Mjölby kommun, länk till startsidan

Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du är intresserad av hur människan och samhället drivs och utvecklas på individ- och gruppnivå både i Sverige och globalt? Vill du veta mer om rättsstaten, den statliga värdegrunden och kriminologi? Då är samhällsvetenskapsprogrammet för dig!

Från och med höstterminen 2025 kommer vi på Kungshögsskolan att erbjuda dig en unik chans att engagera dig i globala frågor genom vårt internationella tema. Under dina tre år hos oss kommer du att få delta i våra engagerande FN-rollspel där vi diskuterar EU, mänskliga rättigheter och andra aktuella världshändelser. I årskurs två får hela klassen åka till Bryssel, EU:s huvudstad, för att uppleva politik och beslut på plats. Vi planerar också att genomföra ett utbyte med Friedrich Wilhelm Gymnasium i Berlin, där du får möta och samarbeta med tyska gymnasieelever.

För att ge dig en bredare förståelse för samhällsfrågor inför vi ett nytt tema som kommer att genomsyra hela din gymnasieutbildning – kriminalitet och rättsväsende. Därmed kommer du att få en grundlig förståelse för hur lagar och domstolar fungerar, brottsutvecklingen i Sverige samt en fördjupning inom kriminologi och straffrätt. Detta sker i samarbete med tjänstepersoner från Skänningeanstalten vilket ger dig en praktisk och verklighetsnära inblick i rättsväsendet. I årskurs ett får du dessutom chansen att läsa retorik där du lär dig konsten att tala inför grupp och att övertyga andra. Det här kommer att resultera i en viktig färdighet som både ger dig självförtroende och gör att du sticker ut när du vill påverka och engagera.

På samhällsvetenskapsprogrammet får du möjlighet att utvecklas både akademiskt och personligt, med internationella erfarenheter och ett starkt fokus på samhällsfrågor.

Beteendevetenskap

Du lär dig om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang samt om kommunikation, lärande och ledarskap. Du lär dig om människors agerande som individer och i grupp, organisationer och samhällen.

Samhällsvetenskap

Du lär dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du breddar och fördjupar dina kunskaper om olika samhällsfrågor genom att tolka, förklara och använda samhällsvetenskapliga metoder.

För att vara behörig till Samhällsvetenskapsprogrammet krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och dessutom godkänt betyg i geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap samt i minst fem andra av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen

Engelska nivå 1–2

Historia nivå 1b

Idrott och hälsa nivå 1

Matematik nivå 1b–2b

Naturkunskap nivå 1b

Religionskunskap nivå 1

Samhällskunskap nivå 1b

Svenska nivå 1–3 (alternativt läses Svenska som andraspråk)

 

Program­gemensamma ämnen

Filosofi nivå 1

Psykologi nivå 1

Moderna språk

 

Inriktning Beteendevetenskap

Ledarskap och organisation nivå 1

Psykologi nivå 2

Samhällskunskap nivå 2

Sociologi nivå 1–2

 

Inriktning Samhällsvetenskap, 450 poäng

Geografi nivå 1

Historia nivå 2a

Religionskunskap nivå 2

Samhällskunskap nivå 2–3

 

Programför­djupning och individuella val

I samband med 2025 års gymnasiereform ser vi över vilka programfördjupningar och individuella val som vi kommer att erbjuda för att programmet ska bli så bra som möjligt för dig som elev. Mer information kommer.

 

Gymnasiearbete

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram där du studerar människans beteende och hur samhället fungerar. Efter gymnasiet studerar många på högskola eller universitet.

Kontakt

Lärare Samhällsvetenskapsprogrammet
Niklas Gestrin
niklas.gestrin@edu.mjolby.se

Studie- och yreksvägledare
Mittjas Hanna Edin
Telefon: 010-234 53 17
mittjashanna.edin@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?