Guider och tips för digitala tjänster

Äldre kvinna som tittar på mobilen

Det finns många digitala tjänster som kan minska känslan av isolering, hålla sig uppdaterad och må bättre. Här tipsar vi om digitala tjänster som kan göra din vardag lite enklare, smartare, hälsosammare och roligare.

Tack vare appar, sociala medier och webbplatser kan vi ha ett mer aktivt, socialt och självständigt liv.

Internet gör det möjligt att:

  • Hålla kontakt med familj och vänner.
  • Hålla sig uppdaterad om vad som händer i omvärlden.
  • Underhållning och sysselsättning.
  • Handla på nätet, matvaror, mediciner.
  • Läkarbesök på nätet när man inte ska gå till vårdcentralen.
  • Hålla koll på sin vårdjournal.
  • Betala sina räkningar.

Vill du veta mer om hur du kan nyttja internet kan du läsa Internet stiftelsens Introduktion till internet för äldre.

Det är inte så svårt

Allt mer i vår vardag styrs av den digitala tekniken. Och det där med internet, BankID eller appar behöver faktiskt inte vara så komplicerat.

seniorsurfarna

Seniorsurfarna

För dig som vill bli bättre på att använda ny teknik finns Seniorsurfarskolan på UR. Här hittar du korta filmer om allt från hur man skickar sms och använder appar till hur du surfar säkert. Klicka här för att se Seniorsurfskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I programserien Seniorsurfarna får du följa fyra folkkära personer under ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Klicka här för se serien Seniorsurfarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Digitalhjälpen

Digitalhjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från PTS ger tips och guider för en lättare vardag.

Uppdrag gamling

I "Uppdrag Gamling" från Post- och telestyrelsen träffar Clara Henry ett gäng äldre och visar dem att en uppkoppling kan göra livet enklare och roligare. Klicka här för att läsa och titta på Uppdrag gamling. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Enkelt att vara digital

Telia har tagit fram en guide med tips om hur internet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan hjälpa dig att ljusa upp tillvaron i hemmet. De har även gjort en "tidning" med guider och tips på hur du kan bli mer digital. Läs Enkelt att vara digital (PDF). Öppnas i nytt fönster.

Enkla grundutbildningar

På Digitala jag kan du gå enkla utbildningar för att bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag. Digitala jag är ett samarbete mellan Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen. Här hittar du mängder av utbildningar för att lära dig mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ordlista

Tycker du det är många svåra ord har Internet stiftelsen sammanställt en ordlista.
Du hittar ordlistan här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välfärdsteknik i virustider

Välfärdsteknik i Virustider är ett program som ger tips, råd och kunskap om tekniska och digitala hjälpmedel som underlättar vardagen speciellt för den som är lite äldre. Det kan exempelvis röra sig om beställningar, informationssökning, shopping, bankärenden och sociala kontakter. Vi hoppas även att vi kan ge inspiration och visa hur digitala lösningar kan användas för underhållning i olika former, fysisk träning och deltagande i aktiviteter på distans.

Få hjälp på biblioteket

Behöver du praktisk hjälp för att komma igång med att använda din mobil eller surfplatta arrangeras det kostnadsfria träffar på våra bibliotek.

Här kan du se när nästa träff är på ditt närmsta bibliotek. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träffarna är för tillfället stängda.

Att välja uppkoppling och utrustning

Vill du komma ut på nätet behövs uppkoppling och utrustning. Kanske har du en anhörig eller vän som kan hjälpa till med inköp och installation.

Uppkoppling

Du behöver en internetuppkoppling för att kunna nyttja internets möjligheter. Det finns olika typer av uppkoppling.

Fiber är den modernaste formen av datakommunikation.
ADSL är internet via telefonnätets kopparkablar.
WiFi är en trådlös förbindelse där en router har kopplats till ett fiber- eller ADSL uttag.
SIM-kortuppkoppling innebär ett abonnemang hos en telefonoperatör.

