Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
torsdag 23 november 2017
Mjölby kommun

Bästa ekokockarna finns på Dackeskolan

I helgen hölls riksfinalen i den stora tävlingen ”Unga Ekokockar". Eleverna Maja Rikardsson, Albin Sniwe och Ida Fagerhov från Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram anfördes av lagledaren och läraren Katarina Westlund. Och visst vann de igen! Stort grattis!

Foto på eleverna i det vinnande laget: Maja Rikardsson Albin Sniwe och Ida Fagerhov

Tävlingen Unga Ekokockar, som hölls i Växjö, är Sveriges största gymnasietävling. Under våren gick det fyra semifinaler runt om i landet och vinnare i varje semifinal samt de två bästa andra platserna gick till final. Temat var naturligtvis ekologiskt och fokus låg på hållbarhet i matlagning och arbetssätt. Och självklart också GOD mat.

Juryns motivering:
”Ett organiserat lag med fokus på kommunikation som levererade tre vackra och färgstarka presentationer i säsong:”

Vinnarmeny


Fyra färger från Ekobacken”
Bakad morot, crudité på morot med blast, majonnäs på morot och chili, friterad morot och sotad morot.

"Höstens skafferi i lammhagen”
Slarvsylta på höstens skafferi med lammbog, masserad spetskål, kantarellsmör, sötsyrlig lammsky, variation på palsternacka och potatiskroketter med parmesan.

”Frostig äpplekvist”
Karamelliserad vaniljcrème på inkokt äpple med äpple- och mandelkaka, sorbet på lindhonung och gräddfil, karamellflarn med saltrostad mandel, friterad kvist och äpplesoppa med citron- och ingefärste.

Innehåll: Mia Högberg

Senast publicerad: 2017-09-11

Senast ändrad av: Mia Högberg

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Mia Högberg

Senast publicerad: 2017-09-11

Senast ändrad av: Mia Högberg