat definitioner av byggnadshöjd och begreppet våning.

 

I förordningen hittar du även krav på byggnadsverk, byggprodukter, skyltar och regler för anmälan och byggsanktionsavgifter.

 

Mer information om plan- och byggförordningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plan- och bygglagen trädde i kraft den 2 maj 2011.

 

I plan- och bygglagen finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande.

 

Mer information om plan- och bygglagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En planritning visar planlösningen på ett plan ovanifrån.

 

På planritningen ser du rumsindelningen med de olika rummen, ytor, väggar, dörrar, fönster och den fasta möbleringen som till exempel ett kök.

 

Du ser också den föreslagna lösa möbleringen som till exempel säng, soffa och matbord.

 

En planritning redovisas normalt i skala 1:100. Ibland kan även en skala i 1:50 godtas.

En remiss är en hänvisning av ett ärende som skickas till en annan instans eller myndighet för yttrande innan ett beslut kan fattas.

 

Vid en bygglovsprövning kan exempelvis en remiss skickas till en miljöavdelning för att få svar om en åtgärd är lämplig, eller om åtgärden kommer att utgöra en stor miljöpåverkan.

 

En remiss görs ofta då det behövs mer information i en fråga från någon med mer kompetens i ämnet innan ett beslut tas.

 

Remissvaret ligger ofta till grund om ett bygglov ges eller nekas.

Inom en detaljplan behöver du oftast ett rivningslov för att riva en byggnad eller en del av en byggnad.

 

Fastigheter som är utanför detaljplan eller områdesbestämmelser behöver inget rivningslov. Däremot kan en anmälan behövas.

 

Beslut i ärenden om lov eller förhandsbesked ska tas inom tio veckor. Tiden får förlängas en gång med högst tio veckor och då ska ett beslut om förlängd handläggningstid tas.

 

Mer information om rivning på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Vid ansökan om rivningslov ska en rivningsplan lämnas in. I planen ska det redovisas en inventering av byggnadens miljöfarliga och miljöskadliga material och hur rivningsmaterialet ska hanteras.

En sektionsritning visar en genomskärning genom en byggnad, ett "snitt". På sektionsritningen ser du till exempel höjden på rummet, golvnivå, byggnadshöjd, taklutning och grund. Markera på planritningen vart snittet är taget.

 

En sektionsritning redovisas normalt i skala 1:100, ibland kan även en skala i 1:50 godtas.

Situationsplanen är den ritning som visar fastigheten och den aktuella åtgärden ovanifrån. Situationsplanen ritas in på en nybyggnadskarta alternativt ett utdrag från kartbasen.

 

En situationsplan ska ha med samtliga byggnader, fastighetens gränser och förutsättningar. På situationsplanen ska byggnadernas storlek, avstånd till varandra och avstånd till tomtgräns redovisas.

 

Även parkeringar, gångvägar och höjder ska redovisas.

Det krävs alltid ett slutbesked för alla åtgärder som har fått ett startbesked.

 

Vid byggåtgärder får byggherren normalt sett inte ta byggnadsverket i bruk innan byggnadsnämnden har gett ett slutbesked. Byggnadsnämnden har dock en möjlighet att besluta att ett byggnadsverk helt eller delvis får tas i bruk utan slutbesked eller tillfälligt (interimistiskt) slutbesked. Om kraven för slutbesked inte uppfylls får byggnadsnämnden under vissa förutsättningar ge ett interimistiskt slutbesked i avvaktan på ett slutligt slutbesked.

 

Du måste alltid erhålla ett slutbesked innan en byggnad, åtgärd eller installation tas i bruk, om inte kommunen bestämt annat i startbeskedet.

 

Att ta en byggnad, en åtgärd eller installation i bruk utan ett slutbesked kan få påföljder som sanktionsavgift eller leda till att en försäkring inte gäller.

 

Mer information om slutbesked på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Ett slutsamråd är ett möte som hålls på plats vid byggnationen. Mötet ska genomföras för byggåtgärder där ett tekniskt samråd krävts, om det inte är uppenbart att det inte behövs.

