Mjölby kommun

ALL DIGITAL Week 22 - 28 mars 2021

ALL DIGITAL Week är en europeisk kampanjvecka där alla som arbetar för digital delaktighet kan delta. ALL DIGITAL Week 2021 äger rum den 22-28 mars.

Digital delaktighet handlar om alla människors möjlighet och förmåga att kunna delta i dagens digitaliserade samhälle.

Huvudteman för kampanjveckan:

  • Lyfta insatser inom livslångt lärande för att öka digitala färdigheter
  • Förespråka mediekunnighet och kritiskt tänkande
  • Skapa tillit till teknik genom att utveckla kunskap om säkerhet online
  • Utveckla kompetens hos arbetstagare inom branscher som påverkas av digital transformation

Götabiblioteken lanserar podden:
Internet för alla – eller?

Podden lyfter i fem avsnitt på cirka 10-15 minuter olika aspekter av vår digitala vardag som blivit mer och mer en del av våra liv på grund av pandemin. Frilansjournalisten Christel Valsinger är programledare och intervjuar olika gäster utifrån temat Internet för alla – eller?

Denna podd är uppföljaren till podden Tänk säkert på östgötska, som Götabiblioteken lanserade hösten 2020.

Du hittar båda poddarna där poddar finns. Direktlänk till Linköpings stadsbiblioteks Acastlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Podden bjuder på flera spännande gäster:
Stefan Johansson, Begripsam, berättar om tekniken som möjliggörare för bland annat hemlösa och hur personer med en funktionsvariation blir digitalt delaktiga tack vare tekniken, när den används som en utjämnande kraft och för att inkludera.
Måns Jonasson, Internetstiftelsen, pratar om de nya goda vanorna vi inte vill vara utan i en ny digitala vardag. Och vad säger statistiken?
Julia Ridal, Psykologpartners, i ett samtal om hälsa och internet. Hur har vi påverkats när vårt liv blivit mer digitalt – allt från jobb till vardag och vad gör vi framför skärmarna egentligen?
Linda Skårbratt, Regionbibliotek Östergötland, berättar om hur Götabibliotekens e-tjänster fått fler användare tack vare den nya digitala vardagen. Allt från att låna e-böcker och streamad film till att låna en tidning i surfplattan.

Föreläsning om konspirationsteorier

Under All Digital Week bjuder Götabiblioteken också in till en digital föreläsning med frilansjournalisten och författaren Kent Werne.

Hur kommer det sig att konspirationsteorier uppstår? I boken Allt är en konspirationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, möter han ledande konspirationsteoretiker och frilägger en för många okänd idéhistoria. Werne undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen sprids som en löpeld.

Läs mer om Kent Wernelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föreläsningen spelas in i samarbete med Digital Kreativ Verkstad på Linköpings stadsbibliotek och visas på Götabibliotekens YouTube-kanal samt Götabibliotekens Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Premiär måndag 22 mars klockan 18 (går även att se i efterhand).

Arrangörer:
Götabiblioteken, Regionbiblioteket Östergötland, Digidelnätverket, All digital week

Läs mer Digidellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad