Mjölby kommun

Res mer hållbart

Europeiska Trafikantveckan 16-22 september är en kampanj som ska få oss att ställa om till mer hållbara transportvanor. Här är våra tips för veckan:

  • Visste du att varannan bilresa som görs är under fem kilometer? Det är ju en sträcka som man både kan gå och cykla.

  • I Mjölby kommun arbetar vi aktivt för att minska klimatpåverkan från kommunens transporter. År 2030 ska kommunens egna och upphandlade transporter vara fossilfria, det vill säga köras helt på förnybara drivmedel. Det senaste året ökade andelen bilar drivna på el och biogas med 50 procent i kommunens egna fordonsflotta. Vi arbetar också för att en större del av resorna ska ske med cykel och kollektivtrafik.
     
  • Behövs det verkligen så många förnybara bränslealternativ i transportsektorn? Kan vi inte bara satsa på ett? Alla alternativ behövs för att vi ska klara av att ersätta det fossila. Läs mer information om de förnybara bränslen som finnslänk till annan webbplats och vilka fördelar respektive nackdelar de olika bränslena har.

  • Cykla är bra för både hälsan och själen. Visste du att vi har en digital cykel karta på cykelvägar i Mjölby kommun? Om inte så kolla in cykelkartan här.

  • Genom att byta ut bilen mot att pendla med elcykel till jobbet så får du både motion och hjälper till att minska koldioxidutsläppen. Håll utkik under våren 2021, då kommer vi arbeta med ett projekt där man kan få möjlighet att låna en elcykel några dagar för att prova att byta ut sin bilresa till jobbet.

  • Tisdag den 22 september finns vi på pendlarstråket med cykel vid resecentrum, bakom badhuset och på väg mot Toyota, klockan 6-8 . Där bjuder vi på Fairtradechoklad, reflexer och sadelskydd. Tack för att du pendlar hållbart!


Vid frågor, kontakta gärna: Ann-Christin Nilsson Cedermo, energirådgivare.

Cyklist och bil på gata i suddig stadsmiljö.

Publicerad