Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Ett antal dagstidningar i ett tidningsställ.

Nyheter

Förtidsrösta till Europaparlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet (EU), men du kan också rösta i förväg på medborgarservice i stadshuset i Mjölby, på biblioteket i Skänninge, i Folkungasalen i Väderstad och på macken i Mantorp från och med onsdag 8 maj. Glöm inte att ta med dig röstkortet och legitimation.

Vem har rösträtt?

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen
  • svensk medborgare och är eller har varitfolkbokfärd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 26 april.

Valmyndigheten om EU-valetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du förtidsrösta i Mjölby kommun

Förtidsröstningen börjar 8 maj. När du förtidsröstar måste du ha med dig ditt röstkort och en id-handling. Om du inte har någon id-handling måste du vara känd av röstmottagaren eller låta någon annan intyga din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Lokaler och tider för förtidsröstning i Mjölby kommun

Om du inte kan ta dig dig till en vallokal

På vårdboenden och på kriminalvårdsanstalten i Skänninge ordnas institutionsröstning. Kommunen har också ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagre kan komma till dig om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal själv. Du måste beställa den hjälpen i förväg.

Om institutionsröstning och ambulerande röstmottagare i Mjölby kommun

Vallokaler på valdagen 26 maj

I början på maj får du som har rösträtt ett röstkort där det står i vilken vallokal du kan rösta på valdagen. Om du ska rösta i din vallokal på valdagen behöver du ha med dig id-handling. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling. Röstkort är inte ett krav när du röstar i din vallokal på valdagen, men det underlättar för att kontrollera att du röstar i rätt lokal.

På valdagen,är vallokalerna öppna klockan 8-21. Klockan 21 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalen.

Vallokaler och valdistrikt i Mjölby kommun

Exempelbild