Restaurang- och livsmedelsprogrammet
På Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering. Du får kunskaper inom matlagning för alla typer av restaurangverksamhet, som servering och bararbete.
För dig som är intresserad av att tävla inom kök, servering eller barteknik finns goda möjligheter hos oss. Våra elever har vunnit många priser genom åren.
Inriktningen kan till exempel leda till arbete som kock, kallskänka, barista, servitris eller servitör. Vår utbildning har två yrkesutgångar; kök och servering.
Inom kök utbildas du i matlagning i restaurang och inom servering får du breda kunskaper om service, matsalsarbete och drycker.
På välkända Restaurang Nils Dacke får du laga mat och servera gäster redan från årskurs ett. Du får lära dig att arbeta i ett högt tempo samtidigt som du ger gästerna en helhetsupplevelse.
Teori varvas med praktiskt arbete under utbildningen och förutom gymnasiegemensamma ämnen kommer du att läsa ämnen som hygien, service och bemötande samt branschkunskap.
Hos oss får du 15 veckors APL (praktik) på företag i regionen.
Inriktningar
Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering.
Behörighet
För att vara behörig till Restaurang- och livsmedelsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.
Kurser
Gymnasiegemensamma ämnen, 600-900 poäng
Engelska 5
Engelska 6 (valfri)
Historia 1a1
Idrott och hälsa 1
Matematik 1a
Naturkunskap 1a1
Religionskunskap 1
Samhällskunskap 1a1
Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Hygien
Livsmedels- och näringskunskap
Branschkunskap inom resturang och livsmedel
Service och bemötande
Inriktningsgemensamma ämnen, 300 poäng
Matlagning 1
Mat och dryck i kombination
Servering 1
Programfördjupning Servering, 900 poäng
Barteknik
Drycker och ansvarsfull alkoholservering
Drycker
Matlagning 2
Matsalshantverk
Servering - specialisering
Servering 2
Programfördjupning Kök, 900 poäng
Drycker och ansvarsfull alkoholservering
Matlagning - specialisering (cermoniell)
Matlagning 2
Matlagning 3
Servering 2
Matlagning - specialisering
Individuellt val, 200 p
Välj mellan kurser som ger yrkesfördjupning, grundläggande högskolebehörighet, idrottskurser, estetiska kurser.
Gymnasiearbete, 100 p
Efter gymnasiet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram vilket betyder att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Från och med hösten 2023 ger programmet även högskoleberörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet.
Efter gymnasiet kan du arbeta som kock, kallskänka eller servitör. Många jobb finns inom hotell- och restaurangnäringen, till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.
Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering.
Det finns goda jobbutsikter för kockar och servitörer inom de närmaste fem åren.
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
Natalya Demenyuk
Telefon: 010-234 53 28
natalya.demenyuk@mjolby.se
Rektor restaurang- och livsmedelsprogrammet
Malin Limber
Telefon: 010-234 53 48
malin.limber@mjolby.se