Se en film om uppkoppling från Post- och telestyrelsens serie Uppdrag gamling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mobil, surfplatta eller dator

För att kunna surfa på nätet och använda appar behöver du en så kallad smartphone, surfplatta eller dator. Fundera över ditt behov och utgå från det.

Här finns lite tips från Internetstiftelsen när det gäller val av surfplatta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Konto för att använda appar

Det finns två olika operativsystem idag, iOs och Android. iOS är ett slutet system som bara används på Apples enheter (iPhone, Ipad), medans för Android finns i flera olika tillverkares mobiler och surfplattor.

För att ladda ner appar och använda telefonen fullt ut behöver du skapa ett personligt konto. För iPhone behöver du ett Apple-ID och för andra telefoner (Android) skapar du ett Google-konto.

Så här skapar du ett Apple-ID. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här skapar du ett Google-konto. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appar

Det finns många gratisappar att ladda ner till mobilen eller surfplattan.

Här laddar nu ner appar för Android: Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här laddar du ner appar till din iPhone eller iPad: App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips och inspiration

Nedan har samlat olika exempel och tips hur du kan göra vardagen enklare, roligare och tryggare med hjälp av digitala lösningar.

Det finns flera appar som göra att du enkelt kan ha kontakt med släkt och vänner genom chattar (textmeddelanden) och videosamtal.

Guider för att komma igång med chatt och videosamtal

Dataprata är en gratistjänst riktad till äldre och datorovana som behöver hjälp med att komma igång med video, ljud och bild för att hålla kontakt med anhöriga.
Läs mer på Dataprata. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telias guide för att komma igång med videosamtal.
Ladda ner guiden här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seniornet Kungsholmens steg för steg-guide för videosamtal.
Ladda ner guiden här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Appar för chatt och videosamtal

Idag finns ett stort utbud av appar som möjliggör digital kommunikation med släkt och vänner. Du kan enkelt använda din internetuppkoppling för att chatta, ringa och ha videosamtal över hela världen. Ta reda på vad dina vänner använder sig av och testa dig fram.

Håll koll på vad som händer i din omvärld och ha kontakt med släkt och vänner med hjälp av social medier.

Idag använder 89 procent av de svenska internetanvändarna sociala medier. Det finns många olika sociala medie-kanaler, välj de kanaler som passar dig, dina intressen och de du vill följa använder. Du kan följa vänner, tidningar, organisationer och massa annat du är intresserad av. Du kan även dela med dig av bilder, tips och texter, du bestämmer själv vilka som får följa dig.

Följ Mjölby kommun

Du kan följa Mjölby kommun på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och DiggaMjölby på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här har vi samlat alla konton som finns inom Mjölby kommun.

Att ha en mailadress gör det enklare när du är ute på internet, det blir din personliga adress där du kan ha kontakt med företag och vänner.

Du kan läsa din mail i mobilen, datorn eller surfplattan, bara logga in på ditt privata konto.

Här finns en enkel guide för hur du skaffar en e-postadress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ta del av de senaste nyheterna från radio, tidningar och TV på nätet. Flera tidningar, tv-kanaler och radioprogram har egna appar.

Du kan även ladda ner en podspelare som app och samla de program du gillar där.
Här ser du alla poddar som Sveriges radio har Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Regelbunden fysisk aktivitet har många positiva effekter för hälsan. Ta hjälp av datorn eller mobilen för pepp och inspiration.

Träning via YouTube - på YouTube kan du hitta mycket träningstips. Här är ett exempel med övningar anpassade för äldre som är framtaget av en fysioterapeut, se filmen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hemmaträning - på SVT play finns en serie där du är med och tränar hemma, se den här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Appar för träning

Stegräknare - en stegräknare mäter hur mycket du går varje dag. Bra att sätta egna mål för att hålla igång sin kondition.

Säkra steg - Appen bygger på forskning om träning för att förebygga fall. Appen innehåller övningar för balans, styrka samt steg och gång. 
Ladda ner Säkra steg för iPhone här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för Android här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

OTAGO - är ett individuellt anpassat träningsprogram för äldre över 65 år som är framtaget av Forskning och utveckling i Sörmland. Träningen är strukturerad och programmet innehåller bland annat olika övningar för benstyrka och dynamiska balansövningar.
Läs mer och ladda ner OTAGO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avslappning och meditation kan hjälpa mot oro och nedstämdhet. Det finns många appar med övningar för avkoppling.

