Mjölby kommun

Ja till kranvatten. Nej till flaskvatten!

Kranvatten är både billigare, färskare, energisnålare och mer miljövänligt än flaskvatten. Det är därför viktigt att du uppskattar och tar tillvara på ditt kranvatten!

Har du tänkt på hur bra vi har det som har rent vatten direkt i kranen, när vi vill, dygnet runt? Vilken otrolig tillgång, rent av lyxigt! Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverkets alla krav och fördelarna med kranvatten är många.

Trots det säljs det ungefär 25 liter flaskvatten per person och år i Sverige. Det är stora mängder, då kranvatten är både billigare, färskare, energisnålare och mer miljövänligt än flaskvatten. Kranvattnet i Mjölby kommun kostar ungefär tre öre per liter, medan vattnet du köper på flaska kostar 250 gånger mer. När du väljer kranvatten gör du även miljön en stor tjänst. Kranvattnet är alltid lokalproducerat och distribueras väldigt energisnålt i våra ledningar. Transporten av förpackat vatten däremot ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp och släpper ut ungefär 300 gånger mer växthusgaser än vattnet du tar från kranen. Flaskvatten kan även innehålla bakterier och det finns flaskvatten ute på marknaden som innehåller så pass höga halter av exempelvis flour och/ eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

#kranvattenlänk till annan webbplats #kranvattentävlingenlänk till annan webbplats

Kranvatten och flaskvatten. Kranvattnet har en grön bock och flaskvattnet har ett rött kryss.

Publicerad