Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Information med anledning av coronaviruset covid-19

Senast uppdaterad 25 november 2020 klockan 14:49

Mjölby kommun följer noga händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19 och deltar i den regionala samverkan som samordnas av Länsstyrelsen Östergötland.

På den här sidan uppdateras samlad information om det aktuella läget, både övergripande och inom olika verksamheter. Elever och föräldrar med barn i förskola eller skola får information via de digitala systemen Tieto eller Unikum och av personal på den aktuella förskolan eller skolan. Vid behov tar vi personlig kontakt genom telefonsamtal. Vi informerar genom skyltar i anslutning till våra lokaler. Vid frågor kan du också kontakta medborgarservice.

Skärpta allmänna råd i Östergötland

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Region Östergötlands smittskyddsläkare beslutat att skärpa de allmänna råden i Östergötland.

Mjölby kommun förändrar verksamheten under tiden som de skärpta råden gäller. Syftet är att bidra till att bromsa smittspridningen och att upprätthålla samhällsviktig verksamhet.

Från och med den 24 november är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att förbudet även ska gälla sittande publik.

Region Östergötlands samlade information om de skärpta rådenlänk till annan webbplats

Max åtta deltagare – även för sittande publiklänk till annan webbplats

Så påverkas Mjölby kommuns verksamhet av de skärpta råden

 • Kommunen avråder från besök på samtliga kommunala boenden
 • Biblioteken stängs för allmänheten
 • Simhallen stängs för allmänheten, simundervisning inom ramen för skolans verksamhet fortsätter
 • Allmänhetens åkning i ishallen stängs
 • Ändrade rutiner för fritidsgårdar, bland annat är det enbart öppet för högstadieelever på kvällar
 • Kommunens programverksamhet ställs in

Det här gäller för medarbetare inom Mjölby kommuns verksamheter

 • Interna utbildningar ställs in
 • Medarbetare som har möjlighet fortsätter att arbeta hemifrån
 • Resor, externa möten och konferenser som inte kan genomföras digitalt, skjuts upp

Arbete i nämnder och utskott i Mjölby kommun

Kommunens nämnder och utskott minimerar antalet ledamöter som deltar fysiskt i sina möten.

Stricter general advice announced

The Public Health Agency of Sweden and infection control doctors have made a decision on stricter general advice for the residents of Stockholm, Västra Götaland and Östergötland. The aim is to reduce the rapid spread of Covid-19. The stricter advice is applicable until 19 November, but may be extended.

Full information on stricter general advice in englishlänk till annan webbplats

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Bekräftad information om coronaviruset, krisinformation.selänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten uppdaterar här löpande informationen om coronaviruset covid-19.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Östergötland ger uppdaterad information om läget gällande covid-19 i Östergötland och länkar till andra myndigheter.länk till annan webbplats

113 13 svarar på frågor

Den som inte har symtom men vill ställa frågor om covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar. 

1177 Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Besök 1177 Vårdguidens hemsidalänk till annan webbplats där du hittar svar på frågor om bland annat: symtomen för covid-19, när och var ska jag söka vård, hur går undersökning och utredning till.

Du som enskild person kan göra skillnad genom ditt agerande. Här är några generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:

 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten se video från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk
 • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Håll ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand

Hjälp med mat- och medicininköp, hemleverans och dylikt

City Gross

Tillhör du en riskgrupp och bör hålla dig hemma? Vi har inlett ett samarbete med Väntjänsten och Svenska kyrkan så nu kan vi hjälpa dig att få mat hem till dörren. För mer information eller för att boka en handling, kontakta Sara 0142-55431 eller Monica 072-5714676 vardagar klockan 9-16. www.citygross.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemköp/Lundbyhallen

Du kan ringa och beställa och hämta på lastbryggan utan kostnad. Smålandsvägen 44, Mjölby. Du kan ringa och beställa varor som körs hem till en kostnad av 100 kronor. Telefon 0142-166 00.

