Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
onsdag 21 februari 2018
Mjölby kommun

Näringslivet i kommunen

Här frodas näringslivet. Under de senaste fem åren (2010-2015) har 1345 nya arbetstillfällen tillkommit i kommunen.  Att arbeta för ett bra företagklimat är en viktig angelägenhet för kommunen samtidigt som ett blomstrande näringsliv skapar en dynamisk arbetsmarknad att bo och verka i.

Näringslivet domineras av tillverkningsindustrin. Här finns till exempel Toyota Material Handling Europe som driver en av världens största produktionsanläggningar för truckar i Mjölby. Företaget har drygt 2 600 anställda i Mjölby. Väderstad AB, med cirka 750 anställda i den lilla orten Väderstad, är en ledande global leverantör av högeffektiva lantbruksmaskiner.

Handel är en annan stor näringsgren och det är kanske inte så konstigt då Mjölby fungerar som närmast större huvudort för flera av grannkommunerna. Därför har Mjölby sedan många år det högsta handelsindexet för dagligvaror i Östergötland. I Skänninge verkar Runsvengruppen som är moderbolag till varuhuskedjan ÖoB. Företaget har sitt centrallager till ÖoB i Skänninge och sysselsätter där 230 anställda. 

Maten har länge varit betydelsefull i vår kommun, delvis tack vare Östgötaslätten. Lantbruket är relativt sett en stor näringsgren. Här finns också en betydande livsmedelsindustri med flera större företag. Mjölby Gymnasium räknas som en av de mest framgångsrika kockutbildarna i landet med många fina utmärkelser.

Fakta om näringslivet

Fantastisk infrastruktur

Mjölby kommun har ett utmärkt geografiskt läge och utomordentliga kommunikationer. E4, Rv 32, Rv 50 och järnvägen med södra stambanan som har anknytning vidare till Hallsberg, går igenom kommunen.

Pendeltågstrafik finns tillgänglig i Mjölby, Mantorp och Skänninge. Härifrån reser du bekvämt till exempelvis Linköping, Norrköping eller Motala.

Internationella flygförbindelser finns tillgängliga i Linköping och Norrköping. I Norrköping finns också en av landets största och modernaste fullservicehamnar.

Mjölby är också en knutpunkt för flera nationella bredbandsnät.

Tillgänglighet är viktigt för oss

Därför har vi en företagslots som företagare alltid kan kontakta om man behöver hjälp genom den kommunala beslutsgången vid exempelvis etablering och utbyggnad. Det finns dessutom både mark och lokaler tillgängliga för etablering.

Vår företagslots heter Michael Agu och nås på telefon 0142 - 851 14 eller per e-post michael.agu@mjolby.se Välkommen med ditt ärende!

Tillväxtkontoret


Näringslivschef
Claes Jonasson claes.jonasson@mjolby.se
Telefon: 0142-850 11

Näringslivsutvecklare
Michael Agu
michael.agu@mjolby.se
Telefon: 0142-51 14

Innehåll: Åsa Elandersson

Senast publicerad: 2018-02-06

Senast ändrad av: Åsa Elandersson

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Åsa Elandersson

Senast publicerad: 2018-02-06

Senast ändrad av: Åsa Elandersson