Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Pressinbjudan: Våld mot kvinnor uppmärksammas under Orange Week

I Galleria Kvarnen hänger 50 stycken tygstycken i taket i gallerian. De symboliserar varje polisanmälan om våld från en närstående mot kvinnor över 18 i Mjölby under 2023.

Under Orange week har Mjölby kommun tillsammans med Motala Kvinnojour flera olika aktiviteter för att sätta ljuset på våld mot kvinnor och tjejer. Syftet är att öka medvetenhet om problemet och att sprida information om hur våldsutsatta kan få stöd.

Mellan den 19-26 november uppmärksammar vi på olika sätt mäns våld mot kvinnor. Emelie Rörberg, som är samordnare för våld i nära relation, berättar att våld i nära relation är ett allvarligt samhällsproblem, men att hennes bedömning är att det inte förekommer mer i Mjölby än någon annanstans.

– Här har vi lyckats nå många. Vi har en hög andel som får stöd i förhållande till invånarantal. Samtidigt så vet vi att det finns ännu fler våldsutsatta i Mjölby som kan vara i behov av stöd och skydd och vill nå även dem. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar och vågar prata om detta, säger Emelie Rörberg, samordnare Team våld i nära relation.

Här är några av aktiviteterna som görs under veckan:

  • Den 22 november klockan 10-15 står representanter från Mjölby kommuns team våld i nära relation, trygg- och säkerhetsenheten, ungdomslotsarna tillsammans med Motala Kvinnojour i Galleria Kvarnen för att ge information och svara på allmänhetens frågor.
  • Det hänger 50 stycken tygstycken i taket i gallerian. De symboliserar varje polisanmälan om våld från en närstående mot kvinnor över 18 i Mjölby under 2023.
  • Vi belyser Mjölby stadshus samt två rondeller i Mjölby med orange färg.
  • Föreläsning på Mjölby bibliotek med Motala Kvinnojour den 19 november klockan 17.30.
  • Vi syns med affischer och informationsblad på olika platser.
  • Vi har uppmanat kommunens arbetsplatser och högstadieskolor att använda Orange week för att lyfta frågan.

Det finns stöd

Mjölby kommun har ett samarbete med kvinnojouren i Motala, så man kan vända sig till dem om man inte vill gå via socialtjänsten.
– Motala Kvinnojour har under många år mött kvinnor och tjejer från Mjölby kommun och välkomnar alla i behov av stöd utifrån våldsutsatthet. Vår erfarenhet visar att många våldsutsatta bär en rädsla för att ta kontakt med myndigheter då mannen ofta använt myndigheter som en del i sitt våld för att skrämma henne. Kvinnojouren finns då som en trygg plats dit kvinnor och tjejer kan vända sig och också vara anonyma, säger Josephine Diffner, ordförande Motala Kvinnojour.

Mjölby är även med i kampanjen ”Ta snacket” som flera kommuner och myndigheter i Östergötland står bakom. Läs mer här Ta snacket - linkoping.se Länk till annan webbplats.

Orange day

Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, en dag som kallas Orange day. Det är något som myndigheter och kommuner runt om i Sverige uppmärksammar under en dag, eller en vecka. Att det är just den orange färgen används för att representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor är för att det är en ljus och optimistisk färg.

Media välkomnas

Media välkomnas till att komma förbi under informationstillfället i Galleria Kvarnen den 22 november. Klockan 13-15 finns Emelie Rörberg, samordnare våld i nära relation, på plats. Representanter från Motala Kvinnojour och utredare från polisen i Mjölby finns på plats hela dagen.

Kontakt:

Emelie Rörberg
samordnare våld i nära relation
Telefonnummer: 010-234 55 11
E-post: emelie.rorberg@mjolby.se

Josefine Diffner
ordförande Motala Kvinnojour
Telefonnummer: 073-694 84 15 eller 0141-512 00
E-post: motalakvinnojour@roks.se

Uppdaterad: