Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Vem blir årets kulturstipendiat?

Mjölby kommun vill lyfta fram kulturaktörer som har hög kunskap och kvalité inom sitt område, och som gjort och gör avtryck inom sitt fält genom att utse en kulturstipendiat som erhåller 20 000 kronor. I år är det första gången som de nya kriterierna används.

Syftet är att säkerställa att nomineringarna baseras på kompetens, både hos de som varit med och utsett de nominerade, och hos de nominerade själva. De sex nominerade har tagits fram med hjälp av sakkunniga inom region och kommun när det gäller kulturformer, men vi har också försökt få fram en bred spridning vad gäller kulturform, ålder och kön.

Många är de som förtjänar att hyllas, många är de som jobbar och sliter mängder av timmar för att Mjölbybor och andra ska få ta del av kultur. Vi vill med nomineringarna lyfta fram de som förtjänar att hyllas lite extra mycket för sina kulturgärningar och som sätter Mjölby kommun på kartan.

Årets nominerade är:

Birgitta Wigforss – scenkonst

En engagerad och driven entreprenör, som alltid har många bollar i luften. Scenkonst som på ett lättsamt sätt når ut till en mycket bred, och kanske teaterovan, publik.

Morgan Johansson – bildkonst

En välmeriterad och mycket skicklig bildkonstnär som haft över 200 utställningar både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Fåglar är hans signum.

Ture Herrgårdh – musik/trumpet

En ung, och mycket välutbildad musiker som för Mjölby långa orkestertradition vidare och valt att helhjärtat satsa på musiken som framtida yrke.

Katarina Nordquist – textil/design

En välutbildad, kreativ och driftig textilkonstnär som skapar kläder med känsla för material och miljö i Mantorps gamla järnhandel.

Mjölby baktaktsorkester – musik/band

En orkester som underhållit och roat oss och andra i mer än 10 år, med svängig reggeainspirerad musik kompletteras med samhällsrelevanta texter.

Crazy Pictures – film

Ett filmkollektiv som tagit tonårsdrömmar till Guldbaggenivå, där långfilmen "Den blomstertid nu kommer" lockat över 110 000 besökare, och sålts till över 100 länder.

Det är nu upp till kultur- och fritidsnämnden att utse en vinnare bland de nominerade. Beslutet tas den 18 maj och tillkännagivandet av vem som blir årets stipenidat publiceras därefter på kommunens hemsida.

 

Frågor besvaras av Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg
telefon: 070-2818941
e-post: lena.lindgren@mjolby.se

Gula spottar mot tom scen