Mjölby kommun, länk till startsidan

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering. Du får kunskaper inom matlagning för alla typer av restaurangverksamhet, som servering och bararbete.

Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering. Där öppnas möjligheten att få jobba med ett yrke fullt av glädje, råvaror från hela världen, gästkontakt och service. Hos oss får du kunskap och ett starkt kontaktnät för ditt framtida yrke inom restaurangbranschen.

I årskurs 1 får du lära dig alla grunder i matlagning och servering, men också träna dina kunskaper i vår egen restaurang.

I årskurs 2 jobbar du vidare med färdigheter inom kök och servering. Efter jul väljer du yrkesutgång, antingen kök eller servering.

Resterande tre terminer jobbar du med att förfina och lära dig nya saker för att du skall bli så duktig som möjligt, inom ditt framtida yrke. Tiden hos oss varvas med spännande undervisning såsom praktik i branschen, arbete i vår egen restaurang och lektioner i teorisal.

Dackeskolan erbjuder dig inriktningen kök och servering.


Inom kök utbildas du i matlagning i restaurang och inom servering får du breda kunskaper om service, matsalsarbete och drycker.

För att vara behörig till Restaurang- och livsmedelsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen, 600-900 poäng

Engelska 5
Engelska 6 (valfri)

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)

 

Program­gemensamma ämnen, 400 poäng

Hygien

Livsmedels- och näringskunskap

Branschkunskap inom resturang och livsmedel

Service och bemötande

 

Inriktnings­gemensamma ämnen, 300 poäng

Matlagning 1

Mat och dryck i kombination

Servering 1

 

Programför­djupning Servering,­­­ 900 poäng

Barteknik

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

Drycker

Matlagning 2

Matsalshantverk

Servering - specialisering

Servering 2

 

Programfördjupning Kök, 900 poäng

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

Matlagning - specialisering (cermoniell)

Matlagning 2

Matlagning 3

Servering 2

Matlagning - specialisering

 

Individuellt val, 200 p

Välj mellan kurser som ger fördjupade kunskaper inom ditt program, högskolebehörighet, idrottskurser, estetiska kurser.

 

Skolans studie- och yrkesvägledare kommer ge dig den information du behöver för att göra de bästa valen för din utbildning och framtid.

 

Gymnasiearbete, 100 p

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en unik och viktig del i din utbildning inom det valda yrket och branschen. Under APL får du en god inblick i branschen och vad som förväntas av dig, både i jobbet och för att bli anställd. Skolan samverkar med ett stort antal företag för att du ska få en bra utbildning.

 

Under utbildningen får du minst 15 veckors (75 dagar) APL på företag i regionen. Vi förbereder dig inför du ska ut på APL och följer upp ditt lärande under tiden du är ute, samt utvärderar din APL tillsammans med dig.

 

Du kommer även att få göra din APL (praktik) i olika inriktningar inom branschen som till exempel restauranger och storkök, du gör praktik i alla årskurserna.

Alla våra yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet. Du kan även välja till särskild behörighet för att få tillgång till fler utbildningar på universitetet. Men självklart kan du börja jobba direkt efter gymnasiet inom den bransch du utbildat dig.

 

Efter gymnasiet kan du arbeta som kock, barista, servitris eller servitör. Många jobb finns inom hotell- och restaurangnäringen, till exempel på restauranger, i personalmatsalar eller på hotell. Kockar arbetar också i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

 

Det finns goda jobbutsikter för kockar och servitörer inom de närmaste fem åren.

Kontakt

Gustav Engholm
E-post: gustav.engholm@edu.mjolby.se
Teefon: 010-234 59 49

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?