Mjölby kommun

Råd vid värmebölja

Just nu är det höga temperaturer, vilket kan påverka både din hälsa och välmående. Nedan har vi samlat tips på vad du kan tänka på.

Extrem värme är farlig för alla, men vissa personer behöver ta hand om sig extra mycket under värmebölja. Det gäller framförallt:

  • Äldre
  • Kroniskt sjuka
  • Personer med funktionsnedsättning
  • Små barn
  • Gravida
  • Personer som tar medicin

Gör så här vid värmebölja

Drick mer

Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Ordna sval miljö

Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.

Ordna svalka

En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

Ta det lugnt

Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara läkemedel rätt

Förvara mediciner svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

Var uppmärksam

Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, exempelvis vätskedrivande, kan dosen behöva justeras.

Kontakta sjukvården

Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.

Ring 1177 för sjukrådgivning. Du kan ringa eller besöka webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. dygnet runt.

Fler tips hittar du hos Krisinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En äldre kvinna som dricker ett glas vatten.

Publicerad