Mjölby kommun

Fågelinfluensa på gård i Linköping

Fågelinfluensa har konstaterats på en gård med 14 000 ekologiska slaktkycklingar i Linköpings kommun. Restriktionsområdet omfattar delar av Mjölby kommun.

De smittade fåglarna avlivas och de aktuella byggnaderna kommer att saneras. Jordbruksverket har även beslutat om spärrförklaring vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningarna utan Jordbruksverkets tillstånd.

Jordbruksverket har upprättat restriktionsområden på 10 kilometer runt den drabbade gården i Linköping där särskilda restriktioner gäller. Restriktionsområdet omfattar delar av Mjölby kommun och gäller även för hobbyfåglar. Inom restriktionsområdet gäller skärpta krav kring att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. Dessutom råder förbud mot vissa transporter och förflyttningar.

Djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Det finns ingen risk att äta kyckling eller ägg enligt Livsmedelsverket.

Ytterligare information och karta över restriktionsområdet finns på Länsstyrelsen i Östergötlands hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kopplade till fågelinfluensa, kontakta Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempelbild

Publicerad