Träning - Det finns många appar och hemsidor med tips och instruktioner för att träna hemma utan redskap. Du väljer själv mål och träningsnivå. Med mobilens GPS kan du
följa dina promenader, cyckling, vandring eller löpning.

Registrera din träning - Det finns många appar som gör det enkelt att registrera sin träning. Med mobilens GPS kan du registrera dina promenader, cykelturer eller andra fysiska aktiviteter.

Balansera mera

Håll koll på vad som händer i din omvärld och ha kontakt med släkt och vänner med hjälp av social medier.

1177 Vårdguiden - Via appen kan du få sjukvårdsupplysning, hitta vårdmottagningar och loggar du in kan du läsa din journal, boka tid och förnya recept.
Ladda ner för iPhone här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för Android här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Din Vård Region Östergötland - I appen Din vård kan du boka tid och träffa legitimerad vårdpersonal från Region Östergötland. 
Ladda ner för iPhone här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för Android här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Apotek - Många apotek har appar där du kan ha koll på dina receptläkemedel. Du får påminnelser när det är dags att göra uttag på dina recept, förnya recept eller när ditt högskostnadsskydd går ut. Du kan även beställa hem varor från apoteket. Du loggar in enkelt och säkert med BankID, du kan även ge fullmakt till en anhörig och få hjälp att hämta ut receptbelagd medicin.

SOS Alarm - Ringer du 112 via appen visas din postion och du får information om olyckor i närheten.
Ladda ner för iPhone här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och för Android här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På nätet kan du få massor av inspiration som gör det lättare och roligare att god, nyttig och varierad mat. Du kan även handla matkassar och beställa hemkörning av mat via nätet.

Handla mat på nätet

Idag finns det många butiker som erbjuder matinköp via internet. När du plockat ihop dina varor på burikens hemsida kan du välja om du vill hämta dina kassar i butiken eller få dem hemkörda.

Många restauranger erbjuder även hemkörning av färdiga rätter.

Inspirerande recept

På internet finns en uppsjö av inspirernde recept. Sök efter det du gillar och få recept på hur du tillagar din favoriträtt eller så kanske du hittar något helt nytt att laga.

Det finns mycket att lyssna till på nätet, radioprogram, böcker och musik. Med hjälp av appar kan du ladda ner det du gillar och lyssna även när du inte har internetuppkoppling.

Podd, eller podcast, är ett radioprogram som går att ladda ner. För att lyssna är det enklast att ha en podspelare, där kan du ladda ner program och lyssna även när du inte har internet. Du kan också lyssna direkt på webben.

På Seniorwebben hittar du tips på poddar för målgruppen äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sveriges radio har en mängd poddar och program du kan lyssna på när du vill. Här hittar du hela SR:s utbud. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Talböcker gör det möjligt att lyssna på böcker. På biblioteket kan du låna e-ljudböcker, här kan du läsa hur du gör. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan också prenumerar på talbokstjänster.

Musik är lätt att ta del av på nätet, det finns många enkla musiktjänster.

Idag kan du sköta mycket av din ekonomi och dina myndighetskontakter digitalt. Det gör vardagen enklare och du kan se över din ekonomi och dina ärenden när det passar dig.

Betalningshjälpen är en webbplats som hjälper dig med din digitala vardagsekonomi.
Läs mer på Betalningshjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

BankID är ofta ett krav för att hantera ärenden och ekonomi på internet. Med hjälp av ditt BankID kan du legitimera dig och göra elektroniska underskrifter i e-tjänster hos
banker, myndigheter och andra organisationer.

Här är en guide till hur du skaffar ett BankID Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Internetbank är en tjänst för att utföra bankärenden via internet. De flesta bankerna har det idag och med hjälp av din internetbank kan du utföra dina ärenden när du vill och var du vill.

