Peter Borring: ”Företaget är sårbart om man blir långtidssjuk”

En man som är lantbrukare står och lutar sig mot en traktor

Foto: Mjölby kommun

Som lantbrukare och egenföretagare har Peter Borring varit orolig för att smittas av covid-19. Han ser vaccinationen som ett steg i att kunna återgå till en normal vardag igen.

- Barnen går på förskola och sambon jobbar som sjuksköterska på en vårdcentral så jag har varit exponerad och orolig för att bli sjuk. Som egenföretagare kan man vara sjuk i ett par veckor, men inte en längre tid då företaget är sårbart om man blir långtidssjuk.

Peter Borring driver ekologisk och konventionell odling på ett antal gårdar i Mjölby, Linköping och Åtvidabergs kommun. Som lantbrukare är jobbet relativt ensamt och när pandemin slog till fick han ställa om en del av sin verksamhet med digitala möten.

Det som har påverkat honom mest är att inte kunna umgås som vanligt.

- Det är framförallt det sociala som har påverkats otroligt mycket, att inte kunna träffa vänner och bekanta.

Han ser vaccineringen som ett ansvar för sin egen och omgivningens skull.

- Jag ser det som att jag inte har något annat alternativ än att vaccinera mig, både för min egen och andras skull. Vi måste göra vad vi kan för att stoppa det här. Som lantbrukare är det min vardag att göra risk/nyttobedömningar då allt jag gör ofta innebär målkonflikter. Att vaccinera sig mot covid-19 innebär betydligt mer nytta än risk enligt mig.

Här kan du läsa fler reportage om hur pandemin påverkat kommuninvånarna.