Röda korset

Röda Korset hjälper till att handla och leverera mat till behövande som sitter hemma i karantän eller ligger sjuka i covid-19 i Mjölby stad. Vid utförd tjänst betalning med kontanter eller swish.
Kontakt: Annika Nyenger, e-post: annica.nyenger1@gmail.com, telefon 070-3824792.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan hjälper till att handla och leverera mat till behövande som är hemma i karantän eller ligger sjuka i covid-19 i hela kommunen. Efter överenskommelse med Apoteken i Mjölby kan Svenska kyrkan också hjälpa till att hämta ut receptbelagd medicin i Mjölby stad. Vid utförd tjänst betalning med kontanter, swish eller faktura.
Kontaktperson: diakon Margareta Holmström, telefon 0142 - 552 05, e-post margareta.holmstrom@svenskakyrkan.se

Önnebo lanthandel

Hemsändning, telefon 0142-24012

Viringe i samarbete
Hemkörning inom Mjölby stad klockan 11-20 (Eataliano & Asian, Burger King, Kandy´z, och Time).
Telefon 0142-12060

Byalagen/utvecklingsgrupperna har stort kontaktnät som kan hjälpa till.

Förskolor och skolor

Gymnasieskolor ansvarar för elevernas skolmat. För dig som bor i Mjölby kommun men som går på gymnasiet i en annan kommun gäller att om undervisningen övergår till distans kan du få information från din skola om du kan:

 • få hämta mat till exempel vid en skola
 • om du själv får ansvara för att ordna lunch
 • om lunch ordnas på något annat sätt, till exempel matkunponger

Mjölby kommun ansvarar bara för skolmaten till de elever som läser på Mjölby gymnasiums skolor, Dackeskolan och Kungshögaskolan.

Med anledning av den ökande smittspridningen inom regionen bedriver vuxenutbildningen i Mjölby kommun undervisning på distans. Beslutet, som har förlängts en gång, gäller fram till 31 december 2020.

Vissa grupper inom Sfi-undervisningen kommer undantas från beslutet och ha undervisning på plats som tidigare. Även examinationer kommer att genomföras på plats om det behövs.

Den som är har förkylningssymtom, är sjuk eller är konstaterad smittad i covid-19 får inte komma in i förskolans, skolans eller fritids lokaler för att lämna eller hämta barn. Om möjligt ska någon annan lämna och hämta barnet. Om det inte går att lösa ska du som är vårdnadshavare ringa till förskolan eller fritids för att bestämma hur lämning och hämtning kan genomföras utan att någon som är sjuk eller har symtom kommer in i förskolans eller fritids lokaler. Tänk på att även om överlämning sker utomhus så ska vuxna hålla 1,5 - 2 meters avstånd till varandra!

Om någon konstateras smittad kommer vården ge direktiv om smittspårning ska genomföras. Den som är smittad uppmanas av vården att ta kontakt med de personer som de träffat och varit nära från och med ett dygn före de upplevde första symtom.

Medarbetare som varit på arbetsplatsen i anslutning till att de blivit sjuka kommer att uppmanas att informera sin chef för smittspårning på arbetsplatsen. Vårdnadshavare och andra vuxna, samt barn och elever som varit på förskolan/skolan i anslutning till att symtom på sjukdom uppkom uppmanas att informera förskola/skola för att genomföra smittspårning på förskolan/skolan.

1177 har information om vad som gäller om du provtagits och konstaterats smittad. Det finns också information till den som kan ha blivit exponerad för smitta.

1177: Smittspårning covid -19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla ska stanna hemma vid sjukdom. Det gäller även vid milda symtom.

1177 Östergötland har på sin hemsida information om hur länge barn och vuxna ska stanna hemma efter sjukdom, och vad som gäller för barn respektive för vuxna om någon i hemmet misstänks vara smittad eller är konstaterat smittad i covid-19. Observera att elever i gymnasieskolan räknas som vuxna, men för gymnasiesärskolans elever gäller samma regler som för barn.

1177 Östergötland Covid-19 – coronaviruslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (titta under rubriken ”När ska jag stanna hemma”)

Simundervisning som sker inom ramen för skolans verksamhet kommer att fortsätta fastän simhallen inte är öppen som vanligt för allmänheten.

Något som är återkommande varje vår är pollenallergier. Både Covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Därför är det svårt att till en början bedöma om symtom beror på allergi eller om man smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma vid milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för allergin. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att symtomen sannolikt beror på allergi behöver barnet/eleven inte vara hemma.

Förskolor och fritidshem är fortfarande öppna som vanligt, men beroende på hur coronapandemin utvecklas kan detta ändras. En stängning av en eller flera förskolor och fritids kan bli aktuell om många i personalen är sjuka, vilket kan leda till att det blir svårt att bemanna avdelningar. Det kan också komma direktiv från regeringen om att stänga verksamheter.

Utbildningsförvaltningen har förberett en plan för att så långt som möjligt kunna erbjuda barnomsorg till de som behöver.

 1. I första hand kommer omsorg erbjudas barn till vårdnadshavare arbetar i någon av sektorerna som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har definierat, och där ingen av vårdnadshavarna kan arbeta hemifrån. Även barn som i överenskommelse med rektor har särskilda skäl att vara på förskolan eller skolan kommer att prioriteras.

  MSB: Föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 2. Är det möjligt att ta hand om fler barn än de som tillhör ovanstående grupp kommer barn till vårdnadshavare som förvärvsarbetar, men som inte kan arbeta hemifrån, att prioriteras före familijer där det finns någon som har möjlighet till arbete eller studier hemifrån.

 3. Hittills har barn som har någon vårdnadshavare som är arbetslös, föräldraledig, permitterad eller på annat sätt dagledig kunnat vara på förskolan enligt de vanliga reglerna. Om personaltätheten minskar kommer barn som tillhör den gruppen att få stanna hemma.

Du får behålla ditt barns plats i förskola om du är permitterad.

Om du är permitterad på heltid kan ditt barn vara på förskolan 20 timmar per vecka. Du betalar barnomsorgsavgiften som vanligt. Barn får vara på förskolan om du behöver gå på arbetsmöten.

Om du är deltidspermitterad är det i första hand dina arbetstider som ligger till grund för barnets tider på förskolan. Om permitteringen innebär att du har dagar då du är helt ledig erbjuder Mjölby kommuns förskolor omsorg tre timmar per dag (utan måltid). Du betalar barnomsorgsavgiften som vanligt.

Om du blir permitterad på heltid ska barnet vara hemma med dig som vårdnadshavare, istället för att gå till fritidshemmet efter skolan. Om du är deltidspermitterad är det dina arbetstider som ligger till grund för barnets tider på fritids. I båda fallen gäller att barn får vara på fritids om de behöver omsorg för att du behöver gå på arbetsmöten.

Oavsett om du är helt eller delvis permitterad behåller barnet sin plats på fritidshemmet. Barnomsorgsavgiften ska därför betalas som vanligt.

Vanligtvis sägs plats i barnomsorg upp om barnet inte har varit på förskolan eller fritids under två månader utan att det finns särskilda skäl till frånvaron. Detta gäller inte nu, utan barnets plats i förskolan behålls även om platsen står outnyttjad i mer än två månader. Under tiden ska barnomsorgsavgiften betalas som vanligt.

Vård, omsorg och stöd

Möjligheten att boka tid för provtagning av covid-19 är för tillfället stängd, både via 1177.se och på vårdcentralen. Region Östergötland provtar just nu endast prioriterade grupper.

Region Östergötland erbjuder provtagning av covid-19 för alla med symtom på covid-19.

För att boka provtagning för covid-19 i Östergötland ska du haft symtom i minst 24 timmar. Region Östergötland erbjuder i dagsläget inte antikroppstest, det vill säga test som visar om du har haft covid-19.

Du bokar i första hand plats och tid för provtagning via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du provtas på plats på någon av de tre provtagningsstationerna i Linköping, Norrköping och Motala. Provtagningen visar om du har covid-19 just nu.

Provtagningen är avgiftsfri.

Läs mer på 1177.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avrådan från besök


På grund av rådande smittspridning i samhället avråder kommunen från besök på samtliga kommunala boenden.

Säkra och trygga besök

Från den 1 oktober upphävs besöksförbudet på våra särskilda boenden. Vi har tagit fram lokala rutiner och informationsmaterial utifrån Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens rekommendationer.

Föjande gäller vid besök på våra särskilda boenden från den 1 oktober 2020. För att minska riskerna för smittspridning är det viktigt att du läser, förstår och följer informationen nedan.

Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma vid symtom även om du bara känner dig lite förkyld.

Rena händer

Sprita händerna innan besöket.

Besökslogg

Fyll i besöksloggen för en eventuell smittspårning.

Munskydd

Du får ett munskydd att använda under besöket.

Besök närstående i lägenheten

Alla besök ska vara i den boendes lägenhet, inte i gemensamhetsutrymmen.

Håll avstånd

Se till att ni håller fysiskt avstånd till varandra vid besöket.

Vi rekommenderar fortsatt närstående att umgås utomhus, det minskar risken för smittspridning ytterligare.

Mjölby kommun följer noga händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19. Besöksrutinerna kan komma att ändras vid lokala utbrott, du hittar alltid aktuell information här på Mjölby kommuns hemsida.

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för allvarlig sjukdom i covid-19. Alla har ett ansvar att skydda äldre personer och personer i riskgrupp mot smitta. Tack för att du tar ditt ansvar och följer rekommendationerna. Tillsammans bromsar vi smittspridningen.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta det aktuella boendet via telefon eller e-post.

Från den 22 juni kommer Mjölby kommuns vård- och omsorgspersonal att använda visir vid all vård- och omsorgsnäranära arbete för att ytterligare minska risken för smittspridning till vårdtagare.

Den nya rutinen innebär att både allmänheten och närstående kan komma att träffa på personal som bär visir på kommunens särskilda boenden och inom hemtjänsten.

Beslutet grundar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer att visir kan stoppa smitta vid vård- och omsorgnära insatser från personal som har covid-19 men ännu inte har några tydliga symtom.

Det pågår en spridning av coronaviruset i samhället. Genom att ta hand om oss själva skyddar vi även andra.

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Ha gärna kontakt med släkt och vänner via telefon eller videosamtal.

På grund av coronaviruset tar mycket i samhället paus. Det gör inte våldet. Just nu tvingas många dessutom att tillbringa mer tid i hemmet.

Vem som helst kan bli drabbad av våld i nära relationer. Om du har en relation med en person som använder, eller har använt våld, kan du få hjälp. Våldet kan vara psykiskt, fysiskt eller sexuellt. Du som är utsatt har rätt till information, skydd och stöd och bli bemött med respekt och empati. Om du har barn har även barnen rätt till stöd.

Är du utsatt för våld eller känner du någon som lever i en våldsam relation kan du kontakta oss för råd och stöd.

Med vår e-tjänst kan du som är utsatt för våld i en nära relation kontakta våra behandlingssekreterare på ett enkelt, säkert och tryggt sätt när det passar dig. Ta kontakt med oss via vår e-tjänst.länk till annan webbplats

Du når Råd stöd och behandling på 0142-366200 eller våra samordnare för våld i nära relationer på 0142-85048. Du kan vara anonym.
I akuta situationer ring 112.

Läs mer om våld i nära relationer.

Många känner oro och mår dåligt i kristider. SKR har genom projektet Uppdrag Psykisk Hälsa samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Ta del av deras stödlista för psykisk ohälsa i kristider.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För barn:
Många barn lever i hem där vuxna inte alltid är snälla. Om du som barn känner dig otrygg eller rädd hemma prata med en vuxen du litar på. Det kan vara en lärare, kuratorn på skolan eller en kompis förälder. Berätta hur du mår och hur du har det.

Kurator, skolsköterska och skolpsykolog finns på skolan, det är bara ringa, sms:a eller maila.

Det finns även mycket stöd att få via nätet som exempelvis Brislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Koll på soclänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och Maskrosbarnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan även vända dig till socialtjänstens familjeteam för råd och stöd.

Med vår e-tjänst kan du som ung snabbt komma i kontakt med oss på familjeteamet. Om du beskriver kort vad du vill ha hjälp med, kommer du bli kontaktad inom 24 timmar varje helgfri vardag. Vi kan ha kontakt direkt genom e-tjänsten eller via sms, telefon eller mejl. Ta kontakt med oss online via vår e-tjänstlänk till annan webbplats

För vuxna:
För att möta den oro som många upplever på grund av coronakrisen har Röda Korset startat en stödtelefon dit alla som vill kan ringa för att prata om sina tankar och upplevelser. Stödtelefonen är bemannad av Röda Kors-volontärer och personal som är utbildade i krisstöd.

Röda Korsets stödtelefon är öppen måndag - fredag kl. 12-16
under coronakrisen. Telefon 0771 - 900 800

Fler barn än vanligt är hemma just nu då många skolor har distansundervisning och fritidsaktiviteter ställs in. Skolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn som har det jobbigt hemma. Att skolor och andra fritidsaktiviteter begränsas gör att även möten med viktiga vuxna blir allt färre.

Vi uppmanar dig som vuxen att höra av dig till barn i din närhet, fråga hur de mår och hur de har det hemma. Din kontakt med ett barn kan göra otroligt stor skillnad.

Du kan även vända dig till socialtjänstens familjeteam för råd och stöd.

