Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Från sommarvikarie till enhetschef – Maud har jobbat Mjölby kommun i 50 år

Maud Steen iklädd en grå tröja tittar in i kameran och ler. Bredvid står Annelie Rydell i brunnyanserad blus. I bakgrunden syns besökare på Bokens vårdboende i oskärpa.

2016 började Maud Steen arbeta som anhörigkonsulent och idag är det Annelie Rydell som har det uppdraget. Tillsammans har de utvecklat anhörigstödet och för dem båda ligger uppdraget varmt om hjärtat.

Maud Steen har under hela sin karriär haft en unik förmåga att vara på rätt plats vid rätt tid. Hennes resa inom vård och omsorg sträcker sig över flera decennier, och hennes engagemang har präglat både hennes egen utveckling och de verksamheter hon varit del av. Nu är det dags för pension.

1974 började Maud som 18-åring sitt sommarvikariat i Mjölby kommun och idag arbetar hon som enhetschef för trygghetsvärdarna på trygghetsboendena och för hemtjänstens nattpatrull. Alltid har hon haft en vilja att lära, utveckla och göra skillnad.
– Jag har alltid gillat att sätta tänderna i något nytt, säger hon med ett leende. Varje jobb har varit roligt, och jag har alltid känt att jag har kunnat bidra och velat gå till jobbet, säger Maud Steen, enhetschef inom omsorgs- och socialförvaltningen.

Som hemsyster hjälpte hon till i familjer

Maud inledde sin karriär som sommarvikarie på Kungshögahemmet, som då var ett ålderdomshem. Hon blev snabbt anställd som hemvårdarinna vid dåvarande socialkontoret och började sin resa som vårdgivare.
– Här finns så många roliga, spännande historier om hur vi jobbade och vad man möttes av i människors hem. I början jobbade jag som hemsyster, där arbetsuppgifterna innebar att ta hand om barnen men också sysslorna som en mamma gjorde i hemmet. I en familj skulle jag under ett par veckor ta hand om nio eller om det var tio härliga barn, medan mamman var på BB och pappan jobbade. Det var skor överallt innanför dörren och en stor gryta med potatis som skulle kokas till middag varje dag, berättar hon med värme i rösten.

Eller den ensamma mannen med sina 25 katter i en stuga mitt i skogen.
– Här gällde det att sparka lite på skafferidörren innan man öppnade den, så mössen sprang iväg. Men mannen var så snäll och gullig, skrattar Maud när hon berättar.

Tog tjänstledigt och utbildade sig

Maud utbildade sig först till sjukvårdbiträde och arbetade därefter en lång tid på Vifolkagårdens vårdboende i Mantorp, främst på nattskift. Senare tog hon tjänstledigt för att gå en intensivutbildning och blev undersköterska. Efter många år på Vifolkagården började hon arbeta i kommunens nattpatrull inom hemtjänsten.

Maud Steen iklädd en grå tröja tittar in i kameran och ler.

Efter 50 år som anställd in Mjölby kommun så väntar pensionärslivet för Maud Steen.

Att bygga upp ett trygghetsboende från grunden

År 2011 öppnade det första trygghetsboendet i Mjölby kommun, Burensköld. Maud beskriver det som ett inspirerande projekt där hon tillsammans med två kollegor ”flyttade in” i ett stort hus och byggde upp verksamheten från grunden.
– Det var ett fantastiskt arbete att få vara med och skapa en miljö där de boende kunde känna trygghet, få vara social med andra och ett arbetssätt som förlänger det friska hos personen. Det som vi idag benämner salutogent arbetssätt, säger Maud.

Hennes roll som ledare fortsatte att utvecklas, och 2013 fick hon rollen som hjälpchef, liknande biträdande enhetschef, på Änggårdens vårdboende. Det som var tänkt att vara ett tre månaders uppdrag blev istället en tio månaders resa, där Maud verkligen kunde använda sina ledaregenskaper och sin erfarenhet.

Anhörigkonsulentens viktiga roll

När beslutet togs att lägga ner Kungshögahemmet som vårdboende 2014-2015, fick Maud uppdraget att omvandla vårdboendet till ett trygghetsboende.
– Det var en utmanande men givande process där vi behövde stötta både boende och anhöriga genom omställningen, berättar hon.

År 2016 blev Maud enhetschef på Bokens vårdboende och samtidigt anhörigkonsulent i kommunen. Hon ser det som ett av sina viktigaste uppdrag, där hon fick stötta kommuninvånare i svåra situationer och stärka anhöriga när deras nära blev sjuka. Hon startade anhöriggrupper och den uppsökande verksamheten för kommunens 80-åringar, där de får information om omsorgstjänster och om kommunen, en verksamhet som fortfarande är igång.

Sedan 2020 arbetar Maud som enhetschef inom hemtjänsten. Hon beskriver det som ett inspirerande uppdrag där hon, tillsammans med engagerade team, förbättrar vardagen för kunderna.
– Det viktigaste i min roll är att skapa en bra arbetsmiljö och att alltid se människan vi möter, säger Maud.

Maud Steen står tillsammans med Marie-Louise Bood och tittar leendes in i kameran. I bakgrunden syns fönster och en dörr.

Marie-Louise Bood, företagslots och handläggare på Medborgarservice, och Maud Steen har bland annat jobbat ihop med den uppsökande verksamheten för kommunens 80-åringar.

Utmaningar och möjligheter för framtidens omsorgsyrken

Maud har alltid varit nyfiken och öppen för att lära sig nya saker. Under åren har hon deltagit i en rad olika utbildningar men också varit nyfiken på hur teknik och digitalisering kan bidra till utveckling inom vård och omsorg. Ett av de större projekten Maud har lett på senare tid är övergången till nya trygghetslarm inom kommunens enheter under 2023-2024.
– Det är viktigt att satsa på teknik som till exempel digital tillsyn och läkemedelsautomater, och vi ser redan hur det exploderar inom välfärdstekniska lösningar. Jag tycker att Mjölby ligger långt framme i digitaliseringen, med planering och signering i mobilen för alla medarbetare inom hemtjänsten exempelvis. Vi är en lagom stor kommun som kan göra satsningar och verkligen greppa möjligheterna, säger Maud.

Maud anser att en utmaning för omsorgsyrken är den låga statusen. Hon ser dock en positiv utveckling i Mjölby kommun, där vårdbiträden nu kan arbeta halvtid samtidigt som de utbildar sig till undersköterskor. Detta kommer att ge fler kvalificerade medarbetare.
– Förr var det ingen brist på personal, men nu är det svårare att få unga att vilja jobba kvällar och helger, säger hon. Hon hoppas att fler utbildningsmöjligheter och ökad digitalisering kan göra yrket mer attraktivt för framtida generationer.

En livslång passion för människor och omsorg

Mauds kärlek till att arbeta med människor och deras behov har genomsyrat hela hennes yrkesliv, och att alltid vilja lära sig nytt. För henne är det salutogena förhållningssättet, där målet alltid varit att stärka det friska hos varje person, varit hennes ledstjärna.
– Jag har halkat på ett gäng bananskal genom åren, men jag har alltid vuxit med uppgiften och varit sugen på att lära, leda och ta mig an nya utmaningar, avslutar hon.

Uppdaterad: