Mjölby kommun

Årets Östgötakock koras i Mjölby!

Den 17 oktober arrangeras tävlingen Årets Östgötakock i Mjölby av Östgötamat i samarbete med Svenska Kockars Förening och 100-års jubilerande Mjölby kommun. Kockarna ska använda östgötska råvaror och nyskapa en måltid med två rätter – en förrätt och en varmrätt - som passar den moderna restauranggästen.

I år kommer tävlingen att skilja sig en del från övriga år på grund av pandemin. Kockarna får arbeta i Dackeskolans restaurangkök och tävlingen livestreamas så att så många som möjligt kan se den.

Fyra elever från Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram kommer att lottas fram för att få vara commis till de fyra tävlande kockarna.

Så här beskriver Maria Pettersson, lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan, vad en commis gör:

"Att vara commis innebär att man är elev i köket under en tävling. Ett par extra händer till den tävlande egentligen. Det är mycket upp till den tävlande vad det gäller att commisen får göra och inte göra, ibland finns det preciserat i tävlingsreglerna. Inför denna tävlingen står det så här: Vid tävlingsmötet på fredagen får du tilldelat en commis från Dackeskolan i Mjölby. Commis lottas till de tävlande och ni träffar varandra vid starttiden i köket på tävlingsdagen. Commis får hjälpa den tävlande med allt. Det är den tävlande som avgör vad den vill delegera till commis. De tävlandes rätter serveras till juryn av tävlingsledning med medhjälpare. Så vissa elever får verkligen vara med och göra det mesta som tävlingskocken gör medans andra får arbeta med enklare skalning av grönsaker diskning osv."

Vad tycker eleverna om chansen att få vara commis?

"Elever som har varit commis på tävlingar tidigare tycker att det är mycket inspirerande och lärorikt. En del blir riktigt taggade att själv våga ta steget och anmäla sig till tävlingar. En bra inkörsport. Sen ska vi inte glömma det positiva av att träffa aktiva kockar i branschen. Skapa sig sitt eget nätverk. Branschen är inte så stor. Bra att göra sig ett namn tidigt."

Information om tävlingen hittar du här www.ostgotamat.selänk till annan webbplats

En kock lägger upp mat på tallrik för servering.

Publicerad