Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

81 kliv uppåt i miljöranking

Varje år utser tidningen Aktuell Hållbarhet Sveriges Miljöbästa kommun. I år har Mjölby kommun tagit 81 steg uppåt i rankinglistan och hamnat på 135 plats av landets 290 kommuner.

– Vi är jätteglada säger Åsa Carlberg, hållbarhetsstrateg i Mjölby kommun. Den här undersökningen är seriös och ställer aktuella frågor till kommunerna på ett sätt så att man verkligen måste ge konkreta svar. Att vi klättrat från plats 216 till plats 135, beror till stor del på kommunens arbete med fossilfria transporter, vi har ju lovat att vara fossilfria 2030, och vi är på god väg. Jag tror också det faktum att vi kopplar vår energiplan till de upphandlingar vi gör spelar in, liksom att vi är följsamma mot de nationella miljömålen.

Kommuner är viktiga i det svenska miljöarbetet. De ansvarar för samhälls- och stadsplanering, energi, vatten och avlopp, upphandling, grundskola, tillsyn och dialog med det lokala näringslivet och långsiktiga investeringar i bland annat infrastruktur. Och mycket, mycket annat.

– Det vi gör i en kommun påverkar människors vardagsliv här och nu och i framtiden, fortsätter Åsa Carlberg. En förutsättning för att vi ska kunna uppnå de nationella målen när det gäller energi- och klimatfrågorna är att vi sätter upp långsiktiga mål och prioriteringar som står sig över flera mandatperioder. En annan premiss är ett bra samarbete mellan politiker och tjänstepersoner, och det tycker jag vi har i Mjölby kommun. Men, naturligtvis finns det utvecklingsområden, vi borde till exempel jobba mer med klimatanpassningar inför framtida förändringar i vädret.

Har du frågor är du välkommen att kontakta hållbarhetsstrateg Åsa Carlberg
Telefon: 0142-850 88
asa.carlberg@mjolby.se

Aktuell Hållbarhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Två händer som håller i träd, blommor, moln och fåglar.