Mjölby kommun, länk till startsidan

Offentlig konst och utsmyckningar

Här listar vi den konst och de utsmyckningar som finns på gator, torg och andra offentliga platser i Mjölby kommun.

Dummybild

Mjölby

Fasadmålning på Kvarnenbyggnaden vid tågstationen av Judith de Leeuw (JDL). 2020

Artscape – två fasadmålningar av internationella konstnärer

Placering precis vid tågstationen på gamla Kvarnenbyggnadens rosa del. Det är konstnären Judith de Leeuw (JDL) från Amsterdam som gjort konstverket. Hon är känd för sin levande, realistiska stil och sin känsla för historieberättande.

Konstverket föreställer en person som sitter på en enhörning. Enhörningen står på ett berg av sopor. Personen har ena armen riktad uppåt, i en styrkegest. I knäet ligger en uppslagen bok. Hela målningen är gjord på svart botten i svartvita nyanser. Berättelsen bakom bilden är stark, och handlar om psykisk sjukdom. Konstnären kom i kontakt med en person som levde på gatan, drabbad av psykoser, med en fantastisk sångröst. Hon lät personen bo hemma hos sig, och samtalen dem emellan blev utgångspunkten för bildmotivet.

Till verket finns AR, Augmented Reality

Fasadmålning på ICA:s fasad, Kyrkogatan 11, av Captain Kris. 2020

Artscape – två fasadmålningar av internationella konstnärer

Detta konstverk finns på Kyrkogatan 11 (ICA-butiken) och är skapat av Captain Kris, född i Nya Zeeland, och numera baserad i London. Hans stil är mer grafisk och färgstark, med referenser till populärkultur. Captain Kris är ett artistnamn, och han är verksam även i det mer kommersiella fältet med bland annat reklambilder på sin curriculum vitae (cv).

Detta konstverket är gjort i samverkan med cirka 200 Mjölbybor, som under fyra timmar fick möjlighet att måla tillsammans med konstnären. Därefter tog konstnären över och färdigställde verket som visar en fyllig och färgstark växtlighet, där färgprakten från den medskapande aktiviteten kan skymtas i nedre delen av bilden. Här är det som om naturen tar över och täcker byggnaden med prunkande blommor och stora, grova blad.

Läs mer om Artscape Form 2020 och alla konstnärerna som deltog i projektet: Artscape Form Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Danserskorna, staty i brons, av Carl Milles. Gjord 1917.

Statyn förställer två dansande figurer. Den är placerad framför entrén till Stadshuset, på Burensköldsvägen 11-13. Carl Milles (1875-1955) var en stor beundrare av modern dans. Han intresserade sig speciellt för begrepp som ”svävande” och tyngdlöshet”. Milles dominerade svenskt konstliv under 1900-talets första hälft. Ett stort antal offentliga verk av honom finns i Sverige och utomlands. Det var en tid när många städer byggdes och moderniserades. Milles val av motiv var traditionellt, med antik mytologi och svensk historia som inspirationskällor. Det nyskapande fanns i hans sätt att lyfta upp skulpturerna på höga pelare och få det att se ut som om de svävade fritt i luften med hjälp av dolda stålkonstruktioner. Millesgården i Stockholm är Carl Milles livsverk, som han ägnade 50 år åt att skapa.

Skånska Lasse, skulptur i brons, av K G Bejemark. Gjord 1987.

I Kvarnparken står mannen som ligger bakom bland annat Elektricitetsvisan. Skånska Lasse var ett artistnamn, för Teodor Larsson (1880-1937). Skånska Lasse föddes i Skåne men levde och verkade större delen av sitt liv i Mjölby. Hans visor tog upp samhällsaktuella fenomen och drev med makthavare, så pass att han polisanmäldes. Hatten och rocken var hans synliga kännetecken. På Mjölby hembygdsgård, Norrgårds holme, finns en del bilder bevarade från hans tid som artist. Skånska Lasse har kallats ”bondkomiker”, men satiriker kanske är en mer rättvisande titel. K G Bejemark, skulptören som gjort statyn, är mest känd för sina porträtt av kända personer, vars karaktäristiska gester han lyckas fånga på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Bejemark ligger bland annat bakom statyer av Evert Taube, Nils Ferlin och Greta Garbo. Statyn skänktes till Folkets husföreningen 1987.

Dans och musik, smideskonst av Stefan Asp.

På vägen upp från Svartån mot Kvarnparken, precis där trappan slutar högst upp, finns en skildring som kallas Dans och musik. Det kan ses som ett sätt att gestalta och ge liv åt en plats – folkparken – som under många år varit stället där Mjölbyborna roade sig. En folkpark som röstades fram som Sveriges vackraste på 1950-talet. Här har många storheter spelat som till exempel Little Gerhard och Snoddas. Publikrekordet innehas av Magnus Uggla och parken har skildrats på film i Gyllene Tiders Parkliv. Många är de som minns en plats där musiken lockat till dans!

