Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Ett antal dagstidningar i ett tidningsställ.

NYHETER

Tänk på att hushålla med vattnet

Nu väntar några riktigt varma och soliga sommarveckor, och det är ju härligt. Men, tänk på att vi måste hushålla med dricksvattnet.

Under hösten 2018 och vintern 2019 kom det väldigt lite nederbörd och grundvattennivåerna är fortfarande är låga. Därför ber vi nu alla, även dig som har egen brunn, att vara sparsamma med vårt dricksvatten och tänka på vad det används till.

Kommunalt vatten

Det kommunala dricksvattnet i Mjölby kommun tas i huvudsak från Svartån via Högbymon.

Om vattennivån i Svartån skulle sjunka mycket, kan det hända att det inte går att pumpa upp vatten fort nog för att försörja ledningsnätet som vanligt.

Just nu råder inga restriktioner, men kommunen bevakar utvecklingen och om situationen kräver det, kan exempelvis bevattningsförbud införas.

Tips, så sparar du vatten

Om du har egen brunn

När du har egen vattenförsörjning är det du som fastighetsägare som har ansvar för att brunnen levererar tillräckligt mycket vatten och att det har en godkänd kvalitet.

Därför bör du skaffa dig kunskap om din vattenförsörjning så att du kan ställa rätt krav om du behöver göra åtgärder, till exempel om du behöver göra en ny brunn eller installera vattenfilter.

Vad gör jag om brunnen sinar?

Hämta vatten

På Ramstadgatan 17 i Mjölby kan du fylla på egna dunkar med vatten. De har öppet måndag-torsdag klockan 7-16 och fredagar klockan 7-13. Använd ringklockan vid grinden. Du får hämta så mycket vatten som du själv kan bära, exempelvis 25-litersdunkar.

Köpa vatten

Om du behöver större mängder ska du anlita en entreprenör.

Du kan också köpa vatten genom Motala kommun i en så kallad vattenkiosk. De finns på Delfinvägen i Motala, i Borensberg och i Vadstena. Du får då en faktura på det vatten som du har tagit ut.

För att få en nyckel kontaktar du Motalas tekniska förvaltnings kundservice 0141-22 51 51

Sveriges geologiska undersökning (SGU) om grundvattennivåerna i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Exempelbild