Byggnadsnämnden ska skriftligen kalla byggherren, kontrollansvarig och övriga som byggnadsnämnden anser bör vara med.

Följande delar gås igenom vid ett slutsamråd:

  • hur kontrollplanen och villkoren i startbeskedet följts
  • avvikelser mot bygglov eller tekniska förskrifter
  • kontrollansvariges och byggnadsnämndens dokumentation över besök på arbetsplatsen
  • kontrollansvariges utlåtande
  • övriga handlingar
  • behovet av andra åtgärder
  • förutsättningar för slutbesked

Mer information om slutsamråd på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller en anmälan får inte påbörjas innan byggnadsnämnden gett ett startbesked.

 

Byggnadsnämnden kan ge ett startbesked för en viss del av en åtgärd, till exempel kan entreprenören få schakta men inte påbörja grundkonstruktionen. Ett annat exempel är att grundkonstruktionen får utföras trots att det råder tveksamheter om takkonstruktionen. Förutsättningen är att bygglovet är beviljat.

 

Om byggnadsnämnden har gett ett startbesked för en viss del av en åtgärd, får en annan del av åtgärden inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked som omfattar den delen.

Det vill säga att du alltid måste erhålla ett startbesked innan en åtgärd får påbörjas. Att påbörja en åtgärd utan ett startbesked gör att åtgärden blir olovlig och kan leda till sanktionsavgifter.

 

Mer information om startbesked på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Strandskyddet gäller i hela landet, vid alla kuster, sjöar och vattendrag.

 

Strandskyddets syfte är att skydda och trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur och växtlivet.

 

Strandskyddet gäller generellt från strandkanten och 100 meter in på land och 100 meter ut i vattnet.


Länsstyrelsen kan i vissa fall utöka strandskyddet upp till 300 meter och då för att säkerställa något av strandskyddets syften.

 

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område måste du ansöka om dispens hos kommunen. Gäller det en åtgärd som rör byggande av allmänna vägar, järnvägar och försvarsanläggningar eller en åtgärd inom statligt skyddade områden är det hos Länsstyrelsen ansökan skickas till.

 

Mer information om strandskydd finns på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Bygglov för ändamål av säsongskaraktär kan beviljas för alla bygglovspliktiga åtgärder som har en sådan säsongskaraktär att den behöver upprepas under två eller flera år i följd. Om åtgärden upprepas igen inom ett år från det att åtgärden senast avslutades, får åtgärden vidtas igen utan att ett nytt bygglov behövs.

 

Det krävs inte rivningslov varje gång åtgärden ska avvecklas.

Bygglov för ändamål av säsongskaraktär får bara användas för åtgärder som är säsongsbundna eller på annat sätt återkommande på samma plats varje år.

 

Exempel på sådana åtgärder är att uppföra en kiosk eller uteservering som ska tas bort och återuppföras varje år, att ordna tillfälliga parkeringsplatser för återkommande evenemang eller att uppföra skyltar som sitter uppe under endast en del av året.

 

Mer information om säsongslov på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Ett tekniskt samråd är ett möte mellan kommunens byggnadsnämnd eller byggnadsinspektör, byggherre och kontrollansvarig. Ibland deltar även entreprenörer, konsulter och övriga projektörer. Det är mer vanligt vid större och mer komplicerade projekt.

 

Under det tekniska samrådet gås projektet igenom, hur projektet planeras, organiseras och hur det ska genomföras. Under det tekniska samrådet går deltagarna igenom kontrollplanen och de övriga tekniska handlingar som lämnats in.

 

Mer information om tekniskt samråd på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Tidsbegränsat bygglov får ges för alla bygglovspliktiga åtgärder.

Tidsbegränsat bygglov får ges för nybyggnad, tillbyggnad och andra ändringar av byggnader som väsentligt ändrad användning, inredning av ytterligare lokal eller bostad eller fasadändringar.

