Om du planerar att starta livsmedelsverksamhet behöver du anmäla det till miljökontoret. Om anmälan inte görs kan du behöva betala en sanktionsavgift.
Målet för livsmedelskontrollen är att konsumenterna får säkra livsmedel, att de inte blir lurade om vad maten innehåller och att informationen om livsmedlen är enkel att förstå.
Anmäl misstänkt matförgiftning till miljökontoret, så att fler inte blir sjuka.
Tips på livsmedelsfusk kan lämnas anonymt till Livsmedelsverket.
Om du startar en verksamhet, där livsmedel hanteras eller säljs i någon form, krävs det att den är registrerad hos miljönämnden. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet. Anmälan finns som e-tjänst eller blankett.
Anmälan registrering av livsmedelsanläggning:
Anmälan behöver du lämna in innan verksamheten startar. Om den lämnas in för sent kan du behöva betala en sanktionsavgift. Det gäller även i de fall du ändrar bolagsform och därmed får nytt organisationsnummer eller om du flyttar din verksamhet till nya lokaler. Om du har egen dricksvattenbrunn kan du även behöva registrera den.
Läs mer om registrering av dricksvattenbrunn på sidan:
Dricksvatten Öppnas i nytt fönster.
Miljökontoret tar ut en avgift för handläggning av din anmälan om registrering. Vi kommer att kontrollera verksamheten regelbundet och tar ut en avgift efter utförd kontroll. Riskklassningen av din livsmedelsanläggning avgör hur ofta kontrollen ska utföras.
Ditt ansvar som livsmedelsföretagare är att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. Du och din personal behöver känna till vilka risker som finns och se till att maten är säker samt att informationen är tydlig.
Du kan ta hjälp av information från Livsmedelsverket och från branschriktlinjer.
Livsmedelsverket – Starta företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla konsumenter har rätt till säkra livsmedel. Det ska finnas information om maten och kunderna ska få det de beställer. Miljökontoret utför livsmedelskontroll hos verksamheter för att kontrollera så att detta efterföljs och att konsumenten därmed får säkra livsmedel.
Kontrollerna görs oftast oanmälda genom besök på plats. Vi fokuserar på olika områden, till exempel hygien, märkning och spårbarhet. Vi för en dialog med verksamheten för att få en fördjupad förståelse och undvika missförstånd. Förutom observationer kan vi behöva titta på egenkontroll och följesedlar/fakturor.
När vi kontrollerat din verksamhet skriver vi en rapport som blir offentlig. Det betyder att vem som helst kan begära att få läsa rapporten, om vi inte har speciella skäl enligt sekretesslagen att inte lämna ut den.
Vid avvikelser kan vi behöva ta beslut om åtgärder och följa upp åtgärderna. Det innebär extra kostnader för livsmedelsföretagaren eftersom tiden för uppföljande kontroll inte ingår i den ordinarie kontrolltiden.
Registreringen omfattar endast livsmedelslagen. Många gånger behövs även andra anmälningar göras, eller tillstånd sökas, från andra myndigheter eller enheter innan verksamheten kan starta.
Exempel på andra myndigheter eller enheter är: byggnadskontoret, räddningstjänsten, service- och teknikförvaltningen och polisen.
Vad som gäller vid mobil försäljning av mat kan du läsa om här:
Torg och allmänna platser i Ödeshögs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matförgiftning är en samlingsbeteckning på sjukdomar eller besvär som beror på att man ätit livsmedel som är dåliga eller olämpliga att äta. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.
Förenklat finns det tre typer av matförgiftningar. Vanligast är de som orsakas av mikroorganismer, annan orsak är att mikroorganismerna bildat gift samt att det av någon anledning förkommer giftiga kemiska ämnen i livsmedlet.
De flesta matförgiftningar beror på att livsmedel har hanterats felaktigt på grund av bristande kunskaper. För att undvika risken att bli matförgiftad finns nedan enkla tips på förebyggande åtgärder när livsmedel hanteras.
Om du misstänker att maten du köpt i en butik eller ätit på en restaurang har orsakat matförgiftning eller allergisk reaktion kan du anmäla det till oss.
Anmälan till miljökontoret på telefonnummer 010-234 50 00.
Livsmedelsverket har en tjänst för tips om livsmedelsfusk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..