Mjölby kommun

Är du orolig för din tonåring?

På kvällstid under sommarhalvåret rör sig många ungdomar utomhus. Kommunens trygg- och säkerhetsenhet ger dig som är tonårsförälder tips på vad du kan tänka på.

­– Man ska vara uppmärksam på om tonåringen börjar byta umgänge och får nya kompisar som man inte känner igen. Var även uppmärksam på om beteendet förändras ovanligt mycket, säger Roger Max, säkerhetssamordnare i Mjölby kommun.

Ungdomar har ofta ett behov av att prata. Därför är det viktigt att våga prata med sin tonåring.

– Istället för att pressa till samtal med många frågor, kan man försöka vara med i det ungdomarna gör. Och att ta sig tid att lyssna när de söker kontakt och vill prata, säger Karin Ulrich, Social hållbarhetsstrateg.

Skolavslutning

Sommar innebär också skolavslutning. I år kommer cirka 300 av 350 niondeklassare i kommunen att åka till Liseberg.

– Vi gör en satsning inför skolavslutningen vad gäller grundskolan och erbjuder en kostnadsfri resa till Liseberg. Vi har inte kunnat göra det under pandemin så det blir extra roligt att kunna genomföra det igen, säger Roger Max.

För årskurs 7 och 8 kommer fritidsgårdarna att ha ordinarie öppet med flera aktiviteter. En del föreningar kommer också att vara ute på skolavslutningskvällen den 10 juni.

Så kan du få stöd och hjälp

Om du känner dig orolig för ditt barn kan du få hjälp på olika sätt, både genom kommunen och via kontakter.

– Om barnet är eller har varit på fritidsgården kan man ringa och prata med fritidsledarna. Man kan också engagera sig i organisationerna för nattvandring som finns i Skänninge och Mantorp, säger Roger Max.

Du kan även ha ett nära samarbete med andra föräldrar.

– Ett sätt är att se till att ha varandras telefonnummer och tillsammans sätta gemensamma regler, säger Karin Ulrich.

För barn och unga vuxna upp till 26 år som upplever oro kring sin egen eller närståendes alkohol/och eller narkotikaanvändning finns MiniMaria

Råd och stöd från Familjeteamet

IQ har tips på hur man kan prata om alkohol med sitt barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En kvinna med brunt axellångt hår som håller om en tjej i tonåren som står utomhus. Tjejen har blont hår till axlarna. Båda ler.

Publicerad