Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Omtanke i värmen

Ett glas och en kanna med vatten.

Värmeböljan väntas fortsätta och äldre och sjuka är särskilt känsliga för höga temperaturer. SMHI har gått ut med en klass 2-varning där man flaggar för extremt höga temperaturer, bland annat i Östergötland.

– Värmen är tröttsam både för våra äldre och för medarbetarna, säger Pirjo Ohvo, chef på omsorgs- och socialförvaltningen. Vi har valt att tillfälligt prioritera om arbetsuppgifter för att skapa utrymme för åtgärder som ger lindring i värmen.

 

Vätskelistor och fotbad

För att hålla koll på att de gamla och sjuka får i sig tillräckligt med vätska använder medarbetarna vätskelistor där man anger hur mycket vätska varje individ får i sig. Dessutom kokar man vätskeersättning som sedan blandas med exempelvis saft. Vätskeersättningen bidrar till att förebygga uttorkning och återställer vätskebalansen i kroppen.

 

Både inom hemtjänsten och på boendena försöker man vädra ordentlig varje kväll och det går åt massor med fläktar. Andra metoder som används är vistelse i skuggan och svala fotbad. Brukarna bjuds också på vattenmelon, frukt och kylda drycker.

 

– Medarbetarna gör verkligen allt de kan, avslutar Pirjo Ohvo, de visar prov på stor kreativitet och omtanke. Men det gäller också att de är rädda om sig själva och varandra i värmen. De gör ett otroligt viktigt jobb.

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480

Logga in