Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
onsdag 24 januari 2018
Mjölby kommun

Sortera ditt matavfall med Gröna Påsen!

Hösten 2014 infördes matavfallsinsamling med Gröna Påsen för hushållen i Mjölby kommun.

Hur får jag nya påsar 

I samband med att Gröna Påsen infördes fick alla hushåll ett startpaket. I startpaketet finns en påshållare, gröna påsar, en slaskskrapa och en informationsbroschyr.

De villahushåll som har tömning med sidlastare fick i oktober 2015 tre nya rullar med gröna påsar. De hushållen får sedan dess tre nya rullar under hösten varje år. Behöver du som bor i ett av dessa hushåll fler rullar under året kan du hämta nya på Hulje återvinningscentral eller i receptionen i stadshuset. Numera kan du även hämta nya rullar i biblioteksfilialerna i Skänninge, Väderstad och Mantorp.

Du som bor i ett hushåll som töms med baklastare kan knyta en grön påse runt handtaget på ditt sopkärl, när du behöver fler gröna påsar. Då levereras en ny rulle när soptunnan töms. Kom ihåg att ta bort den gröna påsen från sopkärlet när du fått påfyllning.

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut. Du som fastighetsägare kan beställa nya påsar till dina fastigheter här på hemsidan. Det finns dessutom alltid rullar att hämta ute på Hulje återvinningscentral samt i receptionen i stadshuset.   

Behöver du ett startpaket eller är du osäker på om ditt sopkärl töms med sidlastare eller baklastare kan du kontakta vår drifttekniker Lars-Erik Nyström, telefon: 0142-851 33

Hur fungerar Gröna Påsen?

Du slänger till exempel potatis- och bananskal i Gröna Påsen. Påsen knyter du ihop med dubbelknut och lägger i din vanliga soptunna. (Det är viktigt att knyta dubbelknut på dina vanliga soppåsar också, inget löst avfall får ligga i soptunnan.) Vi hämtar soporna som vanligt.

Vad händer med mina matrester?

De gröna påsarna sorteras ut i en optisk sorteringsanläggning och både energi och näring i matavfallet tas till vara. Energin kommer till nytta exempelvis som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark. Då minskar vi användningen av fossila bränslen och konstgödsel.

Läs mer i vår informationsbroschyr om Gröna PåsenPDF

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar.

Om du vill lära dig ännu mer om Gröna Påsens resa får du gärna ta en titt på Tekniska verkens informationsfilmer. Kolla här!

Att vi ska sortera ut matavfall har varit bestämt sedan 2012 när kommunens avfallsplan beslutades. Mjölby kommuns avfallsplanPDF

 

Innehåll: Johanna Wiklund

Senast publicerad: 2018-01-15

Senast ändrad av: Jenny Ristorp

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Johanna Wiklund

Senast publicerad: 2018-01-15

Senast ändrad av: Jenny Ristorp

Service- och teknikförvaltningen


Drifttekniker 
Lars-Erik Nyström  
Telefon: 0142-851 33
lars-erik.nystrom@mjolby.se

Postadress: Mjölby kommun,
595 80 Mjölby

Besöksadress: Stadshuset, Burensköldsvägen 11

Informationsbroschyr Gröna PåsenPDF

Informationsbroschyr EnglishPDF

Informationsbroschyr AmharicPDF

Informationsbroschyr RussianPDF

Informationsbroschyr SomaliPDF