Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
onsdag 29 mars 2017
Mjölby kommun

Sortering och återvinning

För information om hur du sorterar en mer specifik sak, besök Sorteringsguiden.

Hushållsavfall

Som avfall räknas det som man ska göra sig av med. Hushållsavfallet ska lämnas på Hulje återvinningscentral eller på någon av återvinningsstationerna. Det som inte går att sortera lägger du i soppåsen hemma. Är du osäker på hur du ska sortera något, besök vår sorteringsguide.

Många olika sorters lampor på hög

Elavfall

Elektroniskt avfall är allt som har sladd eller batteri, lampor, lysrör samt kyl och frys. Elektroniskt avfall sorterar du i olika fraktioner på Hulje återvinningscentral. Elavfallet som du lämnar på Huljes återvinningscentral tas sedan omhand av El-kretsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Station för farligt avfall på Hulje återvinningscentral

Farligt avfall

Farligt avfall påverkar hälsa eller miljö på ett skadligt sätt. Det får aldrig slängas i soporna, blandas med annat avfall eller hällas ut i avloppet. Se till att det står tydligt vad det innehåller när du lämnar farligt avfall. Farligt avfall är till exempel färg, lim, nagellack och kemikalier. Överblivna läkemedel och kanyler lämnar du på apoteket.

Anställd på återvinningscentralen vid träavfallet

Träavfall

Träavfallet ska vara rent och fritt från andra material. Spik, gångjärn och mindre beslag av metall behöver du inte ta bort. Fråga personalen på återvinningscentralen om du har impregnerat träavfall, då det ska sorteras på ett särskilt sätt.

Lastmaskin vid risavfallet

Trädgårdsavfall och ris

Trädgårdsavfall och ris ska till Hulje återvinningscentral i Mjölby eller till ristipparna i Mantorp, Skänninge och Väderstad. I Mantorp hittar du ristippen vid början av Stationsvägen. I Skänninge finns ristippen vid Axstadvägen, mittemot Vinkelgatan. I Väderstad hittar du ristippen på gamla idrottsplatsen.

Trädgårdsavfall är grenar som är max 2 centimeter i diametern, mossa, häckklipp och löv. Risavfall är grenar som större än 2 centimeter i diametern. Stubbar, grova stockar och virke får inte läggas på ristipparna. Till exempel krukor och säckar måste också vara borttagna.

Kvinna lämnar tidningar vid återvinningsstation

Förpackningar och tidningar

Förpackningar och tidningar lämnar du på en återvinningsstation.

Läs mer om hur du sorterar förpackningar och tidningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Latrin


Du kan själv kompostera ditt latrin, rådgör då med miljökontoret först. För mer information om kompostering av latrin se sidan om kompostering. Vid hämtning ska behållaren förslutas och ställas ut, oftast bredvid ditt avfallskärl. En ny latrintunna lämnas till dig. Tänk på att bara det som passerat genom kroppen och toapapper får hamna i latrinkärlet.

Innehåll: Leif Andersson

Senast publicerad: 2016-11-01

Senast ändrad av: Stefan Kalm

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Leif Andersson

Senast publicerad: 2016-11-01

Senast ändrad av: Stefan Kalm

Service- och teknikförvaltningen


Drifttekniker

Lars-Erik Nyström
Telefon: 0142-851 33
lars-erik.nystrom@mjolby.se

Hulje återvinningscentral
Telefon: 0142-853 87

VA/Avfallschef
Leif Andersson 
Telefon: 0142-36 61 22
leifg.andersson@mjolby.se

Postadress: Mjölby kommun
595 80 Mjölby

Besöksadress:
Stadshuset, Burensköldsvägen 11