Om du misstänker att ett barn eller ungdom far illa bör du anmäla det till omsorgs- och socialförvaltningen. Du behöver inte veta säkert om något är fel, det räcker med att du misstänker eller känner oro för barnet. Du gör enkelt en orosanmälan via vår e-tjänst.

Du har alltid rätt till att tacka nej till insats, men har inte rätt att neka en specifik medarbetare på grund av oro för smitta.

Nej, medarbetare har inte rätt att avstå arbete på grund av oro för smitta.

Offentliga miljöer, sammankomster, evenemang, idrotts- och kulturanläggningar föreningsverksamhet och kommunala bidrag

Från och med tisdag 24 november får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha högst åtta deltagare.

Biblioteket stängs för allmänheten i enlighet med Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd.

Verksamheten kommer att, under särskilt ordnade former, fortsätta ta emot redan bokade barngrupper såsom skolklasser. Beslutet gäller kommunens samtliga bibliotek och filialer under samma period som de lokala allmänna råden gäller.

 • Götabibliotekens digitala bibliotek är öppet som vanligt och där går det att låna e-böcker, e-ljudböcker, film och tidskrifter.
 • Om du har reservationer att hämta eller om du vill beställa något att läsa erbjuder vi dig Take Away.
 • Använda dator, du kan boka tid för att sköta viktiga ärenden på bibliotekets datorer. Du måste boka tid i förväg och tiden är begränsad till 30 minuter (vi erbjuder ingen handledning för tillfället).

Läs mer på bibliotekets webbsida

Mjölby kommun planerar inga nya evenemang före den 1 februari 2021. Redan planerade evenemang ställs in alternativt flyttas till nytt datum efter 1 februari 2021.

 • Ordinarie riktlinjer/rutiner för ansökningar om bidrag gäller. Läs mer om våra bidragsregler
 • Framflyttade årsmöten på grund av coronaviruset påverkar inte möjligheten att söka föreningsbidrag. Årsmötesprotokoll och andra handlingar kan kompletteras i efterhand efter överenskommelse med kultur- och fritidsförvaltningen.
 • Mjölby kommun har beslutat om att införa en tillfällig bidragsform under 2020 i syfte att stödja kommunens föreningar ekonomiskt som drabbats av Coronapandemin. Verksamhetsbidrag för barn- och ungdomsföreningar samt bidrag till pensionärs- och handikappföreningar 2021 finns det också beslut om. Mer information om detta finns på vår hemsida.

 • Mjölby kommun håller anläggningarna öppna tillsvidare och ber alla om en hög grad av egenansvar vid besök i våra verksamheter och på anläggningarna. Läs Folkhälsomyndighetens information till idrotts- och träningsanläggningar
  Länk till aktuell sida på Folkhälsomyndigheten-Råd anläggningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Allmänhetens åkning i ishallen stängs från den 30 oktober i enlighet med Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd.
 • Vi rekommenderar/uppmanar alla hyresgäster att inte använda omklädningsrummen tillsvidare utan istället byta om hemma.
 • Anstånd för debiterade hyreskostnader hanteras ”individuellt” efter att förening/hyresgäst kontaktat kultur- och fritidsförvaltningen om en sådan begäran.

Simhallen stängs för allmänheten från den 30 oktober i enlighet med Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd.

Redan bokade barngrupper såsom simskola, och skolsim kommer att fortsätta under särskild ordnade former. Beslutet gäller under samma period som de lokala allmänna råden gäller.

Mjölkulla reningsverk och Hulje återvinningsstation är tillsvidare stängda för studiebesök.

Bastun stängs från den 30 oktober i enlighet med Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd.

Kommunens fritidsgårdar och mötesplatser för seniorer gör vissa förändringar i sin verksamhet för att minska smittspridning. Vilka förändringar kan du läsa om på våra sidor.

Fritidsgårdar

Mötesplats Zenit

Mötesplats Tunet

Information till dig som driver företag

Som en följd av coronavirusets smittspridning befinner sig många företag i Mjölby kommun i en svår situation. Tillväxtkontoret håller kontakt med företagare för att stötta dig som påverkas av coronaviruset.

