Mjölby kommun

De vet aldrig vad som väntar när ett larm går: Uppskattar att inte veta hur en dag ser ut

Hos dem är ingen dag den andra lik och när ett larm går vet de aldrig vad som väntar. Så beskriver personalen på Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm sitt arbete.

­– Jag uppskattar att inte veta hur en dag ska bli. Ett larm kan ta en halvtimme medan ett annat kan ta flera dagar, säger brandmannen Victor Johansson.

Räddningstjänsterna i Mjölby och Boxholm har ett samarbetsavtal med varandra. Deras gemensamma uppdrag är att utföra insatser med syfte att rädda, skydda och säkra vid händelser. De är två olika organisationer när det gäller ekonomi och en del av personalen.

Räddningstjänsterna i länet ingår i ett samverkansnätverk som kallas för räddningstjänsterna inom Räddningsregion Sydöstra Sverige (RSÖS). När det kommer en förfrågan från ett annat län talar man om vad behovet är och samlar ihop det som behövs för att hjälpa till. Det kan vara allt från fordon och utrustning till bemanning.

Deltog i storbranden i Mönsterås

Fredag den 18 juni bryter en brand ut vid Finsjö utanför Mönsterås. En yta på 125 hektar brinner, en motsvarighet av 200 fotbollsplaner. Hundratals personer från räddningstjänster i södra Sverige är med i släckningsarbetet som tar flera dagar.

Måndag den 21 juni begav sig Victor Johansson och sex andra av hans kollegor till platsen.

– Vi kom dit i ett skede när branden inte spred sig längre, utan var inringad. Vårt jobb var att blöta ner terrängen. Vi började med att blötlägga tio meter in där det hade brunnit och två meter utanför där det inte hade brunnit. Vi riggade upp med sprinklers och delade in oss i par, säger Victor Johansson.

De var kvar på platsen i ett och ett halvt dygn.

Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm har varit med om liknande händelser på andra orter, men aldrig i så stor omfattning på hemmaplan.

– Det är en ren tillfällighet, det är lika stor brandrisk här som någon annanstans. Förhoppningsvis är allmänheten mer medvetna om brandrisken och vad som kan hända i dag, säger Jan-Erik Forsén, vice brandchef.

Så förbereder de sig inför sommaren

Nu är sommaren kommen och då ökar risken för brand i skog och mark. Räddningstjänsten har förberett sig på olika sätt genom att ta in material och utrustning som behövs. De har exempelvis en bandvagn som är skogsbrandsanpassad. Räddningscentralen larmar även ut fler enheter än normalt.

Som privatperson är det viktigt att hålla sig uppdaterad och vara försiktig vid eldning. Här har vi samlat tips på vad du ska tänka på för att minimera brandrisken.

Vill du veta mer om Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm och deras verksamhet? Då hittar du ytterligare information här.

En brandbil som står parkerad utomhus.

Räddningstjänsterna i Mjölby och Boxholm har ett samarbetsavtal med varandra och går under namnet "Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm".

Fem brandmän som står utomhus vid en brandbil.

Från vänster: Jan-Erik Forsén, vice brandchef, Johan Forsgren, brandchef, Magnus Andersson, yttre befäl/insatsledare, Karin Johansson, brandman och Victor Johansson, brandman.

Publicerad