Tunnelmålning, av Sebastian Gustafsson, Adrian Pettersson och Julius Nord. 2011

För att slippa gå över den hårt trafikerade Kungsvägen från Dackeplan till Höglidens grönområden gjordes en gångtunnel. Den målades av tre unga män, ett par av dem med rötter i Mjölby kommun. Alla tre är än idag verksamma inom konst- och kulturfältet på olika sätt.

Pärlfiskaren, skulptur av Elis Nordh, gjord 1974.

Detta konstverk placerades ursprungligen på torget vid gamla stadshuset, men efter önskemål från medborgare flyttades den närmare Svartån. Detta eftersom titeln visar på att den har koppling till ån där pärlor med svart lyster fiskats. Pärlornas svarta färg kommer enligt en sägen från en ung vikings blod, som han droppat i ån för att få den kvinna han älskade. Elis Nord, född 1918, växte upp i en statarfamilj i Västergötland och gick i lära hos en skulptör i Tibro, innan han 1943 flyttade till Östergötland.

För tillfället är Pärlfiskaren magasinerad i väntan på ny placering i Stadsparken (uppgift 2022-10-28)

Ungdom, skulptur i brons, av Nils Möllerberg

Originalet gjordes 1921, medan den som finns här i Mjölby är gjord 1961. Den unga kvinnan är placerad mittemot gamla stadshusets entré. Den är ganska typisk för sin tid, då just unga, nakna kvinnor ofta fick stå modeller för manliga konstnärer. Nils Möllerberg (1892-1954) ingick i konstnärsgruppen De tolv, som var aktiva mellan 1924-34. Han drev skulpturskola tillsammans med Bror Hjort på 30-talet . Som ung studerade han för äldre konstnärer och bodde en längre tid i Paris, där han tog intryck av bland andra Auguste Rohdin.

Glasmålningar, Mjölby kyrka. 1968

Fönstrets glasmålningar är skapade av professor Charles Crodel och tillverkade av firman Franz Mayer, båda München.

Klockstapelns figurer och klocka, av Ragnar Myrsmeden

Klockstapeln med figurer och klocka ser vi på gamla stadshusets tak. Ragnar Myrsmeden (1889-1989), var son till konstsmeden Petter Andersson på Myra och fick via honom sin första utbildning. Därefter studerade han vid Slöjdföreningens skola i Göteborg samt i Tyskland, Italien och Danmark. Han arbetade i driven koppar efter andras förlagor och gjorde även egna verk, inklusive porträtt. Ett av hans största verk finns i Riga, högst upp på Frihetsmonumentet, och föreställer Milda, den kvinnofigur som representerar den lettiska nationen. Den är hela 9 meter hög.

Fågel, smideskonst av Stefan Asp

Fågeln finns på räcket som vetter ut mot Svartån, i parken nedanför gamla stadshuset. Här finns också kvarnhjul av samma hantverkare, placerade i mitten av smidda pelare med överliggare, och omgivna av växtlighet. Växterna i Mjölby stad tas omsorgsfullt om hand av kunnig personal och bidrar liksom konsten till att göra staden vacker och attraktiv.

Det kom en gång en mjölnare…, skulptur i brons gjord av Elise Dahlberg. 1971

Skulpturen är placerad på en landtunga som sticker ut i Svartån, mittemot Edlunds kvarn, där kafe Nyfiket ligger. Den var vinnande förslag i samband med firandet av stadens 50-årsjubileum, och skildrar legenden om mjölnaren, berättad av en gammal kvinna framför barnen som lyssnar. Vi ser en person som berättar historien om mjölnaren för ett par lyssnande barn. Mjölnaren och kvarnarna som byggdes vid Svartån, var det som gav staden Mjölby sitt namn. Konstnären Elise Dahlberg (1916-2005), föddes i Stockholm. Hon utbildade sig vid Konsthögskolan och har gjort skulpturer runt om i hela Sverige.

Ljuspelare, av designern Florian Kynman

Dessa ljuspelare sprider ett behagligt sken mitt i grönskan, placerad i en av Gästisparkens många planteringar. I parken finns även en scen som används flitigt sommartid. Att ljussätta städer blir allt vanligare och är ett sätt att både försköna och skapa trygghet för de som rör sig i stadens offentliga miljöer. "Det är något med starka kontraster som fått mig att jobba med just stål och ljus – det intressanta mötet mellan det ogripbara ljuset och det beständiga stålet.” Florian Kynman. Sedan 2008 arbetar Kynman med att designa objekt för offentliga platser runt om i Sverige.

Tvåhet, av Bo Englund, skulptur i brons. 1987

Placerad i Gästisparken i Mjölby.

Tecken, skulptur i brons, gjord av Sune Rehn. 1984

Skulpturen står placerad vid entrén till Bokens äldreboende vid Bockarpsvägen.

”Mjölby Kulturscen”, skylt av järn, av Stefan Asp

På den stora grårutiga kuben som innehåller Mjölbys största scen, Kulturscenen, finns en skylt som talar om byggnadens innehåll. Kulturscenen är ihopbyggd med Lagmansskolan, som är en av Mjölbys många skolor.

Per-Olof Ahls plats - minnesmärke i järn, av Asp & Karlsson. 2014

Två klädesplagg samt en minnesplatta placerad i den lilla parken intill minigolfbanan i Mjölby.
Text på minnesplattan:
PER-OLOF AHLS PLATS, Per-Olof Ahl 1919-1996
Per-Olof Ahl var Mjölbysonen som blev damernas kappkung. Han startade klädkedjan KappAhl i en källarlokal i Göteborg 1953. Idag är företaget framgångsrikt med 400 butiker i fem länder. För Pelle som Per-Olof kallades var personalen företagets största tillgång. Ingen var för liten eller obetydlig.
Tillverkad på Asp & Karlssons smidesverkstad. S. Asp. J. Asp. 2014

Potatisen, i Viringerondellen

Mjölbys kanske mest kända, och omdiskuterade symbol, potatisen, ska föreställa en King Edvardpotatis. Den är tillverkad i Åtvidaberg, och godkänd av potatisodlarna själva. För många har detta blivit den mest kända symbolen för Mjölby, och varje år får den nytt utseende i samband med till exempel jul och nyår. Potatisen var mycket omstridd när den kom, då den inte är gjord av en yrkesverksam konstnär och inte ansågs vara av hög konstnärlig kvalité av konstkännare med flera. För Mjölby kommun så står den för värdeordet ”hemkär”, och syftar även på den matproduktion som sker i kommunen.

Fontän, av Jörgen Svensson

Jörgen Svensson, född 1958, har bland annat varit professor på Konsthögskolan Valand och vid Konstakademin i Trondheim. Han arbetar ofta projektbaserat i ett social och politisk sammanhang. Skulpturen har två våningar, som vattnet strilar nerför och är upplyst kvällstid. Den är inspirerad från japansk formgivning och granen, gjord i armerad glasfiber som bronspatinerats. Tillverkad i Thailand ska fontänen påminna om Mjölby kommuns värdeord ”världsvan”.

Måndalens glänta, av Cecilia Uhlin, 2020

På Måndalens förskola finns ett fotografiskt collage, gjort av Cecilia Uhlin, i samverkan med barn i åldrarna 2-4 år. Det föreställer en skogsglänta, digitalt hopmonterad av olika bilder, inklusive barnens egna bilder föreställande djur som finns i skogarna i Sverige. Cecilia Uhlin är grafiker och konstnär, med stor vana av att arbeta tillsammans med barn och unga.

Musikutsmyckning i rondellen Smålandsvägen/Burensköldsvägen, 2021

Utsmyckningen är gjord efter en idé och skiss av stadsträdgårdsmästaren. Produktionsritning och leverans av utsmyckningen är gjord av Florian Kynman. Utsmyckningen är därefter ihopsvetsad samt monterad av Stefan Asp, konstsmed på Asp & Karlsson smide.

Konst på elskåp

15-16 maj 2021 färgsattes fem utvalda elskåp i centrala Mjölby genom projektet ”Målerikraft”. Ungdomarna målade sina skisser under handledning av Emelie Wedhäll. Projektet var ett samarbete mellan Ung Konst Öst, Mjölby kommun och Mjölby Svartådalen Energi AB.

Skänninge

A F Lindblad, byst i brons

I Lindbladsparken, vid Ågatan i Skänninge finns en byst föreställande tonsättaren Adolf Fredrik Lindblad. Han föddes i Skänninge 1801 och är mest känd för sina körverk. Under åren 1827–1861 drev Lindblad musikskola i Stockholm. Bland hans elever fanns bland andra sångerskan Jenny Lind.

Ture Lång, skulptur i trä och metall av Stefan Asp

Ture Lång är en så kallad Rolandsstaty. Den står på Stora torget framför rådhuset, och är en symbol för rättsskipning.

Tipsa oss

Saknar du något konstverk?
Tipsa oss gärna via e-post till kulturofritid@mjolby.se

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen
Telefon medborgarservice:

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?