Staten har beslutat om stödåtgärder till näringslivet med anledning av Coronakrisen. Det handlar bland annat om korttidspermittering och att staten tillfälligt tar över företagens sjuklöneansvar. För att mildra effekterna av coronaviruset och säkra jobb och skatteintäkter, gör Mjölby kommun ytterligare insatser för företagare:

 • Uppskov med kommunala tillsynsavgifter
  Kontakta din handläggare för att få snabb hjälp
 • Uppskov med kommunala tillståndsavgifter
  Kontakta din handläggare för att få snabb hjälp
 • Förenkling av tillstånd för uteserveringar
 • Beslut om sanktionsavgifter skjuts upp när så är möjligt
 • Skjuta på tillsynsbesök som inte är kritiska
 • Se över möjligheten korta betaltiden till kommunens leverantörer

Leverantörer och kunder som påverkas ekonomiskt av den aktuella situationen med coronaviruset kontaktar kommunens ekonomiavdelning för att få hjälp med snabbare betalning eller uppskov

 • Möjlighet få uppskov med betalningar för VA och avfall
  Kontakta din handläggare för att få snabb hjälp
 • Ta upp en dialog om pågående tillstånds- och tillsynsärenden, vi är lyhörda för önskemål från företagarna

Företagare som vill ha information om hur deras ärende eller faktura kan påverkas av stödpaketet är välkomna att kontakta sin handläggare i ärendet.

Länsstyrelsen Östergötland handlägger hyresrabatt för utsatta branscherlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Företag i regionen som har coronarelaterade frågor om stöd, eller undrar vart de kan vända sig, är välkomna att ringa eller mejla Linköpings företagsservice.

Företagsservice har öppet vardagar 8-17. Telefon 013-20 61 00, e-post foretagsservice@linkoping.se

Näringslivschef Torbjörn Sjögren
telefon 0142 – 850 11, e-post: torbjorn.sjogren@mjolby.se

Näringslivsutvecklare Michael Agu
telefon 0142 – 851 14, e-post: michael.agu@mjolby.se

Näringslivsutvecklare Jonny Bertholdsson,
telefon: 0142 – 851 12, e-post: Jonny.Bertholdsson@mjolby.se

Marknadschef Eva Rådander
telefon 0142 – 851 13, e-post: eva.radander@mjolby.se

Här finns information till dig som driver livsmedelsverksamhet. Fokus i hela landet är att begränsa smittspridningen. Inom livsmedelsverksamheter är det viktigt att motverka smittospridning och matförgiftning. Miljökontoret i Mjölby och Boxholms kommun vill därför uppmana till att rutiner för hantering av allergener, nedkylning och hygien ses över och följs extra noga.

Smittan sprids inte via mat och dryck

Det finns idag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus i. Livsmedelsverksamheter kan ändå minska smittspridningen, framförallt genom att säkerställa att trängsel inte uppstår.

Coronavirus är en så kallad droppsmitta som sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas via mat eller dryck. Bufféserveringar bidrar inte till smittspridning, oavsett om maten serveras varm eller kall.

Livsmedelsverket bedömer att det inte behövs särskilda hygienråd för livsmedelshantering med anledning av covid-19. Ordinarie hygienrutiner kan följas för hantering av mat.

Ny lag gäller från 1 juli 2020

Folkhälsomyndigheten beslutade den 1 juli 2020 om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder som gäller alla serveringsställen minst till och med 31 maj 2021. Tänk på att lagen även gäller vid uthyrning till slutna sällskap.

I korthet är det viktigt att ta fasta på detta:

 • Det ska vara minst en meter mellan sällskap.
 • Serveringsställen ska tydligt informera med skyltar/affischer att det gäller att hålla avstånd.
 • Kunder på serveringsställen ska ha tillgång till handtvätt eller handsprit.

Tänk på att det är viktigt att alla håller avstånd:

 • Det är viktigt att förhindra smittspridning genom trängsel i köer i samband med matservering, vid bardiskar eller liknande.
 • Besökaren får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten hem.
 • Ha bra utformning på lokaler och entré så att trängsel undviks.
 • Organisera och informera personal. Ha en bra väg in/ut till serveringen och till/från toaletten så att trängsel undviks.
 • Ha goda hygienrutiner.

Miljökontoret gör kontroll där risken är störst och följer upp klagomål. Miljönämnden kan enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder besluta om stängning av hela eller delar av en verksamhetslokal.

Medborgarservice

Måndag - torsdag klockan 7.30 - 16.30
fredag klockan 7.30 - 16.00

Telefon: 0142-859 95

medborgarservice@mjolby.se

Postadress: Mjölby kommun 595 80 Mjölby
Besöksadress: Stadshuset Burensköldsvägen 11

Information på andra språk/other languages

Publicerad 11 mars 2020