 

Tidsbegränsat bygglov kan även ges för uppförande eller ändring av anläggningar, skyltar och ljusanordningar.

 

En förutsättning för att ge tidsbegränsat bygglov är att ansökan gäller ett tidsbegränsat behov. Ett tidsbegränsat bygglov får ges om en åtgärd uppfyller följande kriterier:

  • åtgärden är avsedd att pågå under en begränsad tid
  • sökanden har ansökt om ett tidsbegränsat bygglov
  • någon eller några, men inte alla, förutsättningar för bygglov är uppfyllda.

Mer information om tidsbegränsat bygglov på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Byggnader ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

Ett tillgänglighetsutlåtande är ett dokument som tas fram av en certifierad sakkunnig inom tillgänglighet (TIL).

 

Ofta krävs ett tillgänglighetsutlåtande vid stora och komplexa projekt där du vill säkerställa att tillgängligheten kommer att uppfyllas.

 

Exempel på projekt där ett tillgänglighetutlåtande krävs är:

  • flerbostadshus
  • kontor
  • skolor
  • sjukhus
  • restauranger

Mer information om tillgänglighet på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Det är viktigt att vår bebyggda miljö är säker, hälsosam och tillgänglig. Tillsyn är ett verktyg för att uppnå det.

 

Genom att tidigt klargöra och senare utöva sitt tillsynsansvar skickar byggnadsnämnden en signal till byggherren att det finns en stor risk för att avsteg från lov eller regler ska bli upptäckta och resultera i krav på rättelse eller annan påföljd.

 

Tillsyn är en granskning som sker i efterhand och som syftar till att överträdelser ska rättas.

 

Tillsynsmyndighet i plan- och bygglagstiftningen är framför allt byggnadsnämnden men även länsstyrelsen, Boverket, regeringen och Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndigheter som har tillsynsansvar.

 

Tillsynsmyndigheterna är skyldiga att ta upp en fråga om ingripande och påföljd så snart det finns anledning att anta att någon inte har följt en bestämmelse, en dom eller andra beslut.

 

Byggnadsnämnden har olika sätt att ingripa med stöd av lagstiftningen, till exempel byggsanktionsavgifter, föreläggande, förbud, ingripande mot certifierade kontrollansvarig eller funktionskontrollanter. Byggnadsnämnden har även verkställighetsverktyg som vite eller handräckning att tillgå.

 

Mer information om tillsyn på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Enligt Plan- och bygglagen är en tomt ett område som inte är en allmän plats, men som omfattar mark avsedd för en eller flera byggnader och mark som ligger i direkt anslutning till byggnaderna och behövs för att byggnaderna ska kunna användas för avsett ändamål.

 

En tomt:

  • är inte samma sak som en fastighet
  • kan aldrig omfatta allmän plats
  • är mark som är bebyggd med byggnader och marken i anslutning till byggnaderna som behövs för byggnadernas ändamål
  • kan vara bebyggd med flera byggnader.

Mer information om tomt på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Totalhöjd är en mer ovanlig bestämmelse för vanliga byggnader. Totalthöjd används ofta i samband med höga byggnader och vid andra typer av byggnadsverk som till exempel radiomaster.

 

Vid nockhöjd eller byggnadshöjd kan till exempel skorstenar, ventilationsschakt och hisschakt sticka upp ovanför angiven nock eller byggnadshöjd. Vid totalhöjd får inget sticka upp ovanför angiven totalhöjd.

 

Mer information om höjder på Boverket.se Länk till annan webbplats.

En vatten- och avloppsutredning kan ibland behöva lämnas i samband med en ansökan om bygglov eller förhandsbesked. Syftet är att redovisa markens lämplighet för bostadsändamål med hänsyn till möjligheterna att anlägga en enskild vatten- och avloppsanläggning.

 

I utredningen ska du redovisa en helhet för aktuell tomt och närliggande tomter, till exempel med en översiktskarta där dricksvattenbrunnar, utsläppspunkter för avlopp och eventuella energibrunnar är markerade med avstånd emellan. Du ska även redovisa markens förutsättningar, jordtyp.

