Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Pensionärer som vikarier

Jobba extra trots att vara pensionär? Det har Mjölbybon Birgitta Wännlund gjort i flera år.

Äldre kvinna står utomhus framför en byggnad. Hon ler.

Birgitta Wännlund har varit "jobbonär" inom kommunen i fem år.

– Jag tycker att det är roligt att göra någonting. Det är väldigt trevligt och berikande. Man känner att man behövs, säger hon.

Birgitta har en bakgrund som studie- och yrkesvägledare och kurator. För fem år sedan mitt i pensionärslivet bestämde hon sig för att kontakta kommunen och fråga om de hade ett jobb åt henne.

– Jag är väldigt intresserad av andra människor och har jobbat med människor hela mitt liv. Jag fick visa upp mitt CV och blev sedan uppringd av kommunen som hade ett uppdrag till mig.

Kvinna sitter på en bänk i grönska.

Birgitta har en bakgrund som studie- och yrkesvägledare och kurator.

Socialt rogivande

Birgitta har sedan dess arbetat som stödperson inom socialpsykiatrin i kommunen. Det innebär att hon är ett stöd i vardagen, till exempel vid skötsel av hemmet eller att göra olika fritidsaktiviteter.

– Personen jag är hos ska känna sig trygg med mig. Det är viktigt att kommunikationen fungerar och även att personkemin stämmer bra. Sedan ska jag finnas till hands och uppmuntra till utveckling.

Birgitta tycker att det är viktigt och uppmuntrar andra pensionärer att göra samma sak.

– Jag rekommenderar andra att göra likadant om man vill komma ut, känna sig behövd och ha en arbetsgemenskap. Man får träffa många människor man inte skulle träffa annars, säger hon.

Äldre kvinna med glasögon som ler. Hon sitter på en bänk i grönska.

Birgitta rekommenderar andra pensionärer att jobba extra. "Det är väldigt trevligt och berikande", säger hon.

Trygghet och stabilitet för yngre medarbetare

Att ta in pensionärer som vikarier är inget nytt inom kommunen.

– Inom omsorgs- och socialförvaltningen har vi kontakt med de som går i pension. Vi kollar med dem om de skulle kunna tänka sig att fortsätta som timvikarier efter pensionen eller hoppa in under sommaren, säger Elisabeth Svensson, enhetschef på planeringsenheten.

Ett 15-tal av årets sommarvikarier är ”jobbonärer” som har hoppat in extra.

– De är en trygghet och stabilitet för våra yngre medarbetare som kanske inte har så mycket erfarenhet med sig, säger Madelene Ekström, bemanningsplanerare.

Den totala siffran för antalet tim- och sommarvikarier inom omsorgs- och socialförvaltningen är mellan 200-400 stycken. Vikarierna har jobbat inom särskilt boende, korttidsverksamhet, LSS, socialpsykiatri, hemtjänst och personligt utformat stöd.

Två kvinnor som står längs med ett rött räcke i grönska vid vatten.

Elisabeth Svensson, enhetschef på planeringsenheten och Madelene Ekström, bemanningsplanerare.

Ansökan och intresseanmälan

Om du är intresserad av att arbeta som timvikarie är du välkommen att skicka in en ansökan, ringa eller mejla planeringsenheten.

– Vi söker inte bara personer som har jobbat i våra verksamheter. Det kan vara de som har jobbat inom barnomsorgen, fritids eller skola. Vi har verksamheter där även deras kompetens kan komma till stor nytta, säger Elisabeth.

Texten är en del av en reportageserie med tema sommarjobb/feriejobb i kommunen.

Unga får prova på att jobba inom kultur

Kontakt

Elisabeth Svensson
Enhetschef planeringsenheten

Uppdaterad: