Mjölby kommun

Nytt sätt att rapportera farligt avfall

Sverige behöver ha bättre kontroll på sitt farliga avfall. Därför har kraven skärpts på att verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket. Detta gäller från och med den 1 november 2020.

Uppgifter om det farliga avfallet ska antecknas innan det transporteras bort från verksamheten. De antecknade uppgifterna ska senast två arbetsdagar efter att anteckningen är gjord rapporteras till avfallsregistret.

Från och med januari 2022 kommer en sanktion att vara kopplad till regelverket och innebära att den som inte rapporterar in till Naturvårdsverket riskerar att drabbas av en miljösanktionsavgift. Mjölby kommun är tillsynsmyndighet.

Vem ska rapportera i avfallsregistret?

Alla verksamheter som:

  • producerar farligt avfall,
  • transporterar farligt avfall,
  • tar emot och hanterar farligt avfall i insamlingsverksamhet,
  • behandlar farligt avfall,
  • mäklar eller handlar med farligt avfall,

...ska rapportera uppgifter om det farliga avfallet till det nya avfallsregistret:

Frågor och svar

Naturvårdsverket har besvarat de vanligaste frågorna kring de nya reglerna och avfallsregistret här: Frågor och svar om nya avfallsregistret för farligt avfalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om det nya sättet att rapportera farligt avfall på Naturvårdsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gamla färgsprayburkar.

Publicerad