Publicerad:
Pressmeddelande: Smaklabbet öppnar – fyra veckor med smak, innovation och hållbar mat i Väderstad
Den 21 juli öppnar Smaklabbet – en tillfällig utställningsarena i centrala Väderstad där besökare får provsmaka framtidens mat, lyssna på inspirerande föreläsare och utforska interaktiva utställningar. Smaklabbet har öppet i fyra veckor och är helt kostnadsfritt för alla besökare. Projektet drivs av Mjölby kommun i samarbete med Region Östergötland och Agtech Sweden med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

– Smaklabbet är ett konkret sätt att visa hur vi i Mjölby kommun kopplar ihop mat, innovation och hållbar utveckling. Samtidigt bjuder vi in allmänheten att upptäcka framtidens matval på ett roligt, inspirerande och smakfullt sätt, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun.
Från den 21 juli till den 17 augusti 2025 bjuder Smaklabbet på smaktester, föreläsningar, interaktiva utställningar och barnaktiviteter. Föreläsarprogrammet innehåller namn som hållbarhetsforskaren Victoria Voss (25 juli), odlingsprofilen Farbror Grön (4 augusti) och måltidshistorikern Richard Tellström (15 augusti). Smaklabbet håller öppet alla dagar i veckan alla dagar klockan 11-16 – och självklart är det fri entré för alla.
– Smaklabbet blir en plats där ny mat möter nyfikenhet. Här får du inte bara provsmaka framtidens livsmedel, utan också utforska interaktiva utställningar, möta innovativa företag och delta i aktiviteter för både stora och små. Genom bred samverkan skapar vi en inspirerande arena som också är ett viktigt steg i vår långsiktiga satsning på ett Upplevelsecenter för mat i Väderstad, säger Eva Rådander, projektchef för Upplevelsecenter för mat.
Om Smaklabbet
Smaklabbet är en tillfällig utställningsmiljö i centrala Väderstad, där mat, forskning och hållbarhet står i fokus. Projektet drivs av Mjölby kommun i samverkan med Region Östergötland och Agtech Sweden med finansiering från ERUF. Syftet är att testa koncept för ett framtida permanent Upplevelsecenter för mat i Väderstad.
Plats: Vallsbergsvägen 8, Väderstad
Datum: 21 juli – 17 augusti 2025 (vecka 30–33)
Öppettider: Alla dagar i veckan klockan 11–16
Entré: Fri entré – alla är välkomna!
Det här kan du som besökare göra i Smaklabbet:
- Smaktesta och utvärdera nya livsmedelsprodukter.
- Utforska interaktiva utställningar om mat.
- Ta del av föreläsningar och workshops.
- Delta i aktiviteter för barn och unga.
Kända föreläsare besöker Smaklabbet
Under veckorna som Smaklabbet har öppet kommer flera olika föreläsare för att inspirera. Hittills är följande föreläsare bokade:
- Victoria Voss, 25 juli
Hållbarhetsforskaren Victoria Voss berättar om hur mat och hållbarhet hänger ihop. - Farbror Grön, 4 augusti
Odlingsinspiratören Johannes Wätterbäck berättar om hur du kan odla dig ur krisen utifrån ett krisperspektiv och inspirerar till egenodling, stadsnära matproduktion och självhushållning. - Richard Tellström, 15 augusti
Måltidshistorikern, författare och docenten Richard Tellström berättar om hur nya måltidsvanor och värderingar formar vår matkultur – och varför vissa framtidslivsmedel lyckas medan andra försvinner.
Föreläsningarna är gratis, men med begränsat antal platser.
Läs mer: mjolby.se/smaklabbet Länk till annan webbplats.
Kontakt
Eva Rådander
projektchef Upplevelsecenter för mat
eva.radander@mjolby.se
010-234 51 13
Kim Brax
projektledare Smaklabbet
kim.brax@mjolby.se
010-234 58 57
Uppdaterad: