Mjölby kommun

Så ska färre invånare förlora sina bostäder

Mjölby kommun vill minska risken för att invånarna ska förlora sina bostäder och arbetar med vräkningsförebyggande arbete.

Kommunens vräkningsförebyggare arbetar rådgivande och stöttande. Rollen är inte ett myndighetsutövande och vid behov av bistånd kopplas en socialsekreterare in.

– Man kan vända sig till mig om man är orolig för sitt boende eller om man känner någon som riskerar att förlora sin bostad. Kanske har man fått ett brev från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening med meddelande om risk för uppsägning, säger Ingela Kassel, vräkningsförebyggare.

Det finns flera orsaker till att man kan bli uppsagd från sin bostad. Den vanligaste orsaken är att hyran inte är betald. Förutom att rikta sig till invånarna, kan även hyresvärdar och bostadsrättsföreningar vända sig till vräkningsförebyggaren för att få rådgivning om en boende har skulder eller på annat sätt riskerar att förlora sin bostad. 

Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har enligt lag en skyldighet att meddela socialnämnden om en person riskerar att förlora sitt boende.

– När sådan information når oss börjar vi alltid med att skicka ett brev till hyresgästen eller bostadsrättsinnehavaren med information om det stöd och den rådgivning vi erbjuder och vad som behöver ske för att säkra bostaden så långt som möjligt, säger Ingela Kassel.

Mer information, tips och råd hittar du under Hyresskuld, avhysning och vräkning

Kontakt

Vräkningsförebyggare

Telefon: 010-234 60 51

vrakningsforebyggare@mjolby.se

En man som står bakifrån och tittar ut över en sjö.

Publicerad