En U-medelvärdesberäkning är en beräkning där du får fram ett genomsnittligt värde på klimatskalets värmeförlust. Klimatskalet är byggnadens grund, ytterväggar, tak, fönster och dörrar. Det innebär allt mot det fria.

 

Du räknar ihop grundens, ytterväggarnas, takets, dörrarnas och fönstrens U-värde samt dess yta och får då fram ett genomsnittligt värde på byggnadens värmeförlust, ett U-medelvärde.

Utstakning eller utsättning är när du markerar var en byggnad ska placeras innan en byggnation påbörjas.

 

Innan en byggnation påbörjas markerar en utsättare, mättekniker, det område på fastigheten där byggnaden ska uppföras. Storleken och placeringen behöver stämma överens med bygglovet eller anmälan.

 

Det är väldigt viktigt att byggnaden hamnar rätt och att storleken stämmer innan byggnationen påbörjas. Det kan bli väldigt kostsamt om du till exempel behöver flytta eller riva en byggnad som har placerats fel eller blivit för stor.

Mjölby kommuns e-tjänst för beställning av kartor och andra mätuppdrag Länk till annan webbplats.

En utsättare kallas ibland även för mättekniker och en mättekniker kallas ibland utsättare beroende på i vilket skede de utför jobbet. Ofta gör samma person båda delarna.

 

Utsättning kallas det när du markerar var en byggnad ska placeras innan byggnationen påbörjas.


Inmätning är till exempel en lägeskontroll för en inmätning av en grund eller byggnad efter uppförandet.

 

Innan en byggnation påbörjas markerar en utsättare eller mättekniker det område där byggnaden ska uppföras. Efter det att grunden eller byggnaden är uppförd görs en inmätning som kallas lägeskontroll.

 

Det är viktigt att byggnaden hamnar rätt och att storleken stämmer överens med bygglovet eller anmälan innan en byggnation kan påbörjas. Det kan bli väldigt kostsamt om du till exempel behöver flytta eller riva en byggnad som har placerats fel eller som har blivit för stor.

 

Mjölby kommuns e-tjänst för beställning av kartor och andra mätuppdrag Länk till annan webbplats.

När ett bygglov söks eller när en anmälan görs som avser en verksamhet krävs det att du även lämnar in en verksamhetsbeskrivning.

Verksamhetsbeskrivningen ska tydligt redogöra verksamhetens inriktning och eventuell påverkan för omgivningen.

 

Verksamhetsbeskrivningen ska till exempel redogöra för hur många personer som kommer att vistas i byggnaden och runtomkring verksamheten, vilka öppettider, och annan relevant information för prövningen av bygglovet eller anmälan.

När du söker bygglov eller gör en anmälan för en verksamhet kan det ibland krävas ett yttrande från ett skyddsombud. Skyddsombudet representerar och företräder de anställda i arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen.


Skyddsombudet ska delta i planeringen av nya eller ändrade arbetslokaler och på så sätt medverka för att skapa en bra arbetsmiljö.

 

Skyddsombudet ser bland annat över lokalens utformning och om arbetsmiljön kan antas bli god.

 

Mer information om skyddsombud på Boverket.se Länk till annan webbplats.
Mer information om skyddsombud på Arbetsmiljöverket.se Länk till annan webbplats.

Det krävs bygglov för en annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär att byggnaden helt eller delvis tas i anspråk eller inreds för ett väsentligen annat ändamål än tidigare.

 

Kravet på bygglov gäller för alla typer av befintliga byggnader, även för ekonomibyggnader och oavsett var de är placerade. Det gäller även om du inte behöver göra några byggnadstekniska förändringar. Det gäller också om den ändrade verksamheten bara innefattar en del av byggnaden.

 

Exempel på när bygglov kan krävas för ändrad användning är

  • från kontor till bostad
  • från butik till restaurangverksamhet
  • från ladugård till verkstad
  • från bostad till förskola.

Mer information om ändrad användning på Boverket.se Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?