Swish är en app med vilken du enkelt kan skicka pengar till någon annan utan att hantera kontanter. Du kan swisha till privatpersoner, företag, föreningar och organisationer.

Här är en guide till hur du skaffar Swish. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

e-tjänster erbjuds hos många offentliga verksamheter. Det innebär att du kan utföra olika ärenden digitalt via deras hemsidor. Idag kan du hantera din ärenden hos Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten digitalt. De flesta har så kallade Mina Sidor där du kan få en överblick över dina ärenden.

Digital brevlåda gör det möjligt att ta få sin post digitalt istället för på papper. Du får posten snabbt, säkert och samlat och läser den på datorn, mobilen och surfplattan. Kivra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Min myndighetspost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är digitala brevlådor.

Med hjälp av internet och appar kan du både roa dig och hålla hjärnan i trim.

Det finns oändligt många spel och klurigheter på nätet som exempelvis Suduko, korsord, pussel, quiz och kortspel.

DUO-appen gör att du kan vara med och tävla i SVT:s program som exempelvis På spåret, Vem bor här, Antikrundan och Auktionssommar. Du kan vara med och rösta och delta i quiz. Här kan du ladda ner DUO-appen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Melodikrysset Lyssna på snabbgenomgången och skicka in din lösning för att tävla. Du kan också rätta dina svar och lösa tidigare kryss bara för nöjes skull. Här kan du läsa mer och ladda ner appen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan samla alla dina resehandlingar i telefonen och slipper då risken att tappa biljetter eller kartor.

Med hjälp av internet och appar kan du boka både resor och hotell och hantera dina bokningar i telefonen. Det är enkelt att jämföra priser, läsa recentioner och få tips från andra inför din resa.

Östgötatrafiken har en app där du kan kolla avgångstider och köpa biljetter.

SJ har en app där du kan boka resor och hålla dig uppdaterad kring eventuella förseningar.

Kartor är smidigt att ha i mobilen. Du skriver in din destination och blir guidad efter kartan hela vägen fram.

Digitala resor och upplevelser

Google Earth gör det möjligt att besöka vilken plats du vill i världen. Här kan du upptäcka världen med Google Earth. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

360cities har gratis vyer från hela världen, där man kan söka sig fram till olika platser i världen och titta i 360 graders vinkel hur det ser ut.
Här kan du besöka kinesiska muren. Länk till annan webbplats.

Digitala naturupplevelser kan du få genom hemsidan Explore. De har drygt 90 webkameror som övervakar natur och djurliv i direktsändning. Här kan du ge dig ut i naturen digitalt med Explore.com. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan se på tv och film när det passar dig tack vare internet.

TV när det passar dig. Idag finns alla våra vanliga TV-kanaler på nätet.

I Öppet arkiv erbjuder SVT ett brett utbud av program handplockade ur svensk TV-historia, här hittar du Öppet arkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

YouTube har ett enormt utbud av filmklipp. Här kan du söka och hitta filmer om det mesta, exempelvis träningstips och instruktioner kring något du vill lära dig. Här kan du söka efter något du vill lära dig mer om. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Internet är som ett stort uppsalgsverk. Med hjälp av internet kan du hitta fakta om i princip vad du vill.

Sökmotorer hjälper dig att hitta det du letar efter på internet. Skriv in det du söker efter och så listas sökresultatet på skärmen, ibland kan du behöva titta på olika sidor för att hitta det du söker.

Wikipedia är ett fritt och öppet uppslagsverk på internet som alla kan ta del av. Man kan även själv vara med och bidra till innehållet. Här kan du läsa om Mjölby kommun på Wikipedia. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källkritik är viktigt när du söker fakta på internet. Innan du litar på informationen är det viktigt tt fundera på vem som står bakom källan och varför den är skapad. Här kan du läsa mer om källkritik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du några tips?

Har du tips på digitala tjänster och appar som gör vardagen enklare? Hör av dig till oss så kan vi dela med oss av dem till fler.

Kontakt

Utvecklingsledare för digitalisering

Magdalena Green

magdalena.green@mjolby.se