Ibland inträffar en oönskad händelse som påverkar hela samhället. Det kan vara en allvarlig händelse eller samhällsstörning som gör att flera myndigheter och organisationer behöver samarbeta med varandra.
Länsstyrelsens roll i krisberedskapen är att samordna det regionala arbetet – före, under och efter en samhällsstörning.
Under en samhällsstörning ska länsstyrelsen samverka, samordna och stödja länets aktörer för att inrikta samhällets åtgärder och resurser så att konsekvenserna för samhället blir så små som möjligt.
Länsstyrelsen ansvarar för att:
Länsstyrelsen arbetar också med förebyggande åtgärder för att förhindra att en samhällsstörning uppstår, begränsa skadeverkningarna av en samhällsstörning och kunna åtföra erfarenheter efter en samhällsstörning.
Vid större samhällsstörningar är det många aktörer som behöver samarbeta, då är det bra att det redan finns ett väl fungerande arbetssätt och en tydlig struktur. I vårt län har länsstyrelsen, länets kommuner, Region Östergötland, Polisen, SOS-Alarm, Räddningstjänsten Östra Götaland och Försvarsmakten kommit överens om hur myndigheterna i länet ska samarbeta före, under och efter kriser och samhällsstörningar, vi kallar det Samverkan Östergötland.
Samverkan Östergötland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frivilliga resursgruppen, FRG, är en frivillig resurs som består av personer som vill göra en frivillig insats när samhällets resurser inte räcker till. FRG:s främsta uppgift är att hjälpa kommunens resurser vid specifika, utsatta händelser.
Det kan till exempel vara vid en större händelse som berör oss i kommunen genom olycka, extremväder, eller en annan typ av krissituation. Det kan också vara vid en planerad aktivitet där det finns behov av vuxennärvaro och trygghet i samhället, som till exempel skolavslutning.
Just nu finns det inga FRG-grupper i Mjölby kommun.
Vill du engagera dig i Frivilliga resursgruppen?
Frivilliga resursgruppen administreras via Civilförsvarsförbundet, med stöd av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Organisationen består av frivilliga som kommunen kan kalla in vid behov.
FRG kan ha väldigt varierande uppgifter. Exempel på arbetsuppgifter vid en krissituation:
FRG bygger helt på frivillighet. Ingen jour eller tjänstgöringsplikt ingår. Alla över 18 år kan gå med i FRG och får då genomgå en kostnadsfri grundkurs. Kursen följer Civilförsvarsförbundets kursplan.
Länk till FRG: https://frivilligaresursgruppen.se/ Länk till annan webbplats.